Početna » Dershana » Hutbe » O Allahu, zamalo sam prodao islam za dvadeset centi!

O Allahu, zamalo sam prodao islam za dvadeset centi!

Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova koji nas je evo nakon gotovo dva mjeseca ponove sastavio ovdje u ovom blagoslovljenom danu, na blagoslovljenom mjestu. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda a.s. i na sve dobre Allahove robove.

Davno jednom jedan hodža doselio u London.Često bi se vozio autobusom iz centra do njegovog stana. Jednog dana, vozač autobusa namjerno mu je dao dvadeset centi vise kusura. Sjedajući na sjedište iza kada je shvatio da je dobio više kusura, hodža razmisljajući poče govoriti sebi:vrati to vozaču, nije ispravno zadržati taj novac. Onda bi pomislio, ma to je samo dvadeset centi.Koga bi bilo briga za tako malo novca. Autobusna kompanija ionako dobije previše. Oni neće ni primjetiti da im fali.Prihvati to kao dar od Allaha i nastavi dalje. Kada je stigao do svoje stanice, hodža je zastao na momenat i onda je pružio vozaču dvadeset centi nazad, rekavši: „Dali ste mi previše kusura.“ Vozač se nasmija i odgovori: „Vi ste novi hodža u mesdžidu, zar ne? Mislio sam da počnem svraćati u vaš mesdžid da klanjam.Htio sam samo da vidim šta biste uradili s novcem, zato sam vam dao više kusura.“ Kad je hodža napokon izašao iz autobusa, njegova koljena su zadrhtala i počela klecati. Morao se sabrati na trenutak, pogledao je ka nebu i zaplakao:

” O Allahu, zamalo sam prodao islam za dvadeset centi!”

Braćo, svi smo bili u ovakvoj ili sličnoj situaciji. Kako smo postupili? Da li smo prodali svoju vjeru i čast za nekoliko maraka? Da li smo prodali svoju vjeru i čast za nekoliko eksera koje smo bez dozvole iznijeli iz firme? Da li smo prodali svoju vjeru i čast zbog pedlja zemlje koju smo ugradili na nedozvoljen način? Da li smo prodali svoju vjeru i čast zbog neke nezntane ovodunjalučke koristi?

Allah dž.š. u 29. i 30. ajetu sure En-Nisa kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ ۚ وَلَا تَقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا

وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا ۚ وَكَانَ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا

„O vjernici, jedni drugima na nedozvoljen način imanja ne prisvajajte – ali, dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak – i jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv.Onoga ko to nepravično i nasilno uradi – Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu lahko.“

Omer r.a. prenosi kada je bilo oslobađanje Hajbera, jedna grupa je došla govoreći: „Ova je šehid, i taj je šehid,“ sve dok nisu naišli pored jednog i rekli: „I ovaj je šehid,“ na što im je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Ne! Ja sam ga vidio u vatri zbog ogrtača kojeg je utajio od ratnog plijena.“

Ako Allah dž.š., Onaj koji je najmilostiviji, Onaj koji je milostiviji čak i od naše majke, nije oprosti šehidu , onome koji je dao svoj život za vjeru, prisvajanje tuđeg imetka, onda kako očekivati da oprosti nama, običnim smrtnicima.

Braćo, mjesec  ramazan je prilika da preispitamo svoj imetak, da preispitamo svoju opskrbu, da preispitamo ono što zarađujemo u svom životu, da preispitamo čime i kojim imetkom mi to hranimo svoju djecu….Bereket ramazana se povećava, dova se prima, kada nam je halal opskrba, koju unosimo u svoje kuće u ramazanu i zvan mjeseca ramazana.

Allahu naš, oprosti nam, smiluj nam se, uputi nas, zaštiti nas, prijeđi preko ružnih postupaka naših i podari nam lijepu halal opskrbu! Amin!!!

Preporučujemo

Džemat Vukovije Donje ubjedljivo najuspješniji!!!

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika ...