Vrijednost učenja Kur’ana

Definicija Kur’ana

Kur’an je Allahov govor objavljen preko meleka Džebraila Muhammedu a.s., a njegovo učenje predstavlja ibadet. Jezičko značenje riječi Kur’an je čitanje i iščitavanje. Kur’an je najveća mudžiza (nadnaravno djelo) i posljednja Allahova objava (uputa) čovječanstvu. On je najsvetija i najčasnija knjiga muslimana, putokaz za ljude na ovom i zaštita na onom svijetu. Kur’an je najvažniji i nezaobilazni izvor cjelokupnog islamskog učenja. Njegova autentičnost, vječnost i nepromjenjivost čine ga jedinstvenim u historiji ljudskog roda.

Kur’an o Kur’anu

Kur’an jasno svjedoči o svojoj uzvišenosti i božanskom porijeklu:

  1. Kur’an je objava od Silnog i Hvaljenog:
    “I Kur’an je, sigurno, objava Gospodara svjetova; donosi ga povjerljivi Džibril na srce tvoje, da opominješ na jasnom arapskom jeziku.” (Aš-Šu’ara, 192-195)
    Kur’an nije obična knjiga, već je riječ Gospodara svjetova, objavljena preko meleka Džibrila direktno srcu Poslanika Muhammeda, a.s., na arapskom jeziku kako bi opominjala ljude. Ova objava dolazi od Allaha, koji je Svemoćan i Hvaljen.
  2. Kur’an je ponos vjernicima:
    “Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je ponos vaš, pa zašto se ne opametite?!” (El-Enbija, 10)
    Muslimani ponosno nose Knjigu koja im je objavljena, jer u njoj se nalazi njihovo dostojanstvo i čast. Ona je vodič koji ih usmjerava na pravi put i pruža im identitet kao vjernicima.
  3. Kur’an upućuje na ono što je najbolje:
    “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.” (El-Isra, 9)
    Kur’an nije samo knjiga uputa, već vodi prema najboljem mogućem načinu života. Vjernici koji slijede učenja Kur’ana imaju obećanje velike nagrade na Sudnjem danu.
  4. U Kur’anu se nalazi objašnjenje za sve:
    “Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest.” (En-Nahl, 89)
    Sve što je potrebno za uspješan i ispravan život nalazi se u Kur’anu. Ova Knjiga pruža jasno objašnjenje, milost i radosne vijesti za one koji je slijede.
  5. Kur’an predstavlja izvor života:
    “O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati.” (El-Enfal, 24)
    Kur’an ne samo da pruža duhovnu uputu, već je i vodič za sve aspekte života. On nas poziva da slijedimo Allahove i Poslanikove upute kako bismo osigurali pravi život, ne samo na ovom svijetu, već i na onom.
  6. Kur’an je najljepši govor:
    “Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje, a kada se spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju.” (Ez-Zumer, 23)
    Kur’an nije samo uputa, već je i estetski savršenstvo. Njegove poruke su toliko snažne i dirljive da izazivaju duboke osjećaje kod onih koji se boje Allaha. Njegova ljepota i harmonija smiruju srca i donose duševni mir.
  7. U Kur’anu nema neistine:
    “A on je, zaista, knjiga zaštićena, laž joj je strana, bilo s koje strane, on je objava od Mudroga i Hvaljenoga.” (Fussilet, 41-42)
    Kur’an je savršeno očuvana Knjiga koja je zaštićena od svih laži. Njegova autentičnost i vjerodostojnost ostaju nepromijenjene kroz stoljeća, što ga čini apsolutnom istinom.
  8. Kur’an je lijek:
    “O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.” (Junus, 57)
    Kur’an nije samo vodič, već i lijek za duhovne i emocionalne tegobe. Njegove poruke pružaju uputu i milost onima koji vjeruju, donoseći mir i iscjeljenje njihovim srcima.

Zašto trebamo učiti Kur’an?

