13. hadis: Hadis o bratskoj ljubavi i nesebičnosti

Prenosi se od Ebu Hamze Enesa b. Malika r.a., sluge Allahova Poslanika a.s., da je Vjerovjesnik a.s. rekao: “Niko od vas neće vjerovati sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi i sebi.”

Ovaj hadis je jedan od temeljnih principa islamskog morala. Islam nam kroz ovaj hadis postavlja visoke standarde u međuljudskim odnosima, zahtijevajući od nas da volimo i želimo dobro drugima kao što to želimo sebi. Osvrnimo se na ovaj hadis i zapitajmo se koliko smo zaista spremni primijeniti ovu poruku u svakodnevnom životu.

Enes ibn Malik, r.a., pripovijeda od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., ovaj hadis kudsijj u kojem Allah, dž.š., kaže:

„Imaju četiri stvari, od kojih jedna pripada Meni, jedna tebi, jedna je između Mene i tebe i četvrta je između tebe i Mojih robova. Ono što pripada Meni je da Me obožavaš i da mi ništa ne pripisuješ kao druga; ono što pripada tebi je da te nagradim za svako dobro koje si učinio; ono što je između Mene i tebe je da ti učiš dovu, a Ja ću je primiti; i ono što je između tebe i Mojih robova je da njima želiš ono što želiš i sebi.“

Ovim hadisom se potencira ljubav među vjernicima do te mjere da islam daje prednost bratstvu po vjeri nad bratstvom po krvi. Ovo je trenutak da se zapitamo, kako postupamo prema svojoj braći po vjeri? Da li ih zaista volimo kao što volimo sebe?

Koliko smo puta svjedočili da brat po krvi može nanijeti zlo svom bratu: ogovarati, lagati, pa čak i ubiti. Takve stvari se ne mogu desiti među istinskom braćom po vjeri. Poslanik, a.s., kaže: „Vjernik je vjerniku brat, neće ga ostaviti na cjedilu, niti će mu učiniti neku nepravdu. Nemojte jedni drugima zavidjeti, nemojte jedni od drugih okretati leđa, nemojte prekidati međusobne odnose i budite pravi Allahovi robovi, braća. Muslimanu je od njegovog brata muslimana sveto zabranjeno: njegov imetak, njegova čast i njegov život…“

Hadis nas uči da je musliman radostan kada vidi da je njegovom bratu muslimanu Allah dao određenu blagodat, ali isto tako je tužan kada vidi da je njegovog brata muslimana zadesila neka nevolja. Musliman je samilostan prema svom bratu muslimanu, pomaže mu i ne ostavlja ga na cjedilu.

Primjer: Došao jedan čovjek svome prijatelju i tražio pomoć zbog dugova. Domaćin mu je odmah dao potreban novac, ali se nakon toga vratio kući plačući. Kada ga je žena upitala zašto plače, odgovorio je: „Plačem jer nisam ranije provjerio njegovo stanje, pa je on sam bio prinuđen da traži pomoć.“

Poslanik a.s. također kaže: „Primjer vjernika u svojoj međusobnoj ljubavi, saosjećajima i milosti, je poput jednog tijela; kada se jedan organ razboli, cijelo tijelo obuzme nesanica i groznica.“

Pogledajmo oko sebe. Da li znamo nekoga ko se možda nalazi u teškoj situaciji, a da mu možemo pomoći? Ne čekajmo da nas neko zamoli za pomoć – budimo proaktivni, prepoznajmo potrebe drugih i djelujmo.

Hasan Basri je jednom poslao svoje drugove da pomognu čovjeku u nevolji, rekavši im da uzmu i Sabita El-Bunanija sa sobom. Sabit im je rekao da je u i’tikafu, ali Hasan mu je odgovorio: „Zar ne znaš da je tvoj trud da pomogneš svom bratu muslimanu u nevolji bolji nego da ideš dobrovoljno na hadž.“

Na isti način, Abdullah ibn Mubarek, poznati islamski učenjak, odustao je od hadža kako bi pomogao ženi u nevolji, te je za to bio nagrađen od Allaha, dž.š., jer je iskreno djelovao iz ljubavi prema svom bratu muslimanu.

I mi bismo trebali biti spremni odgoditi svoje planove ili žrtvovati svoja sredstva kako bismo pomogli drugima. Uvijek postoji prilika da učinimo dobro djelo. Nemojmo je propustiti!

Ovaj hadis nam ukazuje da musliman prema muslimanu ne smije imati nikakve zlobe, zavidnosti, ljubomore ili mržnje. Naš cilj je praktikovati ovaj hadis u svakodnevnom životu i moliti Allaha, dž.š., da naše srce bude ispunjeno ljubavlju i dobrotom prema svim ljudima.

Priča za kraj: Poslanik, s.a.v.s., je jednom rekao: „Sada će vam doći čovjek koji je od stanovnika dženneta.“ Kada je taj čovjek ušao, ashabi su primijetili da ga ne poznaju. Jedan ashab je odlučio provesti neko vrijeme s njim, ali nije primijetio da taj čovjek radi neki poseban ibadet. Kada ga je upitao šta je to posebno što on radi, čovjek je odgovorio: „Nema u mojim grudima i nema u mome srcu zlobe ni prema jednom Allahovom robu. Stavim ruku na prsa i kažem: Gospodaru moj, neka u ovim grudima ne bude zlobe ni prema kome.“

Svi bismo trebali nastojati da postignemo ovaj nivo čistoće srca. Redovno se preispitujmo i trudimo se da izbacimo sve negativne osjećaje prema drugima.

Poruka za sve nas: Željeti svome bratu ono što želiš sebi ne znači da moraš žrtvovati sve što imaš, ali znači da trebaš imati čisto srce i iskreno željeti dobro drugima. Pomažimo jedni drugima koliko možemo i Allah će nas za to nagraditi.