Porodica u islamu

Porodica je prvi i najvažniji krug ljudi koji nas okružuju. U porodici učimo prve lekcije o životu, vjeri, ljubavi i poštovanju. U Islamu, porodica ima posebno mjesto, jer je ona osnovna jedinica društva i mjesto gdje počinje svako naše dobro djelo.

Islam nas uči da je porodica dar od Allaha i temelj svakog društva. Allah je stvorio prvog čovjeka, Adema a.s. i od njega njegovu suprugu, hazreti Havu. Od njih su nastali svi ljudi, što znači da smo svi mi dio jedne velike porodice koju je Allah stvorio. U Kur’anu, Allah kaže:

“O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega i suprugu njegovu, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijava.”

Ovaj ajet nas podsjeća da smo svi mi braća i sestre, bez obzira na našu boju kože, jezik ili mjesto gdje živimo. U porodici, učimo da je ljubav prema Allahu i ljubav prema porodici temelj sretnog života.

Uloga roditelja u porodici: Roditelji su naši prvi učitelji. Od njih učimo prve riječi, prve korake, i prve lekcije o vjeri. U Islamu, roditelji imaju veliku odgovornost da svoju djecu poduče o islamu i da ih usmjere na pravi put. Poslanik Muhammed a.s. je rekao:

“Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado. Vladar je pastir i odgovoran je za svoje podanike, čovjek je pastir u svojoj porodici i odgovoran je za svoje ukućane, žena je pastirica u kući svoga muža i odgovorna je za svoje ukućane…”

Ovo znači da će roditelji biti pitani na Sudnjem danu kako su odgajali svoju djecu. Zato, roditelji trebaju učiti svoju djecu da vole Allaha, da obavljaju namaz, poste, i da budu pošteni i dobri prema drugima. Roditelji su primjer svojoj djeci, pa je važno da se i oni ponašaju onako kako žele da se njihova djeca ponašaju.

Dužnosti djece prema roditeljima: Djeca imaju svoje dužnosti prema roditeljima. Islam nas uči da moramo biti poslušni, poštovati i voljeti svoje roditelje. Allah nam kaže u Kur’anu:

“A Gospodar tvoj je odredio da samo Njega obožavate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje ili oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni ‘uh’ i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima punim poštovanja.”

Ovaj ajet nas uči da ne smijemo govoriti ružno roditeljima, čak ni kad se osjećamo ljuto ili nervozno. U islamu, zadovoljstvo roditelja je ključno za postizanje Allahovog zadovoljstva. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Zadovoljstvo Allaha je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja.”

To znači da ako želimo da Allah bude zadovoljan s nama, moramo se truditi da i naši roditelji budu zadovoljni s nama.

Međusobna ljubav i podrška u porodici: U porodici je vrlo važno da pokazujemo ljubav i brigu jedni za druge. Porodica je mjesto gdje trebamo osjećati sigurnost i toplinu. U Kur’anu, Allah opisuje supružnike kao “odjeću” jedno drugom:

“One su odjeća vaša i vi ste odjeća njihova.”

Ova lijepa slika pokazuje koliko su supružnici bliski i koliko trebaju brinuti jedno o drugom. Kao što nas odjeća štiti od hladnoće i pokriva naše tijelo, tako i supružnici trebaju štititi i podržavati jedno drugo. Također, braća i sestre trebaju biti jedni drugima prijatelji, pomagati jedni drugima u teškim vremenima i dijeliti radost u dobrim vremenima.

Primjer toga je kad Poslanik Muhammed a.s. kaže: “Nije od nas onaj koji ne poštuje naše starije i ne pokazuje milost prema našim mlađima.”

Ovo nas uči da trebamo poštovati starije članove porodice, poput roditelja i djedova i nena, ali i pokazivati ljubav i pažnju prema mlađima, poput braće i sestara.

Vrijednosti koje učimo u porodici: Porodica je mjesto gdje učimo najvažnije životne vrijednosti koje nas oblikuju kao muslimane i kao ljude. Neke od tih vrijednosti uključuju:

  • Ljubav i milost: Islam nas uči da budemo milostivi i puni ljubavi prema članovima svoje porodice. Milost nije samo u riječima, nego i u djelima, kako pomažemo jedni drugima, kako dijelimo, i kako brinemo o osjećajima drugih.
  • Poštovanje i poslušnost: Poštovanje prema roditeljima, starijima, i međusobna poslušnost unutar porodice ključne su za harmoniju u domu. Djeca trebaju poštovati roditelje, ali i roditelji trebaju poštovati djecu, slušati ih i razumjeti njihove potrebe i osjećaje.
  • Strpljenje i razumijevanje: U svakoj porodici mogu se pojaviti nesuglasice i nesporazumi. Islam nas uči da budemo strpljivi i da se trudimo razumjeti jedni druge, a ne odmah reagirati ljutito. Strpljenje je vrlina koja nam pomaže da prevladamo teške trenutke i održimo mir u porodici.
  • Zajednički ibadet: Zajednički ibadet, poput klanjanja namaza ili učenja Kur’ana, jača vezu između članova porodice i približava ih Allahu. Kada cijela porodica zajedno obavlja ibadet, to ih čini snažnijom i pomaže im da se međusobno podržavaju u vjeri.

Poslanik Muhammed a.s. je bio uzor u ljubavi i pažnji prema svojoj porodici. On je često pomagao svojim suprugama u kućnim poslovima, igrao se sa svojom djecom i unucima, i uvijek je imao vremena za svoju porodicu, uprkos velikim obavezama kao vođa zajednice. Poslanik je rekao: “Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojoj porodici, a ja sam najbolji prema svojoj porodici.”

Ovo nas uči da, kao muslimani, trebamo biti najbolji prvo prema svojoj porodici, jer to je mjesto gdje pokazujemo pravu snagu našeg karaktera i vjere.

Porodica je naš najveći dar od Allaha i naše prvo mjesto učenja. Učimo da volimo, poštujemo, i pomažemo jedni drugima unutar naše porodice. Budimo zahvalni Allahu na našim porodicama, čuvajmo ih i uvijek se trudimo biti bolji prema članovima naše porodice. Neka Allah blagoslovi sve naše porodice i uputi nas na pravi put.