Nema namaza bez učenja Kur’ana, jer je njegovo učenje sastavni dio svakog rekata i predstavlja srž svakog obavljenog namaza. Bez Kur’ana, namaz gubi svoju suštinu, jer on nije samo ritualna radnja, već čin potpunog predavanja Gospodaru svjetova. Kur’an je Allahov govor, objavljen da bude vodič i svjetionik u tami dunjalučkog života. Kada vjernik uči Kur’an u namazu, on ne samo da izgovara riječi, već uspostavlja duboku duhovnu vezu sa Stvoriteljem. Ova veza je prožeta osjećajem strahopoštovanja i ljubavi prema Allahu dž.š., jer svaki ajet koji se prouči nosi u sebi mudrost, uputu i smirenost.

Učenje Kur’ana u namazu je način na koji vjernik pokazuje svoju ljubav i odanost Allahu dž.š. U svakoj riječi koju izgovara, vjernik potvrđuje svoju predanost Stvoritelju, priznavanje Njegove veličine i zahvalu na Njegovim neizmjernim blagodatima. Ova ljubav prema Allahu dž.š. nije samo osjećaj, već se manifestuje kroz djela, a najvažnije od tih djela je učenje Kur’ana.

Osim duhovne povezanosti, učenje Kur’ana donosi mnoge koristi kako na ovom, tako i na budućem svijetu. Na dunjaluku, Kur’an je vodič koji pomaže vjerniku da živi ispravno, donosi mudre odluke, i pronalazi smirenost u svakodnevnim iskušenjima. Kur’an je lijek za srce, izvor nade i svjetlost u tami. Na Ahiretu, nagrade za učenje Kur’ana su neizmjerne, jer će Kur’an svjedočiti za onoga ko ga je učio i praktikovao. Učenje Kur’ana je most prema džennetu, jer kroz njega vjernik zaslužuje Allahovu milost i oprost.

Vrijednost učenja Kur’ana

Učenje Kur’ana se u islamu smatra jednim od najuzvišenijih ibadeta. Poslanik a.s. ističe vrijednost ovog čina riječima: „Najvrijedniji ibadet mog ummeta je učenje Kur’ana gledajući.” (Ahmed, Ibn Madža). Ovaj hadis naglašava koliko je važno ne samo učiti Kur’an, već i posvetiti pažnju njegovom tekstu dok se uči. Gledanje u tekst Kur’ana dok se uči simbolizira dublje angažiranje i predanost, čime se učenje Kur’ana uzdiže na viši nivo duhovne vrijednosti i nagrade.

Osim toga, Kur’an će biti zagovornik onima koji su ga redovno učili na Sudnjem danu. Poslanik a.s. kaže: „Učite Kur’an, jer će se Kur’an zauzimati na Kijametskom danu za one koji su ga učili.” (Muslim). Ovaj hadis podsjeća nas na to da Kur’an neće samo biti izvor mudrosti i vodstva u ovom životu, već će na Ahiretu služiti kao zagovornik za one koji su se trudili da ga nauče i slijede njegove upute.

Učenje Kur’ana također donosi počast i ugled u zajednici. Poslanik a.s. je rekao: „Onaj koji vješto uči Kur’an bit će sa pisarima časnim i čestitim, a onaj koji zamuckuje i sa poteškoćom ga uči ima dvije nagrade.” (Buharija i Muslim). Ovaj hadis pokazuje da trud i napor u učenju Kur’ana donose dvostruke nagrade – jednu za trud i drugu za sam čin učenja. Oni koji se uspinju u učenju Kur’ana bit će u društvu čestitih i časnih osoba, dok će se trud koji uložimo u njegovo učenje, bez obzira na naše sposobnosti, nagraditi.

Dodatno, učenje Kur’ana je nagrađeno deseterostruko. Poslanik a.s. je rekao: „Ko prouči jedan harf (slovo) iz Allahove Knjige (Kur’ana), za to će imati jedno dobro djelo, a dobro djelo se nagrađuje deseterostruko. Ne kažem da je ‘elif lam mim’ harf, nego je i elif harf i lam je harf i mim je harf.” (Tirmizija). Ovaj hadis ukazuje na neizmjernu nagradu koju donosimo svakim izgovorenim slovom iz Kur’ana, potvrđujući njegovu neprocjenjivu duhovnu vrijednost.

