Musa a.s.

U vrijeme poslanika Musaa, faraon je izdao naredbu da se svaki muški potomak Izraelćana ubije. Ova odluka je bila zasnovana na snu koji je ukazivao da će dječak iz reda Izraelićana dovesti do pada faraonove vladavine.

Kako bi zaštitila Musaa, Allah je nadahnuo njegovu majku da ga stavi u korpu i pusti niz rijeku Nil. Korpa je plovila, a onda ju je pronašla faraonova žena, koju je prizor djeteta ganula i odlučila je da ga usvoji.

Kur’an prenosi ovu Božiju intervenciju:

„I nadahnuli smo Musaovu majku: ‘Doj ga, a kada se uplašiš za njega, baci ga u rijeku i ne strahuj i ne žalosti se; Mi ćemo ti ga vratiti i učiniti ga jednim od poslanika.’“

Jednog dana, Musa je svjedočio kako Egipćanin tuče Izraelćanina, i u pokušaju da odbrani Izraelićanina, nenamjerno je ubio Egipćanina. U strahu za svoj život, Musa je pobjegao iz Egipta. Pronašao je utočište u Medjenu, gdje je pomogao nekim ženama kod bunara i bio pozvan u njihov dom.

Tamo se oženio jednom od kćeri poslanika Šuajba i proveo nekoliko godina radeći za njega. Allah spominje ovaj period, pa kaže:

„I kad uđe u grad, dok su njegovi stanovnici bili neoprezni, nađe u njemu dvojicu ljudi kako se tuku: jedan je bio iz njegovog naroda, a drugi iz neprijateljskog naroda. Ovaj iz njegovog naroda zatraži pomoć protiv onoga iz neprijateljskog naroda, pa Musa udari ovog drugog i nenamjerno ga ubije. Musa reče: ‘Ovo je djelo šejtana, on je, zaista, neprijatelj koji otvoreno zavodi.’“

Nakon godina provedenih u Medjenu, Musa se vratio u Egipat sa svojom porodicom. Na povratku je ugledao vatru i otišao da pogleda šta je to. Tamo mu je Allah progovorio iz gorućeg grma, postavivši ga za poslanika i naredio mu da ide kod faraona i traži oslobađanje Izraelićana.

Allah je podržao Musaa čudima, kao što je pretvaranje njegovog štapa u zmiju i činjenje njegove ruke blistavo bijelom. Kur’an prenosi ovaj trenutak, pa kaže:

„Ali kada dođe do nje, bi pozvan s desne strane doline, s blagoslovljenog mjesta, iz drveta: ‘O Musa, zaista, Ja sam Allah, Gospodar svjetova.’“

Musa a.s. je od Allaha tražio da ga podrži sa njegovim bratom Harunom, što je Allah i učinio.

Musa i njegov brat Harun suočili su se s faraonom, pozivajući ga da obožava samo Allaha i da oslobodi Izraelćane. Faraon, tvrdeći svoju božanstvenost i odbacujući njihovu poruku, izazvao je Musaa na nadmetanje sa svojim čarobnjacima.

Čarobnjaci su u tom takmuičenju pobijeđeni Musaovim čudima, i na kraju su prihvatili istinitost Musaove poruke. Kur’an opisuje ovaj događaj:

„I Musa baci svoj štap, i gle, on postade prava zmija. I izvuče ruku svoju, i gle, ona bi bijela za one koji su gledali.“

Na kraju, Musa je po noći poveo Izraelćane iz Egipta, kako mu je Allah naredio. Faraon i njegova vojska su ih progonili, što je dovelo do čudesnog razdvajanja Crvenog mora. Izraelićani su sigurno prešli, ali faraon i njegove snage su se utopili.

Allah prenosi ovo čudo:

„I nadahnuli smo Musaa: ‘Udari svojim štapom po moru!’ I ono se razdvoji, i svaki dio bi kao veliko brdo. I Mi smo privukli tamo progonitelje. I spasili smo Musaa i sve koji su s njim bili, zajedno. Zatim smo potopili druge.“

Kasnije je Musa otišao na brdo Sinaj da primi Toru, ostavljajući svog brata Haruna da pazi na narod. Tokom tog vremena, neki Izraelićani su se okrenuli idolopoklonstvu, praveći tele od svog zlatnog nakita. Po povratku, Musa ih je izružio i vratio njihovu posvećenost vjeri u jednog Boga.

Kur’an opisuje Musaovo iskustvo:

„I kada Musa dođe u naše određeno vrijeme i njegov Gospodar mu progovori, on reče: ‘Gospodaru moj, pokaži mi Sebe, da Te mogu pogledati.’ [Allah] reče: ‘Nećeš Me vidjeti, ali pogledaj u brdo; ako ono ostane na svom mjestu, tada ćeš Me vidjeti.’ Ali kada se njegov Gospodar pojavi brdu, ono bi sravnjeno, a Musa pade onesviješten. Kada se probudi, reče: ‘Slavljen neka si! Kajem Ti se, i ja sam prvi od vjernika.’“

Pouke iz priče o poslaniku Musau a.s.
Priča o poslaniku Musau a.s. nudi duboke lekcije o vjeri, ustrajnosti i Božanskom vodstvu. Njegovo čudesno preživljavanje kao novorođenčeta, odrastanje u faraonovoj palači i na kraju vođenje Izraelićana ističu važnost povjerenja u Allahov plan.

Musaova a.s. nepokolebljiva vjera, čak i pred poteškoćama, i njegova posvećenost pravdi i istini, unatoč faraonovoj tiraniji, naglašavaju snagu vjere i pravednosti.

Njegovi susreti s Božanskim čudima, kao što su razdvajanje Crvenog mora i njegova misija da izbavi Izraelićane, demonstriraju Allahovu podršku Njegovim poslanicima i konačnu pobjedu dobra nad zlom.