Teravih namaz

  • Tretman teravih namaza

Teravih namaz je pritvrđeni sunnet, sunnet muekkede. Klanja se isključivo uz ramazan i to u jacijsko vrijeme, poslije jacije namaza, a prije vitr namaza. Teravih namaz se može klanjati u džematu, ali i pojedinačno.

Poslanik a.s. je rekao: „Ko u ramazanu klanja noćni namaz (teravih namaz), vjerujući u Allaha i iščekujući Njegovu nagradu, bit će mu oprošteni raniji grijesi.“

  • Kako se klanja teravih namaz?

Teravih namaz ima 20 rekata, ali se može klanjati i 8 rekata, ako za to postoji potreba. Teravih namaz se može klanjati tako što će se nakon svaka četiri rekata predavati selam tz. klanja se kao ikindijski sunnet ili nakon svaka dva rekata, klanja se kao sabahski sunnet.

Teravih namaz se zanijeti ovako: NEVEJTU EN USALLIJE, LILLAHI TEALA, SALATET-TERAVIHI, IŠRINE REK’ATEN, EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI, IKTEDEJTU BI HAZEL IMAMI, ALLAHU EKBER

Imam će učiti na teravih namazu onoliko dugo koliko neće dovesti do nezadovoljstva džematlija. Nakon svaka četiri rekata napravit će se mala pauza, zbog čega su je i nazvali teravih tj. odmor. Vitr namaz se uz ramazan klanja u džematu, dok je izvan ramazana to pokuđeno. Ako bismo zakasnili na teravih namaz, prvo ćemo klanjati jacijski farz, a onda ćemo se priključiti džematu i nastaviti klanjati, a ako smo nešto od teravih namaza propustili klanjat ćemo sami poslije. Teravih namaz se ne naklanjava, ako prođe vrijeme.

  • Ramazanski ibadeti

– Post

– Mukabela

– Dova

– Zikr i istigfar

– Sadekatul fitr

– Itikaf

Ako želite lekciju preuzeti u PowerPointu kliknite na: