Halal ishrana u islamu

Halal ishrana je sastavni dio islamskog načina života, određena pravilima i smjernicama koje su postavljene u Kur’anu i sunnetu. Halal znači „dozvoljeno“, dok haram označava „zabranjeno“. Muslimani su obavezni konzumirati samo ono što je dozvoljeno i izbjegavati ono što je zabranjeno, kako bi održali svoju duhovnu čistoću i zdravlje.

Kur’an jasno kaže:

“O ljudi, jedite od onoga što ima na Zemlji, što je dozvoljeno i lijepo, i ne slijedite šejtanove stope, jer vam je on neprijatelj otvoreni.”

Šta je halal?

Halal hrana i pića su ona koja su dozvoljena za konzumaciju prema islamskom pravu. To uključuje:

  1. Meso životinja koje su zaklane prema islamskim pravilima, klanje sa Bismillah i klanje životinje tako da se iz nje ispušta krv. Životinje koje su dozvoljene za konzumaciju su npr. goveda, ovce, koze, ribe i perad. Allah kaže: “Zabranjuje vam se strv, krv, svinjsko meso i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime.”
  1. Voće, povrće i žitarice. Svi prirodni proizvodi biljnog porijekla su dozvoljeni, pod uvjetom da nisu tretirani nedozvoljenim supstancama.
  2. Pića: Voda, mlijeko, voćni sokovi, čajevi i kafa su dozvoljeni, pod uvjetom da ne sadrže alkohol ili bilo koji drugi haram sastojak.

Šta je haram?

Haram namirnice i pića su ona koja su zabranjena za konzumaciju prema islamskom pravu. To uključuje:

  1. Meso i mesni proizvodi:

– Svinjetina i svi proizvodi koji sadrže svinjske derivate.

– Meso životinja koje nisu zaklane na halal način ili su umrle prirodnom smrću.

– Meso predatora, poput lavova, vukova i ptica grabljivica.

  1. Pića: Alkohol i sva pića koja sadrže alkohol su strogo zabranjena.

Poslanik a.s. je rekao: “Ono što opija u velikim količinama, zabranjeno je i u malim količinama.”

  1. Hrana koja sadrži haram sastojke. Svi proizvodi koji sadrže nedozvoljene aditive, enzime ili emulgatore dobivene iz haram izvora.

Kada je dozvoljeno jesti ili piti haram stvari?

Postoje određene situacije u kojima je islamom dozvoljeno konzumirati haram stvari. To su ekstremne situacije kada je ugrožen život osobe i kada nema druge opcije.

Allah kaže: “On vam samo zabranjuje strv, krv, svinjsko meso i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ne iz želje, već iz nužde, nema grijeha. Allah je, uistinu, Onaj koji prašta, Milostivi.”

Ovo znači da, ukoliko se osoba nađe u situaciji gdje nema drugog izbora i postoji opasnost po život (npr. glad ili dehidracija), dozvoljeno joj je da konzumira haram hranu ili piće, ali samo u onoj mjeri koja je potrebna da se spasi život.

Status moderne ishrane u islamu

Danas, u svijetu moderne prehrambene industrije, muslimani se suočavaju s novim izazovima u vezi s halal ishranom. To uključuje pitanja poput genetski modificiranih organizama (GMO), aditiva, emulgatora, i metode uzgoja biljaka. Važno je razumjeti islamski stav prema ovim aspektima:

  1. GMO (Genetski Modificirani Organizmi)

GMO su organizmi čiji je genetski materijal umjetno izmijenjen kako bi se postigla određena svojstva. Iako ne postoji direktna zabrana GMO u islamu, važno je osigurati da su korišteni procesi i tehnologije u skladu s islamskim etičkim normama, te da konačni proizvod ne sadrži haram elemente.

  1. Aditivi i emulgatori

Aditivi i emulgatori se široko koriste u prehrambenoj industriji. Oni mogu biti biljnog, životinjskog ili sintetičkog porijekla. Muslimani moraju biti oprezni u vezi s ovim sastojcima, jer mnogi aditivi i emulgatori mogu potjecati iz haram izvora, poput svinjetine ili alkohola. Preporučuje se korištenje proizvoda sa certifikatom „halal“ kako bi se izbjegle greške.

  1. Prehrana biljaka nedozvoljenim sredstvima

Upotreba nedozvoljenih hemijskih supstanci ili gnojiva koja sadrže haram sastojke u uzgoju biljaka može učiniti konačni proizvod sumnjivim ili čak haramom. Islamski učenjaci preporučuju izbjegavanje ovakvih proizvoda, te potiču organski i ekološki prihvatljiv uzgoj.

Agencija za halal certifikat

U savremenom svijetu, mnoge muslimanske zemlje i organizacije su osnovale agencije koje izdaju halal certifikate. Ove agencije provjeravaju i garantuju da su proizvodi koji nose halal oznaku u potpunosti usklađeni sa islamskim pravilima. Primjer jedne takve agencije je „Agencija za certificiranje halal kvalitete“ u Bosni i Hercegovini.

Halal certifikat na proizvodu omogućava muslimanima da budu sigurni u ispravnost onoga što konzumiraju. Stoga je preporučljivo da muslimani uvijek traže ovu oznaku prilikom kupovine hrane, kako bi se uvjerili da su proizvodi koje konzumiraju u skladu sa islamskim propisima.

 

Halal ishrana nije samo pitanje vjerskih pravila, već i očuvanja zdravlja i etičkih principa. S obzirom na razvoj moderne prehrambene industrije, muslimani moraju biti svjesni novih izazova i konsultirati se s islamskim učenjacima u vezi s ishranom koja može biti sumnjiva. Kroz pravilno razumijevanje i primjenu ovih pravila, vjernici mogu osigurati da njihova ishrana ostane čista, zakonita i dozvoljena.

Allah kaže: “O vjernici! Jedite od lijepih jela koja smo vam podarili i budite zahvalni Allahu, ako samo Njega obožavate.”