10 dana zu'l-hidždžeta

Piše: Enes-ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 19. oktobar  2012. gregorijanske godine, odnosno  3. zul hidždže 1433. hidžretske godine.

Braćo, nastupio je zadnji mjesec u hidžretskom kalendaru, a to je zul hidždže. Ovo je mjesec velikog dobra, mjesec hadža, mjesec kurbana, mjesec dobrovoljnog posta, mjesec tahmida, tešrika i tehlila. Cilj današnje hutbe jeste da nas upozna sa vrijednostima prvih deset dana ovog mjeseca kao i njegovog 9. dana, a to je Dan Arefata.

وَالْفَجْر وَلَيَالٍ عَشْرٍِ

Allah dž.š. kaže: „Tako mi zore. I deset noći.“ (El-Fedžr 1-2)

Po mišljenju mnoge islamske uleme pod ovim „deset noći“ misli se na prvih deset noći mjeseca zul hidždžeta. Sama činjenica da se Allah dž.š. kune ovim noćima dovoljan je pokazatelj vrijednosti prvih deset dana mjeseca zul hidždžeta. Na nama je da iskoristimo ove dane i noći i da ih provedemo što više u ibadetu i dobročinstvu.

Allahov Poslanik a.s., rekao: “Nema dana u kojima je dobro djelo draže Allahu od ovih dana” tj. ovih deset. Upitali su: ’O Allahov Poslaniče, pa ni borba na Allahovom putu? Rekao je: ”Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji iziđe u borbu sa svojim imetkom i ne vrate se ni jedan!” (Buhari)

Iz ovog hadisa vidimo da je ovih deset dana najboljih u godini, osim zadnjih deset dana mjeseca ramazana, u kome se nalzi noć Kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci.

Allahov Poslanik a.s., rekao:”Nema većih niti dražih dana Allahu dž.š., za činjenje dobrih djela od ovih dana, zato, izgovarajte dosta tehlil (La ilahe illellah), tekbir (Allahu Ekber), tahmid (Elhamdulillah).” (Ahmed)

Allahov Poslanik a.s., rekao: ”Najbolji dani na dunjaluku su ovih deset.” (Bezzar)

Iz svega ovoga možemo zaključiti da je obaveza svakog muslimana da ove dane provede u ibadetu, svjdočeći islam i iman, i ne želeći ništa drugo do Allahovo zadovoljstvo i oprost.

U moru nemorala i beznađa u kojem se nalazi šira društvena zajednica, svjedočiti islam znači biti drugačiji biti na udaru svih zlonamjernih, i antiislamski raspoloženih pojedinaca i organizacija. U takvom okruženju islam ima posebnu slast, a njegovi nosioci posebnu veličinu.

Zato braćo, svjedočiti iman i islam u Bosni nije isto kao svjedočiti isto u Saudijskoj Arabiji. Svjeočiti islam u Bosni je puno vrednije nego tamo. Jer, ovdje kad kreneš da uradiš kakav ibadet i dobročinstvo u tome te sprečava stotinu šejtana, kako onih pravih tako i onih u obliku ljudi. A u Saudijskoj Arabiji kada bi i htio da ne uradiš neki ibadet ili dobročinstvo, bude te stid, jer bi bio sam u tome.

Braćo, post je poseban vid ibadeta i jedan od najboljih načina da se približimo Allahu dž.š.

Allahova Poslanika a.s.: ”Allahov Poslanik a.s., je postio devet dana zul-hidždžta, dan ašure i tri dana u svakom mjesecu.” (Tirmizi)

Poslanik, a.s., rekao: „Nema ni jednog roba koji isposti jedan dan na Allahovom putu, a da mu Allah zbog toga neće njegovo lice udaljiti od vatre koliko je sedamdeset godina hoda.“(Muttefekun alejh).

