Ibrahim a.s.

Poslanik Ibrahim a.s., jedna je od najznačajnijih ličnosti u islamskoj historiji. Bio je nepokolebljive vjere i posvećen širenju poruke da je Bog jedan.
Poslanik Ibrahim a.s. je rođen u zajednici koja je obožavala idole, uključujući i njegovog oca koji je pravio te idole. Ibrahim a.s. je započeo svoju misiju nježno savjetujući svog oca, podsjećajući ga da ti idoli ne mogu nikome ni nauditi ni koristiti.

Obraćao se svom ocu s poštovanjem, govoreći: „O oče moj,“ ali je uprkos svemu njegov otac ostao čvrst u svojim uvjerenjima, zbog čega je tražio od Ibrahima a.s. da ga napusti.

Neodustajući, Ibrahim a.s. se okrenuo svom narodu, pozivajući ih da napuste obožavanje idola. Raspravljao je s njima o obožavanju nebeskih tijela. Pitao ih je o zvijezdi, zatim o mjesecu, i na kraju o Suncu, svaki put ukazujući da ta tijela zalaze i nestaju, za razliku od Allaha, koji je Vječan i Svemoćan. Uprkos njegovim argumentima, njegov narod je ostao pri svojim običajima.

Ljut zbog njihove tvrdoglavosti, Ibrahim a.s. je odlučio da će im pokazati nemoć njihovih idola. Kada su ljudi otišli na festival, Ibrahim je razbio sve idole, osim najvećeg. Kada su se vratili i vidjeli uništenje, počeli su ispitivati Ibrahima a.s.

On im je rekao da pitaju najvećeg idola, ukazujući na to da, ako je zaista bog, mogao bi zaštititi ostale. Ovaj čin ih je natjerao da shvate svoju zabludu, ali su se bez obzira brzo vratili svojim starim vjerovanjima.

Ibrahimova a.s. nepokolebljiva posvećenost svojoj vjeri navela je njegov narod na opaki plan protiv njega. Sakupili su ogromnu gomilu drva i zapalili je, s namjerom da bace Ibrahima a.s. u vatru.

Dok je vatra žestoko gorjela, stavili su Ibrahima a.s. na katapult i bacili ga u vatru. U tom trenutku, Ibrahim a.s. je rekao:

„Dovoljan mi je Allah i divan li je On zaštitnik.“

Allah je naredio vatri da bude hladna i mirna za Ibrahima a.s. Kao što Kur’an prenosi:

„Mi rekosmo: ‘O vatro, budi hladna i spas Ibrahimu!’“

Ibrahim a.s. je izašao iz vatre neozlijeđen, pokazujući snagu svoje vjere i Allahovu zaštitu.

Allah je iskušao Ibrahima a.s. zapovijedajući mu da žrtvuje svog voljenog sina Ismaila. Iako je to bio izuzetno težak zadatak, Ibrahim a.s. je, u potpunoj pokornosti Allahu, bio spreman izvršiti Njegovu zapovijed. Ismail, koji je tada bio mladić, također je pokazao izuzetnu vjeru i rekao ocu da izvrši Allahovu volju. Kada su bili spremni izvršiti žrtvu, Allah je intervenisao i poslao ovna da se žrtvuje umjesto Ismaila. od tada do danas muslimani širom svijeta kolju kurban.

Ibrahim a.s. je imao dva sina Ishaka a.s. i Ismaila a.s. I on je sa svojim sinom Ismailom sagradio Kabu.

Ibrahim a.s. je umro u 175. godini života, a ukopan je zajedno sa svojom ženom Sarom u pećini Makpela u Hebronu.

Pouke iz priče o poslaniku Ibrahimu a.s.
Priča o poslaniku Ibrahimu a.s. nas uči važnosti vjere u jednog Boga, hrabrosti da se zalažemo za svoja uvjerenja i snazi nepokolebljive vjere u Allaha.

Kroz njegovu priču, učimo da budemo hrabri, strpljivi i vjerni u svojim životima, jačajući tako svoju vezu s vjerom.