Nučna studija o želatinu svinjskog porijekla

ŽELATIN SVINJSKOG PORIJEKLA NIJE HALAL
Naučna studija pet istraživača iz Malezije: dva šerijatska stručnjaka – doktorant na islamskom pravu, halal proizvodi, i predavač na predmetu islamskog prava, i tri labaratorijska istraživača, – a objavljena na Drugoj naučnoj konferenciji humanističkih, historijskih i društvenih nauka u Singapuru januara 2011. godine, u zaključku na stranici 177, Zbornika radova se kaže (sažetak):
Tretman želatina, a koji se koristi u mesnoj industriji te u proizvodnji slatkih napitaka, mliječnih proizvoda, sladoleda, pudinga, želea i drugih hranljivih proizvoda, vezuje se za pravno – fikhsko pitanje ISTIHALE – POTPUNE TRANSFORMACIJE I PROMJENE NEKE TVARI U SASVIM DRUGU TVAR, bilo prirodnim ili sintetičkim putem, gdje se na kraju dobija drugi proizvod sa potpuno drugačijim sastavom, osobinama i nazivom.
USLOVI ISTIHALE – POTPUNE TRANSFORMACIJE PRIHVATLJIVE U ISLAMSKOM PRAVU – FIKHU
1. Da je transformacija prirodna – dio učenjaka, kao što je transformacija vina u ocat, odnosno da je transformacija prirodna ili sintetička – vještačka, – drugo mišljenje islamskih pravnika,
2. Da se prva tvar, koja je nečista i haram ili samo haram, pretvori u drugu, gubeći sve osobine prethodne tvari (ime – naziv, izgled, sastav, boju, miris, okus) i
3. Da se ne može obrtnutim hemijskim slijedom-procesom novonastala tvar vratiti u prvobitno stanje.
ODAKLE SE DOBIJA ŽELATIN
1. Svinjska koža, – 80%,
2. Kožica goveda, 15%
3. Riba, perad, svinjske i goveđe kosti, – 5%
ORGANIZACIJE I TIJELA ZA HALAL KVALITET I CERTIFICIRANJE
Muslimani u svijetu broje više od 24% populacije, a 81% od njih živi u arapskom svijetu, oko 20.9%, oko i 60.1% u zemljama azijsko-pacifičke regije.
Sve organizacije i predstavnička tijela za halal kvalitetu i certificiranje iz ove dvije regije (80% od ukupne mase muslimana) ne prihvataju svinjski želatin kao halal, a među njima najveće JAKIM – indonežanska, malezijska i singapurska akreditacijska tijela i GAC – Zaljevski akreditacijski centar (Saudija, Emirati, Katar, Bahrejn, Kuvajt i Jemen), a s kojim je u kooperaciji najveća halal akreditacijska organizacija ICCV – u čijem Fetwa-borad je i autor ovog teksta.
ZAŠTO JE SPORAN ŽELATIN SVINJSKOG PORIJEKLA I OD ŽIVOTINJA KOJE NISU ZAKLANE NA ŠERIJATSKI PROPISAN NAČIN
Zato što proces Istihale – potpune transformacije tvari u drugu, sa totalno drugačijim sastavom i karakteristikama u konačnici, nije upotpunjen.
U slučaju istihale pri izvlačenju želatina iz njegovih izvora, iako pod teškim i uslovnim hemijskim procesima, nije došlo do potpune transformacije, GDJE SU AMINOKISELINE PROTEINA – KOLOGENA, na početku procesa i na kraju ostale nepromijenjene, pa se može labaratorijskom analizom utvrditi porijekolo želatina.
Skraćeno sa engelskog:
Ismet Purdić, član Australskog vijeća za fetve i član Odbora za fetve pri najvećoj australskoj halal- akreditacijskoj organizaciji ICCV.