Kao što vidimo iz hadisa sunnet je u ovim danima postiti. Ovaj sunnet je kod nas gotovo iskorijenjen, i gotovo da niko od nas i ne zna za ove dane da su nastali, a kamoli da još posti. Čast izuzecima.

Poslanik a.s. kaže: „Ko oživi jedan od mojih sunneta, čije je praktikovanje zamrlo nakon mene, imaće nagradu svih onih koji budu postupali po tom sunnetu bez da će im se umanjiti nagrada, a ko izmisli zabludjelu novotariju s kojom nije zadovoljan ni Allah dž.š., ni Poslanik s.a.w.s., imaće na sebe grijeh svih onih koji budu postupali po tom bid’atu, bez da će im se umanjiti kazna!“ (Tirmizi)

Zato brate, potrudi se da ti budeš taj koji će u ovom mjestu oživiti ovaj sunnet i tako zaraditi mnoštvo sevapa.

Braćo, Dan Arefata jeste deveti dan mjeseca zul hidždžeta, tj. dan uoči Kurban bajrama. Ovo je dan kada sve hadžije borave na brdu Arefata i svi zajedno veličaju i mole Allaha, mole Ga za oprost zahvaljuju Mu na blagodatima. Ovaj dan je najbolji dan u godini.

Poslanika a.s. da je rekao: „Nikada šejtan nije manji, poniženiji, udaljeniji od dobra i ljući kao što je to na dan Arefata. A to je radi toga što vidi kako silazi Allahova milost što Allah oprašta velike grijehe…“ (imam Malik u djelu El-Muwetta).

Allahov Polsanik a.s. rekao: „Nema nijednog dana u kome Allah oslobodi više robova od džehennemske vatre kao što je to slučaj sa danom Arefata. Allah dž.š., se spusti na dunjalučko nebo, te se pred melekima pohvali iskazujući svoj ponos sa Svojim robovima govoreći:“Šta ovi žele?“ A u drugoj predaji se navodi nastavak gdje se kaže: ”Budite svjedoci, meleki moji, da sam ja njima oprostio!” (Muslim, En-Nesai)

Poslanik a.s., kazao da “ post na dan Arefata briše grijehe iz godina koja je prosla i godine koja dolazi.” (Muslim).

Braćo, deseti dan zul-hidždžeta je Kurban-bajram, a tog dana je post zabranjen.

Musliman je dužan da iskoristi ove dane i provede ih u istinskom ibadetu, jer samo Allah zna kada ćemo umrijeti, odnosno, da li ćemo uopće dočekati slijedeću godinu, mjesec zul-hidždže i Dan Arefata u njemu. Zbog toga bi, usitinu, trebalo da se potrudimo, više nego li inače, da uradimo što više dobra, a manje zla, da zaslužimo što više nagrada, naročito ovim danima kada je nagrada mnogostruka.

Nikad ne mislite da ste uradili dovoljno dobra.  I onda kada uradimo mnogo dobra, malo je, a onda kada uradimo malo zla, puno je.

Dajte da razmislimo o svemu ovome i da svoje ukućane, podstaknemo na hajr i dobro, pa ćemo i mi, ako Bog da, imati dio u tom dobročinstvu i Allah će nas sve nagraditi.

Braćo, pošto svima vama nešto treba, nešto želite, a sve što želite i trebate to je kod Boga i On vam sve to može dati, dovite što više na Dan Arefata, jer se na taj dan dova posebno prima kod Allaha dž.š.

Poslanika a.s., koji kaže: ”Najbolja dova je na Dan Arefata. Najbolje riječi koje sam ikada izgovorio ja i poslanici prije mene su: La ilahe illellah wahdehu la šerike leh (Nema drugog boga sem Allaha jedinog, Koji nema sudruga.)” (Malik i Tirmizi)

Gospodaru naš, pomozi nam da dane mjeseca zul hidždžeta provedemo u ibadetu i dobročinstvu. Primi sva naša dobra djela koja uradimo. Bože, ukabuli naše kurbane i uvedi nas u džennet. Amin.