Mesh po mestvama/čarapama/zavoju

  • Opće napomene

Mesh

Mesh u arapskom jeziku znači lagano rukama potrati po nečemu, a mesh po mestvama ima značenje potiranja mestvi vlažnom rukom, po tačno preciziranom predjelu i koje traje tačno određeno vrijeme.

Mestve

Mestve su obuća, najčešće napravljena, od kože, koja kada se obuje, prekriva stopala i nožne zglobove.

  • Utemeljenost mesha po mestvama

Islamski učenjaci su saglasni da je onome ko upotpuni svoju čistoću (gusul i abdest), a zatim u takvom stanju obuje mestve, pa nakon toga izgubi abdest, dozvoljeno da samo potare vlažnom rukom po mestvama, umjesto da pere noge.

El-Mugire b. Šu’ab r.a. prenosi hadis u kojem stoji da je Vjerovjesnik a.s. izašao napolje radi fiziološke potrebe. El-Mugire ga je slijedio s mješinom punom vode, te mu je posipao nakon što je obavio nuždu. Poslanik a.s. je uzeo abdest i potrao svoje mestve.

  • Uvjeti za ispravnost mesha po mestvama

Da bi nam mesh po mestvama bio ispravan nužno je da se ispune određeni uvjeti, a oni su:

– Obuti mestve za vrijeme čistoće koja je postignuta uzimanjem abdesta;

– Da obuća, po kojoj činimo mesh, pokriva cijelo stopalo sve do iznad članaka (pokrivanje sa strane, a ne odozgo);

– Da su mestve napravljene od materijala koji nam dozvoljava nesmtano hodanje;

– Da na mestvama ne bude većih rupa (tri najmanja nožna prsta ili više);

– Da mestve stoje uz noge bez sveza;

– Da mestve ne propuštaju vodu do nogu.

  • Kada se počinje računati vrijeme mesha?

Trajanje mesha se računa od trenutka prvog gubljenja abdesta, nakon što smo obuli mestve. Osoba koja je kod kuće može činiti mesh 24 h, dok putnik može činiti mesh 72 h. Ako bi osoba koja je kod kuće učinila mesh, a onda krenula na put, prije nego što joj je istekao period trajanja mesha, računat će period trajanja koji se odnosi na putnika. A ako bi putnik stigao u mjesto boravka, nakon što je potirao mesh 24 h, skinut će mestve, a u suprotnom potirat će mesh po mestvama dok ne navrši 24 h.

  • Kako se uzima mesh po mestvama?

Farz je potirati gornji dio svake noge sa površinom koliko su tri ručna prsta. Sunnet je da se razmaknuti prsti povuku od vrhova nožnih prstiju, ka grliću mestve (dio mestvi uz članak).

  • Šta kvari mesh po mestvama?

Mesh po mestvama će pokvariti:

– Sve što kvari abdest;

– Prestanak trajanja mesha, osim ako se boji da će mu noga nastradati od studeni, s tim da će tada učiniti mesh po čitavim mestvama;

– Skidanje mestvi sa nogu, pa makar samo jedne, ili izvlačenje većeg dijela stopala;

– Kvašenje većeg dijela jednog stopala.

NAPOMENA: Nakon tri zadnje stvari,  potrebno je oprati samo noge, a ne uzimati cijeli abdest.

  • Mesh po čarapama

Dozvoljeno je činiti mesh po čarapama, ako su toliko guste da se ne vidi šta je ispod njih, da je moguće u njima preći, pješke, 5.5 km ili više, a da se ne poderu, da prekrivaju članke i da sprčavaju dopiranje vlažnosti do noge. Nije dozvoljeno činiti mesh po tankim čarapama.

  • Mesh po zavoju

Mesh po gipsu ili zavoju je dozvoljen i zamjenjuje pranje njima prekrivenog dijela tijela, ako čovjek nije u stanju oprati ili mesh učiniti po njemu. Ako bi čovjek bio u stanju potrati ili oprati mjesto ispod zavoja, a da to ne bi škodilo samoj rani, nije mu dozvoljeno učiniti mesh po zavoju. Mesh po gipsu ili zavoju je dozvoljen makar čovjek bio bez abdesta ili džunup u trenutku kada ih stavi. Spadanje poveza prije ozdravljenja ne kavari mesh. Mesh po zavoju je dozvoljeno uzimati sve dok se ne ozdravi.

  • Kako se uzima mesh po zavoju?

Dovoljno je potrati po većem dijelu gipsa ili zavoja, jer nastojanje da se vodom obuhvati cijela površina može dovesti do prolaska vode do rane, pa da to naškodi. Nijjet nije obavezan prilikom mesha po mestvama, zavoju i glavi.

  • Po čemu nije dozvoljen mesh?

Mesh nije dozvoljeno uzimati:

– Po turbanu;

– Po fesu, niti bilo kojoj drugoj muškoj kapi;

– Po feredži, niti bilo kojem drugom ženskom pokrivaču za glavu;

– Po rukavicama.

Ako želite lekciju preuzeti u PowerPointu kliknite na: