Žena u islamu

Islam je religija koja je donijela mnoga prava i priznanja ženi, u vremenu kada su žene u mnogim dijelovima svijeta bile potlačene i lišene osnovnih prava. Naša vjera pruža ženi dostojanstvo, čast i prava koja su ključna za njen uspješan i sretan život. Kroz ovu lekciju ćemo istražiti različite uloge žene, kao majke, supruge, kćerke, ali i kao aktivne članice društva.

Žena kao majka

Jedna od najvažnijih uloga žene u islamu je uloga majke. Majka nije samo osoba koja donosi dijete na svijet, već je ona ta koja ga odgaja, uči prvim koracima u vjeri, moralu i životu. Uloga majke u islamu je toliko važna da je Poslanik Muhammed a.s. u jednom hadisu rekao:

“Čovjek je došao kod Poslanika a.s. i upitao: ‘Allahov Poslaniče, ko je najpreči da prema njemu postupam sa dobrotom?’ Poslanik je odgovorio: ‘Tvoja majka.’ Čovjek je ponovo upitao: ‘A ko poslije nje?’ Poslanik je odgovorio: ‘Tvoja majka.’ Čovjek je opet upitao: ‘A ko poslije nje?’ Poslanik je opet odgovorio: ‘Tvoja majka.’ Čovjek je onda upitao: ‘A ko poslije nje?’ Poslanik je odgovorio: ‘Tvoj otac.’”

Ovaj hadis naglašava koliko je majčina uloga važna u islamu. Majka je prva učiteljica svake osobe i njen trud, ljubav i žrtva ne mogu se dovoljno cijeniti, bez obzira šta uradili. U Kur’anu, Allah nas također podsjeća na majčinu žrtvu i našu dužnost da joj budemo zahvalni i poslušni:

“Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim; majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi; dojenje njegovo traje dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim – Meni će se svi vratiti.”

Majke su ujedno i odgajateljice, jer kroz svoje riječi i djela usmjeravaju svoju djecu ka ispravnom putu. Zato islam poziva djecu da budu dobri prema svojim majkama i da im pružaju podršku i ljubav, posebno u njihovoj starosti.

Žena kao supruga

Uloga žene kao supruge u islamu je također od velike važnosti. Islam nas uči da je brak ne samo fizička, već i duhovna veza između muškarca i žene, utemeljena na međusobnom poštovanju, ljubavi i razumijevanju. U Kur’anu, Allah opisuje supružnike kao odjeću jedno drugom:

“One su odjeća vaša i vi ste odjeća njihova.”

Ovaj ajet simbolično prikazuje kako muž i žena trebaju štititi, pokrivati nedostatke i biti oslonac jedno drugom. Odjeća nas štiti od hladnoće i neugodnosti, a supružnici trebaju činiti isto jedno za drugo.

Islam također naglašava važnost pravednog i ljubaznog odnosa prema supruzi. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji prema svojoj ženi.”

Ovo znači da se mjerilo dobrote i morala muškarca ogleda u njegovom odnosu prema svojoj supruzi. Pravedno ophođenje, nježnost, i podrška su ključne odlike muža u islamu. Supruga ima pravo na pravedan tretman, ljubav, pažnju i poštovanje. Također, supruga ima pravo na mehru (vjenčani dar) koji muž mora dati supruzi prilikom sklapanja braka, kao simbol njegove obaveze da se brine o njoj.

Žena kao kćerka

Islam je donio revoluciju u način kako se društvo ophodi prema ženskoj djeci. Prije islama, u nekim arapskim plemenima bio je običaj da se žensko dijete zakopava živo iz straha od siromaštva ili srama. Islam je ovu strašnu praksu strogo zabranio i naglasio vrijednost i važnost ženske djece.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Ko bude imao tri kćeri, pa ih bude odgajao, bio blag prema njima, odgojio ih i udao, njemu je džennet zagarantovan.”

Ovaj hadis pokazuje koliko je islam naglasio brigu o kćerkama. Roditelji koji s ljubavlju i pažnjom odgajaju svoje kćerke bit će nagrađeni džennetom. U Islamu, kćerka ima pravo na obrazovanje, ljubav i poštovanje. Islam zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i naglašava da su kćerke jednako vrijedne kao i sinovi.

Prava žene u islamu

  1. Pravo na obrazovanje: Islam strogo nalaže traženje znanja kako za muškarce, tako i za žene. Obrazovanje je temelj uspjeha i napretka, i zbog toga je islam postavio obavezu traženja znanja. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Traženje znanja je obaveza svakog muslimana.” Islam daje ženi pravo i obavezu da se obrazuje i stekne znanje, jer je znanje ključ za razumijevanje vjere i za uspješan život.
  2. Pravo na imovinu: Islam je ženama dao pravo da posjeduju imovinu, da zarađuju i slobodno raspolažu svojim imetkom. Žene imaju pravo naslijediti imovinu od svojih roditelja, muževa i drugih bliskih rođaka. Ovo pravo bilo je revolucionarno u vrijeme kada su žene bile lišene bilo kakvih imovinskih prava. U Kur’anu, Allah kaže: “Muškarcima pripada dio onoga što steknu, a i ženama dio onoga što steknu.” Ovo jasno pokazuje da islam priznaje pravo žene na imovinu, bez obzira na njen bračni ili društveni status.
  3. Pravo na rad: Islam dopušta ženama da rade i zarađuju, pod uslovom da je njihov posao u skladu sa islamskim principima i da ne zanemaruju svoje porodične obaveze. Žena može biti učiteljica, doktorica, poslovna žena, i doprinositi društvu na mnoge načine. Islam, međutim, naglašava da porodica treba biti prioritet, ali to ne znači da žena ne može raditi i biti aktivna u društvu.
  4. Pravo na izbor u braku: Islam jasno zabranjuje prisilne brakove i daje ženama pravo da izaberu svog životnog partnera. Pristanak žene je ključan za sklapanje braka. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Žena ne smije biti data u brak bez njenog pristanka.” Ovo znači da se ženina volja mora poštovati i da ona ima pravo odbiti ili prihvatiti brak.

Uloga žene u društvu

Žene u islamu nisu ograničene samo na uloge unutar porodice, one su također aktivne učesnice u društvenom životu. Islam je priznao njihovu sposobnost i vrijednost u mnogim sferama života. Žene su bile učiteljice, učenjakinje, poslovne žene, pa čak i ratnice. Jedan od najpoznatijih primjera je hazreti Aiša supruga Poslanika Muhammeda a.s. koja je bila izuzetno obrazovana i prenijela mnoge hadise. Njeno znanje je bilo traženo, a mnogi su dolazili njoj po savjet i učenje.

Islam također priznaje pravo žene na učešće u javnim poslovima i odlučivanju. Žene su imale pravo izražavati svoje mišljenje i učestvovati u društvenim pitanjima. Poslanik Muhammed a.s. se često savjetovao sa svojim suprugama o važnim pitanjima, pokazujući time koliko cijeni njihovo mišljenje.

Zabrane i ograničenja

Iako islam daje mnoge slobode i prava ženama, postoje određene zabrane koje su postavljene radi očuvanja morala i porodice. Islam zabranjuje ženama, ali i muškarcima, da se bave poslovima koji su protivni moralnim i etičkim principima. Na primjer, zabranjeno je raditi u industrijama koje promovišu nemoral ili koje su u suprotnosti sa islamskim principima. Također, islam naglašava skromnost i čednost, pa se od žena očekuje da se oblače i ponašaju na način koji je u skladu sa islamskim vrijednostima.

Kao što vidite, islam je donio velika prava i priznanja ženi. Žena u islamu je poštovana kao majka, supruga, kćerka i aktivna članica društva. Njena prava i dužnosti su jasno definirane i ona ima važnu ulogu u izgradnji uspješnog društva. Naša vjera nas uči da poštujemo i cijenimo žene, i da prema njima postupamo s pravednošću i ljubavlju.

Molim vas da ovo zapamtite i da se trudite biti pravedni i pažljivi prema svim ženama u vašem životu.