Naposljetku, učenje Kur’ana ima duboke učinke na cijelu porodicu. Poslanik a.s. je rekao: „Ko bude učio Kur’an i radio po njemu, Allah će na Sudnjem danu označiti njegove roditelje krunom, čija će svjetlost biti bolja od svjetlosti Sunca u vašim dunjalučkim kućama, pa šta mislite o takvom čovjeku.” (Ebu Davud). Ovaj hadis ističe kako će trud u učenju Kur’ana donijeti ne samo osobnu nagradu, već će i roditeljima tog učenika biti počašćeni na način koji nadmašuje sve svjetlosti ovog svijeta. Učenje Kur’ana, stoga, ne koristi samo onome koji ga uči, već obasjava cijelu porodicu blagoslovima i počastima.

Vrijednost učenja Kur’ana napamet

Hafiz Kur’ana je osoba koja je postigla izuzetno visoki status u islamu tako što je cijeli Kur’an zapamtila napamet. Riječ „hifz“ na arapskom jeziku znači čuvanje, zaštitu i pamćenje, a u ovom kontekstu označava poseban čin memorisanja i očuvanja Allahove riječi. Hafizi su stoga smatrani izuzetno odabranim i posebno zaštićenim od strane Allaha.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ističe visoki status hafiza riječima: „Doista Allah ima miljenike među ljudima.“ Kada su ga upitali ko su ti miljenici, on je odgovorio: „Oni koji znaju Kur’an (napamet), oni su Allahovi miljenici i odabranici.“ (Ibn Madža). Ovaj hadis jasno pokazuje koliko je velika čast biti hafiz Kur’ana i koliko je to visoko cijenjena osobina u očima Allaha.

Pored toga, hafizi su posebni i u pogledu društvenog statusa i časti koju uživaju. Poslanik a.s. je rekao: „Allahovo odlikovanje pripada onome ko ukaže poštovanje muslimanu sijede kose i brade, onome ko ukaže čast hafizu koji je za Kur’an iskreno vezan i bez dunjalučkih ciljeva hifz čuva te onome ko ukaže poštovanje pravednom vladaru.“ (Ebu Davud). Ova izreka ukazuje na značaj koji hafizi imaju u zajednici i koliko je važno pružiti im poštovanje i čast zbog njihovog truda i posvećenosti u učenju Kur’ana.

Štaviše, hafizi Kur’ana su u posebnom položaju i na Ahiretu. Poslanik a.s. je kazao: „Hafizu Kur’ana bit će rečeno: ‘Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš.’” (Tirmizija). Ovaj hadis naglašava da će hafizi biti nagrađeni ne samo za svoje znanje Kur’ana, već i za način na koji ga izgovaraju i prakticiraju. Svaki ajet koji nauče će im donijeti viši stepen u Džennetu, čime se dodatno uzdiže njihov status u životu nakon smrti.

Hafiz Kur’ana, dakle, nije samo čuvar Allahove riječi u doslovnom smislu, već i osoba koja je izuzetno cijenjena i poštovana zbog svoje predanosti i truda u očuvanju i prakticiranju Kur’ana.

Propisi o učenju Kur’ana

Učenje Kur’ana je duhovna praksa koja zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost kako bi se postigao najviši stupanj prihvaćenosti kod Allaha. Prvi i najvažniji aspekt učenja Kur’ana je da namjera treba biti isključivo radi Allahovog zadovoljstva. Kada osoba pristupa učenju Kur’ana, treba biti usmjerena na to da zadovolji svog Stvoritelja, a ne da traži svjetovne nagrade ili priznanja.

Osim toga, kako bi učenje bilo prihvaćeno i uspješno, osoba treba biti u stanju čistoće, bilo da je riječ o obaveznom gusulu (velikom ritualnom kupanju) ili abdestu (manje ritualno pranje). Ova čistoća nije samo fizička, već i simbolična, predstavljajući unutarnje pripremanje za susret s Allahovom riječju.

