Najpotpunije mišljenje o mevludu

Upitan je veliki alim, mudžtehid, hafiz-hadisa, najveći živi znalac hadisa i hadiskih znanosti Muhammed Dudu Eš-Šinkiti iz Mauritanije o obilježavanju mevluda, pa je kazao:

„Obilježavanje mevluda kao dana rođenja Allahovog Poslanika, alejhis-selam, može se posmatrati kroz tri situacije, a vraća se na uvjerenje čovjeka u pogledu toga:

Prva situacija: Da čovjek smatra mevlud poput dva bajramska blagdana, to onda ulazi u sferu novotarije – bid’ata.

Druga situacija: Da čovjek smatra mevlud kao dan u kojem se prisjeća rođenja Allahovog Poslanika, alejhis-selam, kao blagodati i Božijeg dara ljudima, na čemu se treba zahvaliti Allahu Uzvišenom raznim oblicima ibadeta. Ovo je dozvoljeno, šta više preporučeno, jer nam je Poslanik, alejhis-selam, preporučio da postimo ponedjeljkom kao vid zahvale Allahu na njegovom rođenju. (Nije li on rekao, na upit zašto posti ponedjeljkom: „To je dan u kojem sam rođen.“)

Treća situacija: Da se dan rođenja Allahovog Poslanika, alejhis-selam, uzme kao dan u kojem će se pripremati posebna jela ili oblačiti nova odjeća. To su dopuštene stvari i ne ulaze u sferu novotarija, jer običaji i način odijevanja ne podliježu propisima inoviranja u vjeri.“

(Završen citat)

S toga, kao muslimani moramo imati više razumijevanja, poštovanja i ljubavi jedni prema drugima. Moramo pomagati jedni drugima u ibadetu i imanu, a ne da se međusobno optužujemo ili vrijeđamo, te dijelimo i razdvajamo. Allah Svemilosni je opisao vjernike u Kur’anu:

  1. Milostivi su jedni prema drugima,
  2. Zaštitnici su jedni drugima,
  3. Ako se dvije skupine vjernika sukobe, vi popravite odnos među njima,
  4. I oni iza njih koji dođu, mole: „Gospodaru naš, oprosti nama i našoj braći koji su nas u vjerovanju pretekli i ne ostavi u srcima našim nikakve pakosti – mržnje prema onima koji vjeruju.“

Najvažnije od svega
Bez obzira na stav čovjeka prema mevludu, moramo se truditi da slijedimo put Poslanika, da što više ličimo na njega, oživljavamo njegovu tradiciju i učimo salavate na njega i njegovu porodicu, nadajući se da će nas on, alejhis-selam, napojiti sa svog vrela Havda. Amin.

Napisao Ismet Purdić, član Australskog vijeća za fetve