Drugi Halifa: Omer ibn El-Hattab

Omer ibn El-Hattab rođen je oko 584. godine u Mekki. Potiče iz plemena Adi i bio je poznat po svojoj snazi i hrabrosti. U početku je bio protivnik islama, ali je prihvatio islam 616. godine, što je bio veliki trenutak za muslimansku zajednicu. Njegovo prihvatanje islama značajno je doprinijelo širenju i učvršćivanju muslimanske vjere.

Nakon primanja islama Omer je postao jedan od najbližih saradnika Poslanika Muhammeda a.s. Njihovo prijateljstvo i podrška bili su od ključne važnosti za širenje i očuvanje islama u ranim godinama islama.

Omer je postao halifa 634. godine nakon smrti Ebu Bekra. Njegova vladavina trajala je do 644. godine. Njegov mandat bio je vrijeme velikih reformi i širenja muslimanskog halifeta.

Omer je uveo mnoge reforme koje su unaprijedile administraciju i pravdu u halifetu. Uveo je sistem pravde poznat kao “muhtasib”, službenike odgovorne za nadgledanje tržišta i provođenje moralnih zakona. Takođe je reformisao poreznu administraciju i uspostavio državni budžet. Omer je prvi koji je uspostavio penzioni sistem.

Omer je uveo hidžretski kalendar, koji je od tada služio kao osnovni kalendar u islamskom svijetu. Ovo je bio važan korak za standardizaciju i jedinstvo muslimanskog kalendara.

Pod Omerovom vlašću, muslimanski teritorij se proširio na velike dijelove Sirije, Egipta i Persije. Ova teritorijalna širenja omogućila su ujedno i širenje islama i muslimanske kulture.

Omer je ubijen 644. godine od strane nevjernika i to dok je klnajao namaz. Njegova smrt je bila tragičan događaj i imala je značajan uticaj na muslimansku zajednicu.

Omer je poznat po svojoj pravednosti, hrabrosti i sposobnosti da donosi teške odluke. Imao je nadimak El-Faruk što znači Rastavljač istine od neistine. Njegova administracija i reforme postavili su temelje za buduće muslimanske vlasti i značajno oblikovali način na koji je muslimanska zajednica funkcionisala.