Prvi halifa: Ebu Bekr

Ebu Bekr Es-Siddik, pravog imena Abdulah ibn Ebi Kuhafa, rođen je oko 573. godine u Mekki. Poticao je iz ugledne porodice plemena Kurejš. Njegov otac, Ebi Kuhafa, bio je ugledni lider, a njegova majka, Ummul-Kiram, bila je poznata po svojoj pobožnosti. Ebu Bekr je bio trgovac i poznat po svojoj čestitosti i pravednosti, što je i postalo temelj za njegov nadimak “Es-Siddik” (Iskreni). Prije prihvatanja islama, Ebu Bekr je bio poznat po svojoj velikoj obazrivosti i položaju u zajednici.

Ebu Bekr je bio prvi muškarac koji je prihvatio islam, u vrijeme kada su muslimani bili u manjini i suočavali se sa ozbiljnim progonima. Njegovo prihvatanje islama bilo je od velikog značaja za Poslanika Muhammeda a.s., jer mu je pružilo potrebnu podršku u ranim danima islama.

Nakon smrti Poslanika Muhammeda a.s. 632. godine, muslimanska zajednica se suočila sa krizom u vezi s izborom lidera. Ebu Bekr je izabran za halifu tokom sastanka, gde je suočen s izazovima, uključujući otpor od nekih plemena koja su bila sklona otpadništvu od vjere.

Njegov prvi veliki zadatak je bio suzbijanje pobuna. Pobunjenici su se protivili njegovoj vlasti i vraćanju muslimanske zajednice pod jedinstvenu vlast. Ebu Bekr je uspio da pobijedi pobunjenike i stabilizuje hilafet, vraćajući mnoga plemena pod muslimansku kontrolu. Njegova strategija je uključivala vojnu kampanju, kao i diplomaciju.

Ebu Bekr je bio duboko zabrinut zbog mogućnosti da bi Kur’an mogao biti izgubljen zbog pogibije mnogih hafiza u jednoj bitki. Zbog toga je naložio je Zejdu ibn Sabitu i drugim poznatim hafizima da sakupe sve zapise Kur’ana u jedan zbornik, koji je kasnije standardizovan.

Ebu Bekr je umro 634. godine nakon dvije godine vladavine. Njegova smrt je ostavila veliku prazninu u muslimanskoj zajednici, ali je njegovo naslijeđe bilo duboko uticajno na kasnije vladavine.

Ebu Bekr je poznat po svojoj pravednosti, mudrosti i hrabrosti. Njegovo vođstvo je postavilo temelje za stabilnost muslimanske zajednice nakon smrti Poslanika. Njegov doprinos uključuje očuvanje Kur’ana i konsolidaciju vlasti.