Mandale Admire Husejnović iz Vukovija Donjih već osvajaju srca kupaca

Pandemija korona virusa i mjere koje su poduzete zbog sprečavanja pojave i širenja pomenutog virusa, na površinu su iznijele i neke nove talente, otkrile neke nove hobije koji mogu prerasti u biznis. Takav slučaj bio je i kod Admire Husejnović iz Vukovija Donjih koja je u ovim danima dala priliku nekim novim stvarima. Admira je od malena voljela crtati, i za to ima veliki talenat. Umijeće sa četkicama pokazuje i kroz hobi šminkanja, odnosno uljepšavanja djevojaka koje se vrlo često odlučuju da ona bude ta koja će ih našminkati za posebne dane.

“Kao mala maštala sam o svom slikarskom atelju ali sam to kroz par godina školovanja zanemarila i posvetila se drugim stvarima. Kako nisam imala nekih posebnih obaveza, a bez obaveza ne znam funkcionisati, tražila sam sebi u ovoj trenutačnoj situaciji neku zanimaciju. Trenutno uživam raditi mandale, tezhipe, kaligrafiju, art pouring… To me opušta, i odvaja od realnosti. Mandale sam samo kao skice radila otprilike već pola godine, ali nikad prije se nisam usudila da ih počnem raditi u većem formatu i da koristim sav potreban materijal kako bi one bile još ljepše. ” kaže naša sagovornica, zaljubljenik u orijentalizam i umjetnost inače. Admira je studentica Orijentalne filologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Iako se u izradi mandala okušala nedavno, one već plijene pažnju.

“Mandale su izazov za raditi. Prije svega je potrebno mnogo strpljenja i mirna ruka, potom da biste bili autentični, treba vam i vrijeme da proučite koji oblici i detalji najviše pristaju vašem ukusu.  Ni za jednu mandalu ja nisam koristila tuđu ideju, svaku skicu sam sama uradila i bojala.  Potrebno mi je najmanje 2-3 dana za jednu mandalu ukoliko ću u to vrijeme samo nju raditi po cijele dane, a inače se rade i duže. Što se tiče materijala, meni su simpatične mandale na platnu i lahke su za postaviti na zid a od boja najviše koristim akrilne. Materijal zahtijeva i novac, pa sam dio svoje ušteđevine odvojila samo za nabavku svih potrebnih boja, i podloga, bilo za mandale ili kaligrafiju, i zaista, nije jeftino. Materijale naručujem iz Sarajeva a ponekad ono sto mi nedostaje nađem u Tuzli, u našem dobro poznatom Fediju” objašnjava Admira.

Što se tiče boja preferira zlatne tonove, srebrene, bijele, crne , i sve ostale metalik nijanse, jer kako kaže one privlače njeno oko.

“I da, mnogo volim šljokice na slikama, daju poseban efekat” dodaje.

Mandale su u svijetu poznatije i priznatije više nego kod nas, ali za one koje izrađuje naša sugrađanka ima zainteresovanih. Mnogo je onih koji njenim mandalama, ali i kaligrafskim te radovima sa drugim tehnikama koje je odlično savladala, žele krasiti zidove svojih soba.

Svi koji žele pogledati ili kupiti neke od njenih radova mogu se javiti na njen Facebook ili instagram profil @husejnovicadmira, gdje će ubuduće postavljati fotografije svojih radova

Preuzeto: http://www.ntv.ba/