Početna » Aktuelnosti » I Kulin ban je iz Vukovija!!!

I Kulin ban je iz Vukovija!!!

29. avgusta 1189. godine napisana je Povelja Kulina bana. Tim povodom je danas u Kalesiji upriličena manifestacija „Dani Povelje 2019.“ Nermin Hodžić, akademski glumac, iz džemata Vukovije Donje, je danas oživio Kulin bana šetajući gradom i čitajući Povelju koja glasi:

 „U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

 Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.“

O značaju Povelje bana Kulina govorio je i profesor historije Damir Bošnjaković, koji je ukazao da ovaj dokument ima višestruku vrijdenost za Bosnu i njen narod.

“Povelja Kulina bana je napisana 29. augusta 1189. godine u kancelariji bosanskog bana Kulina, a pisao je pisar Radoje, koji je važio za najvažnije pisare. Povelja ima višestruki značaj, Prvi značaj je taj da je pokazataj postojanosti države BiH, diplomatsku i političku vaznost. Druga važnost je ekonomska, jer Povelja govori o slobodi trgovine po Bosni Dubrovačkih trgovaca. Treća važnost je što je pisana autohtonim, domaćim bosanskim pismom bosančicom”, navodi Bošnjaković.

Preporučujemo

Besplatan kurs engleskog jezika za polaznike mektebske nastave!!!

Obavještavaju se polaznici mektebske nastave džemata Vukovije Donje da će početi besplatan kurs engleskog jezika ...