Poroci

Piše: Enes-ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova, na blagodatima koje nam je darovao. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 28. septembar  2012. gregorijanske godine, odnosno  12. zul ka’de 1433. hidžretske godine.

Braćo, govoriti o bludu, alkoholu, drogi kao velikim grijesima, u vrijeme epidemije velikih i malih grijeha, je velika obaveza koju ne smijemo zaobilaziti. Nalazimo se u društvu u kojem se sve više osjeća pomanjkanje islamskih vrijednosti, ljudskih vrlina, normi i u kome se harami šire velikom brzinom, prijeteći potpunom razaranju porodice kao ćelije društva. Kao posljedica toga šire se zarazne i neizlječive bolesti koje uzimaju svoj danak.

Blud se definiše kao spolni čin, koji čine punoljetne osobe na nezakonit način, odnosno, na način koji podrazumijeva prethodno sklopljen brak između onih koji po šerijatskim propisima imaju pravo na brak.

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا ۖ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Allah dž.š. kaže: “I ne približavajte se bludu, jer je on razvrat i ružan put.” (El-Isra 32.)

Allah dž.š. je stvorio čovjeka, a sa njim i njegove nagone, koje treba kontrolisati, a ne poistovjećivati se sa životinjama. Prije svega potrebno je razbiti stav, da je islam protiv spolnog odnosa. To nije tačno, jer islam ne traži od čovjeka isposništvo. Spolni odnosi su dozvoljeni, ali samo u valjanom braku.

Braćo zabranjeno je čak i približavanje bludu, jer to neminovno vodi ka činjenju istog.  Kao muslimane nas treba još više zabrinjavati što se danas pod bludom sve više podrazumijeva samo upražnjavanje tog grijeha za novac, sa plaćenom osobom, iako je kao dan jasno da je to po islamu svaki vanbračni spolni odnos, sa osobom istog ili suprotnog spola, bilo to iz ljubavi ili za novac.

Mladeži se sve čudnijim čini kada ih se upozori na tu činjenicu, što upućuje na to da se o tome u porodici malo ili nimalo govori. Homeseksualnost je u neka doba tretirana kao grijeh i izopačenost, a sada i sve više kao nešto legitimno, a SIDA se najviše širi među prostitutkama, homeseksulacima kao i među narkomanima.

Blud, pogotovo onaj među pripadnicima ili pripadnicama istog spola, po islamu nije obični grijeh za koji slijedi samo onosvjetska kazna, već zločin za koji se kažnjava i na ovom svijetu, kao i za ubistvo i krađu. Ajet koji o tome govori traži da u izvršavanju Božije odredbe  ne smije biti samilosti, nego da kazna mora biti javna.

Na ulicama mnogih gradova Bosne i Hercegovine viđaju se prizori koji se nikada, ovdje, u ovoj zemlji, nisu viđali. Djevojke pristojno obučene su postale, kao nešto što odudara od prljave svakodnevnice i sredine u kojoj se nalze. Nemoralna djela se smtraju normalnijim od moralne čistoće.

Na trafikama su u prvom redu neprimjereni časopisi, a na televiziji svakim danom emituju razne razvratne serije i filmove. Ali mi šutimo i pratimo, kao da se to ne tiče nas samih, kao da se ne tiče naše djece.

U bošnjačkim kućama se više obraća pažnje na rijaliti emisije nego na Kur’an, hadis, namaz i sve što na bilo kakav način ima veze sa islamom. Bošnjačka sijela se svode na gledanje serija, rijaliti emisija. Društvo koje je oboljelo mora se liječiti ili će u protivnom ta bolest prerasti u epidemiju koja se neće moći kontrolisati. Društvo u kojem djevojčice od 6. do 8. razreda vrše abortuse i ugrađuju spirale kako bi spriječile trudnoću bi moralo da se zapita, kuda ide?

Narodi koji su prolazili kroz slične faze su imali samo dva rješenja: valstito stradanje i tihi nestanak ili Allahovu kaznu koja je dolazila u različitim oblicima. Čemu se može nadati narod koji u svom glavnom gradu ima klubove homeseksualaca, javne kuće i sl.

U tom gradu su šehitluci: Kovači, Lav…U tom gradu su : Markale , Dobrinja, ulica Ferhadija. U tom gradu su gađana i ubijana tek novorođena bošnjačka djeca. I nakon samo nekoliko godina od stravičnih stradanja, taj isti narod čini ono zbog čega je uništen narod Luta a.s.

Šta se dešava sa Bošnjacima? Gdje im je svijest o sebi? Gdje im je obraz i ponos?

Kada su neke zapadno-evropske zemlje riješile pitanje kupovine alkoholnih pića samo u posebnim prodavnicama i to isključivo za punoljetne osobe, kao i pitanje cigareta, onda je to sasvim normalna i civilizirana stvar, što i jeste. Ali kada bi to mi uradili onda bi nas neko optužio za fundamentalizam i ekstremizam. Možda bi to neko protumačio i kao gušenje slobode življenja.

Bosnu i Hercegovinu niko ne sprečava da donese iste zakonske propise koji su na prvom mjestu preventivni. Prema tome potez je na predstvanicima aktuelne vlasti, a na njima je i odgovornost.

U naše škole dolaze djevojke i mladići, a da njihova odjeća ne priliči ulici, a kamoli školi. Doduše ima i profesorica i nastvanica koje se isto oblače.

Kako će profesorica koja dolazi na nastavu zagrljena sa mladićem u mini suknji, golih leđa i stomaka moći da bude uzor djeci. I to se mora riješiti određenim propisom ili ćemo uprotivnom imati sve drugo do škole.

Kako će generacija omladine koja na časove dolazi pijana i nadrogirana biti u stanju da bude nosiocima islamskih i ljudskih normi? Jesmo li svjesni da se droga prodaje i troši javno u dvorištima naših škola, da se na graničnim prijelazima naše zemlje hvataju kriminalci koji žele da uvezu na stotine kilograma raznih vrsta droge?

Ova činjenica je zastrašujuća. Poslanik s.a.w.s. kaže: “Ne čini zinaluk onaj koji ga čini, a da u momentu njegova činjenja ne prestaje biti vjernik. Niti alkoholičar pije alkohol kada ga pije, a da je u tom momentu vjernik. Niti krade kradljivac, a da kada to čini ne prestaje biti vjernik. Niti sebi prisvoji pohlepan čovjek otetu stvar, a ljudi u to upru poglede, a da u tom momentu ne prestaje biti vjernik.”

I na kraju braćo zapamtite, da nije tačna reklama guma glavu čuva, nego je ispravno i tačno da islam glavu čuva, jer islam rješava probleme u korijenu. Narodna izreka kaže: Bolje spriječiti nego liječiti. Dok je sada u modi bolje liječiti nego spriječiti.

Gospodaru pomozi ugroženim muslimanima, ma gdje oni bili. Oslobodi nas nasilnih vladara. Učini poniženim i poraženim naše neprijatelje. Uputi muslimansku omladinu. Oprosti nam grijehe i uvedi nas u džennet. AMIN!!!