Zašto mekteb?

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 13. septembar 2013. gregorijanske godine, odnosno  7. zul-ka’de 1434. hidžretske godine.

Draga braćo i roditelji. Na pragu smo nove mektebske godine. Pred nama je nova prilika da svojoj djeci pružimo nešto što će im koristiti i na ovom i na onom svijetu.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

“O vi koji vjerujete, sebe i svoje porodice čuvajte od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti… “(Et -Tahrim, 6.)

Braćo, ovaj ajet nam govori da porodica i muallim moraju ujediniti svo svoje znanje, umijeće, volju i snagu da bi jedno mlado biće podučili i odgojili. Polaznika vjerske pouke ne treba samo podučiti određenom znanju, već ga treba usmjeriti i da to stečeno znanje postane njegova ljubav, način vladanja i ponašanja, da bude ponosan na ono što zna, što radi i kako živi.

Učestvovati u odgoju djeteta, raditi na izgradnji njegovog morala, etike, ahlaka je najčasniji zadatak. To je, ustvari najvažnije što možemo dati svom evladu, važnije nego sve drugo na ovom svijetu.
Poslanik s.a.w.s., kaže: “Roditelj ništa vrednije ne može ostaviti svome evladu od lijepa odgoja”

A, zapamtite braćo da se ovo može ostvariti samo ako i vi kao roditelji i ja kao muallim udržimo snage.

Kod nas u Bosni niko ništa neće da radi onako. Nego uvijek postavljamo pitanje, zašto to da radim. Kakvu korist ću imati od toga? Pa tako, ako ima onih koji postavaljaju pitanje zašto i u vezi mekteba u narednim minutama pokušat ću odgovoriti, zašto biste upisali svoju djecu u mekteb.

Braćo, u islamu postoje dužnosti i obaveze prema svemu i svačemu, pa tako moramo znati da postoje i dužnosti i obaveze roditelja prema djeci.

Muhammed a.s., je rekao: “Roditelj je obavezan prema djetetu: da mu da lijepo muslimansko ime, da ga lijepo odgoji, da ga poduči pismenosti, plivanju i odbranbenim vještinama, da ga izdržava imovinom zarađenom na dozvoljen način i da mu pomogne da se oženi, odnosno, ako je kćerka, uda kad dođe vrijeme za to.”

A sada braćo poslušajte hikaju, jednu lijepu priču koja je usko vezana za ovo.

“Davno nekada islamskim hilafetom (državom) vladao je jedan pobožni i pravedni halifa (predsjednik) koji se zvao Harun Er Rešid. Harun Er Rešid je bio zaljubljenik u nauku, pa je često izlazio u grad prerušen kako bi vidio kako se stanovnici njegovog grada ponašaju, koliko su učeni i koliko znaju o islamu. Jednog dana izašao je halifa prerušen da prošeta gradom i ispita znanje svojih sugrađana o islamu. Išao je gradom kad na ulici vidje jednog dječaka kako se bezbrižno igra. Halifa mu priđe i reče: „Es- selamu alejkum.“ Dječak odgovori: „Ve alejku musselam.“

Halifa tada reče: „Da li ti znaš imanske šarte?“ Dječak odgovori: „Da, znam.“ I nabroja ih.

Halifa reče: „Da li znaš islamske šarte?“  Dječak odgovori: „Da, znam.“  I nabroja ih.

Halifa bi zadovoljan dječakovim znanjem, pa mu dade jedan zlatnik. Ali ga dječak odbi uzeti. Halifa bi začuđen ovim činom pa upita: „ Zašto nećeš da uzmeš novac?“  A dječak odgovori: „Ne smijem jer će moj otac pomisliti da sam ukrao, pa će me istući.“ Halifa se zasmija i reče: „Uzmi slobodno i reci svome ocu da ti je to dao halifa.“  Kada je to dječak čuo na trenutak ušuti, gledajući halifu začuđeno, a onda reče: „Ne, jer ti ja ne vjerujem da si halifa.“ Halifa: „Zašto mi ne vjeruješ?“ Dječak odgovori: “Halifa kada daje on daje puno, a ne samo jedan zlatnik.“ Halifa se zasmija izvadi kesu zlatnika i dade je dječaku, a onda nastavi sa šetnjom kroz grad. Išavši tako gradom na ulici je vidio čovjeka koji čisti cipele, pa i njega upita isto što i dječaka. Čovjek nije znao odgovor na pitanja. Halifi bi krivo što njegov sugrađanin ne zna ništa o islamu, pa naredi svojim slugama da ga isprebijaju. Kada su počeli udarati čovjeka naišao je onaj dječak, pa iz radoznalosti proviri da vidi kakva je to gužva. Kad tamo halifine sluge udaraju njegovog oca. Dječak se naljuti priđe halifi i baci mu novac rekavši: „Ti maloprije mene pohvali, a sada udaraš mog oca, ne trebaju mi tvoje pare.“ Halifa se začudi, pa reče: “Kako je ovo tvoj otac, a ništa ne zna o islamu, dok si ti znao sve što sam te pitao? “ Dječak:“To što ja znam zaslužan je moj otac, jer me slao u mekteb, na vjeronauku, a to što on ne zna kriv je njegov otac, što ga nije slao. Nije on kriv što ne zna, idite naći njegovog oca, pa njega  istucite.“ Halifa se nasmija, naredi slugama da puste dječakovog oca, a zatim im dade  kesu punu zlatnika.

Braćo, zamislite kada bi kod nas neko išao ulicom i pitao prolaznike ova pitanja. Koliko bi nas znalo odgovore? Na koga bi se mi izvlačili i da li bi mi imali svog dječaka da nas spasi od eventualnih batina?

Još jedna je korist mekteba, a to je da su u većini slučajeva mektebska djeca najbolje odgojena djeca. Djeca koja su najposlušnija i najbolja prema svojim roditeljima.

Kaže Poslanik a.s. : Kada čovjek umre, sva njegova djela prestaju, osim u tri slučaja: trajne sadake, ili znanja kojim se drugi koriste ili dobrog djeteta koji dovi za njega”

Braćo, zapamtite da je dova djeteta kod Boga vrednija od dove bilo koga drugoga. Ali, kako dijete da moli kada nije naučilo ni šta je dova, ni ko je Bog, ni koje su blagodati lijepog odnosa prema roditeljima.

Korist mekteba braćo nije samo u učenju, nego tu korist vidimo i u druženju, upoznavanju i igranju sa drugom mektebskom djecom. Zbog toga draga braćo, dragi roditelji, treba poslati svoje dijete u mekteb, čak i onda kada nije naučilo ono što mu je bilo naređeno.

Braćo, znajte da škole obrazuju djecu, a da ih ne odgajaju, posebno ne u islamskom duhu. Budite svjesni kakav štetan i razarajući uticaj na duše djece imaju mediji, društvo i sredina gdje živimo. Muhammed a. s. je rekao: “Koga, kako treba, ne odgoje roditelji, odgojiće ga vrijeme.”

Zbog toga brate upiši svoje dijete u mekteb i tako ne dozvolite da odgoj vaše djece bude prepušten ulici, slučaju i vremenu.

Gospodaru naš molimo te podari našoj djeci istinsko znanje, mudrost i lijep odgoj. AMIN!!!