Istraživanje: U Bosni i Hercegovini posti 75 posto muslimana

Povodom mjeseca ramazana, najsvetijeg muslimanskog mjeseca, u kojem muslimani obavljaju post cijeli jedan mjesec, novinari agencije Anadolija su proveli mini-istraživanje kako bi ispitali u kolikoj mjeri pripadnici islama u raznim zemljama svijeta obavljaju post.

Prema posljednjim rezultatima istraživanja instituta Pew, provedenog ove godine, muslimani u zemljama Balkana nalaze se u grupi muslimana koji u najmanjoj mjeri obavljaju post tokom mjeseca ramazana.

Prema navedenom istraživanju, od zemalja Balkana u kojima živi značajan procenat muslimana, muslimani u Albaniji obavljaju post najmanje pa tako samo njih 44 posto obavlja post tokom ramazana. Nakon Albanije slijedi Bosna i Hercegovina gdje 75 posto muslimana obavlja post tokom ramazana, kao i muslimani Kosovo gdje je 76 posto muslimana izjavilo da posti.

Također, od ostalih zemalja u svijetu, gdje živi značajna muslimanska populacija, među onima koji poste najmanje nalaze se i muslimani iz Kazahstana gdje njih 30 posto obavlja post tokom ramazana, a nakon njih slijede muslimani Azerbejdžana sa 43 posto, Uzbekistana 50 posto, Kirgistana 53 posto i Konga sa 69 posto muslimana koji poste.

Posmatrano prema regionima u kojima živi značajna muslimanska populacija, najveći procenat muslimana koji poste nalazi se u regiji Jugoistočne Azije gdje posti oko 99 posto muslimana. Slijedi Južna Azija sa oko 96 posto muslimana, Bliski Istok i Sjeverna Afrika sa oko 93 posto, Podsaharska Afrika sa oko 91 posto, Evropa i Južna Evropa sa oko 62 posto, i na posljednjem mjestu Centralna Azija sa 58 posto.

S druge strane, najveći procenat muslimana koji obavljaju post tokom mjeseca ramazana nalazi se u Tajlandu gdje skoro svi pripadnici islama poste, kao i u Kamerunu, Indoneziji i Maleziji. Nakon njih slijedi Maroko gdje je 98 posto ispitanih muslimana kazalo da posti kao i u Chadu i Senegalu gdje posto po oko 97 posto muslimana.

Također, od ostalih zemalja svijeta u kojima živi značajna populacija muslimana, u Afganistanu posti oko 96 posto muslimana, kao i u Etiopiji i Keniji, u Egiptu je taj procenat oko 95 i Turskoj 84 posto.

Prema istraživanju instituta Pew, 77 posto američkih muslimana je kazalo da im je post tokom ramazana vrlo značajan sastavni dio vjerskog i društvenog života. Također, rezultati istraživanja instituta Pew provedenog na 38,000 muslimana u 39 zemalja diljem svijeta pokazali su da 93 posto muslimana obavlja post tokom mjeseca ramazana.

Također, u tih 39 zemalja gdje živi značajna muslimanska populacija, oko 77 posto muslimana je kazalo da daju zekat, odnosno godišnju donaciju vlastitog imanja siromašnima i ugroženim kategorijama društva. Isto tako, istraživanje Pew je pokazalo da oko 63 posto muslimana u cijelom svijetu obavlja pet dnevnih molitvi, dok je devet posto muslimana izjavilo da je već obavilo hadž, odnosno hodočašće u Mekku.