Smrt Muhammeda a.s.

Smrti našeg voljenog Poslanika, Muhammeda a.s. Iako je bilao težak događaj za sve muslimane, ona je donijela je i važne pouke koje nas podsjećaju na prolaznost života i snagu vjere. Naučit ćemo šta se dogodilo tokom posljednjih dana života Muhammeda, a.s., kako su muslimani reagirali na njegovu smrt, i koje pouke možemo izvući za naše živote.

Početak bolesti

U 11. godini po hidžri, odnosno 632. godine, Muhammed a.s. osjetio je prve znakove bolesti. Bolest je počela blagim simptomima, ali je ubrzo postala sve teža. Poslanik a.s. se preselio u kuću svoje supruge Aiše gdje je proveo posljednje dane svog života. Unatoč bolesti, Muhammed a.s. je i dalje brinuo za svoju zajednicu i davao im savjete. Bio je svjestan da se približava trenutak kada će napustiti ovaj svijet, pa je želio ostaviti muslimane u dobrom stanju.

Oproštaj s muslimanima

Tokom svoje bolesti, Muhammed a.s. je nekoliko puta izašao pred muslimane kako bi ih podsjetio na važnost pridržavanja islama i zajedništva. U jednoj od svojih posljednjih hutbi, rekao je: “O ljudi, obavite namaz, obavite namaz! I budite dobri prema svojim ženama!” Ovim riječima je naglasio dvije vrlo važne stvari u islamu: redovito obavljanje namaza i dobar odnos prema članovima porodice.

Posljednji put kada je izašao pred muslimane, Muhammed a.s. je bio toliko slab da ga je podržavao njegov amidža Abbas i njegov zet Alija . Stajao je pred muslimanima, klanjajući zajedno s njima, a potom im dao svoje posljednje upute. Muslimani su osjetili veliku tugu vidjevši svog voljenog Poslanika u takvom stanju.

Posljednji trenuci

Muhammed a.s. je proveo posljednje trenutke svog života u kući Aiše. Njegova bol se pojačavala, ali je i dalje bio strpljiv i zahvalan Allahu dž.š. U jednom trenutku, zatražio je da mu se donese voda kako bi se osvježio. Dok je ležao, izgovarao je riječi: “S Gospodarom Svevišnjim, s Gospodarom Svevišnjim.” Time je pokazao da je svjestan da odlazi svome Gospodaru i da je zadovoljan Njegovom odredbom.

Na ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela, 11. godine po hidžri, 632. godine Muhammed a.s. je napustio ovaj svijet. Njegova smrt je pogodila sve muslimane. Vijest o njegovoj smrti se brzo proširila Medinom, a muslimani su bili u stanju šoka i tuge.

Reakcija muslimana

Kada je vijest o smrti Muhammeda a.s. došla do njegovih ashaba, mnogi nisu mogli vjerovati da je Poslanik a.s. preminuo. Omar je bio toliko pogođen da je govorio da Poslanik a.s. nije mrtav i da će se vratiti. Međutim, Ebu Bekr je ostao pribran i uputio muslimane na strpljenje i vjeru. Ebu Bekr je izašao pred muslimane i rekao: “O ljudi, ko god da obožava Muhammeda, a.s., neka zna da je Muhammed a.s. mrtav. A ko god obožava Allaha, neka zna da je Allah živ i da nikada neće umrijeti.”

Ove riječi su podsjetile muslimane da, iako je Poslanik, a.s. preminuo, njihova vjera u Allaha dž.š. mora ostati čvrsta. Smrt Muhammeda a.s. je bila test za muslimane, ali su oni, zahvaljujući mudrosti Ebu Bekra ostali ujedinjeni i nastavili slijediti put islama.

Pouke

Smrt Muhammeda a.s. nas podsjeća na prolaznost ovog života. Bez obzira na to koliko smo voljeni ili moćni na ovom svijetu, svi ćemo jednog dana napustiti ovaj svijet. Muhammed a.s. nam je svojim životom i smrću pokazao kako trebamo živjeti, s vjerom, strpljenjem i zahvalnošću prema Allahu dž.š. Njegova smrt nas također podsjeća na važnost zajedništva i ustrajnosti u vjeri, čak i u najtežim trenucima.