Mevlud povodom Lejletu-l-Berata

Medžlis Islamske zajednice Kalesija Vas poziva na mevludsku svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Berata, koja će se održati u nedjelju 23.06.2013. god. (14. ša ban 1434. h.g.), nakon podne-namaza. Domaćin mevludske svečanosti je džemat Čaršijska džamija u Kalesiji. Gost predavač je Bekir ef. Šabić, profesor Behram-begove medrese u Tuzli.

Lejletu-l-Berat je treća mubarek noć, a ona nagovještava skori dolazak šehri-ramazana. Također, navode da je Berat noć želja, dova, oprosta, sudbine… Prema predajama u noći Berata se zatrese drvo Sidretu-l-Munteha i s njega opadnu listovi s imenima onih koji će se roditi i umrijeti u narednoj godini. U hadisu se navodi da je za Lejletu-l-Berat Poslanik, a.s., rekao: “U ovoj noći upisuje se svako novorođenče naredne godine. Upisuju se svi mrtvi, opskrbe se spuštaju, a uzdižu se djela i poslovi.”


Lejletu-l-Berat je i noć oprosta, jer u njoj, prema hadisu, Allah dž.š. sa zalaskom Sunca se spušta na najbliže zemaljsko nebo i pita: – Traži li neko oprosta pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju i bolesti, pa da mu to otklonim, ima li neko to, ima li neko to, pa tako sve do zore.

Ovim putem MIZ Kalesija poziva sve zainteresovane vjernike i vjernice na mevlud povodom mubarek noći Berata, a ujedno svim muslimanima i muslimankama našeg medžlisa i svim budućim postačima želi da dolazeći mubarek mjesec posta provedu u ramazanskom ambijentu počašćeni ljepotama mubarek mjeseca.
Takođe pozivaju se džematlije džemata Donje Vukovije da će istog dana i istim povodom, posle akšam-namaza u mjesnoj džamiji (Donje Vukovije), proučiti Ja-sin i održat će se kratko prigodno predavanje.