U vrijeme učenja, preporučuje se da osoba bude uredno odjevena i namirisana. Uredan izgled i prijatan miris doprinose duhovnom ozračju i pomažu u koncentraciji, stvarajući atmosferu koja potiče fokusiranost i poštovanje prema onome što se uči.

Okretanje prema Kibli tokom učenja Kur’ana dodatno osnažuje osjećaj duhovne povezanosti. Smatra se da je, iako nije obavezan, ovakav čin dodatna manifestacija poštovanja i predanosti prema Allahu.

Prilikom učenja, važno je sjediti skrušeno i dostojanstveno. Ovaj fizički stav odražava unutarnje stanje poniznosti i poštovanja prema Allahovoj riječi. Skrušenost u srcu i tijelu doprinosi dubljem razumijevanju i emocionalnom doživljaju Kur’ana.

Razmišljanje o značenju ajeta tijekom učenja također igra ključnu ulogu. Analiziranje i meditiranje nad značenjem stihova ne samo da produbljuje razumijevanje, već i jača duhovnu povezanost s tekstom. Ova refleksija omogućava da se poruke Kur’ana integriraju u svakodnevni život.

Učenje Kur’ana treba započeti izgovaranjem E’uze (molba za zaštitu od šejtana) i Bismille (u ime Allaha). Ove riječi predstavljaju početni čin iskazivanja skromnosti i poštovanja prema Kur’anu, te usmjeravaju misli i srce na pravi put.

Također, preporučuje se da mjesto na kojem se uči Kur’an bude čisto i uredno. Ova praksa odražava važnost fizičke i duhovne čistoće, te pomaže u održavanju koncentracije i fokusa tokom učenja.

Iako je učenje Kur’ana uvijek vrijedno, posebna nagrada pripada onima koji uče tokom noći. Noćni trenuci su posebno blagoslovljeni i smatraju se vremenom kada su duše mirnije i sklonije duhovnoj refleksiji.

Tijekom učenja, izgovaranje ajeta treba biti razgovjetno, tačno i jasno. Ovaj pristup osigurava pravilno izgovaranje i pravilnu interpretaciju, što doprinosi dubljem razumijevanju i pravilnom prenošenju značenja.

Na kraju, preporučuje se da se glas prilikom učenja Kur’ana uljepšava i melodično izgovara. Ova praksa ne samo da poboljšava duhovni doživljaj, već također pomaže u pamćenju i razumijevanju ajeta. Uljepšani glas može stvoriti posebno emotivno iskustvo koje pojačava povezanost s Allahovom riječju.

Propisi za onoga ko sluša učenje Kur’ana

Kada neko uči Kur’an, od svih prisutnih se očekuje da se ponašaju s potpunim poštovanjem i pažnjom. Allahov govor zaslužuje našu nepodijeljenu pažnju i šutnju, jer svaki ajet Kur’ana nosi duboko značenje i poruku koja zahtijeva da se potpuno posvetimo njegovom slušanju i razumijevanju. Ova praksa nije samo pitanje pristojnosti, već i izraz naše vjere i poštovanja prema Božijoj riječi.

Zabranjeno je ometati onoga ko uči Kur’an. Bilo kakva komunikacija ili razgovor dok se Kur’an uči smatra se neprikladnim i nepoštivim. Ometanje može omesti koncentraciju onoga koji uči i stvoriti distrakcije koje ometaju duhovno iskustvo i učenje. Zato je važno da svi prisutni pokažu razinu poštovanja i uzdržanosti kako bi se osigurala mirna i koncentrirana atmosfera za učenje i slušanje.

Tijekom slušanja Kur’ana, ponašanje treba biti skrušeno i ponizno. Slušanje Božije riječi zahtijeva unutarnje stanje poniznosti i pažnje, a ne pokazivanje nemara ili ignoriranja. Ova skrušenost u srcu i tijelu odražava našu predanost i poštovanje prema Allahovoj riječ, te doprinosi dubljem duhovnom iskustvu.

Kada se prouči ajet koji zahtijeva sedždu tilavet, i onaj koji uči i onaj koji sluša trebaju obaviti ovu sedždu. Sedžda tilavet je čin poštovanja i pokornosti prema Allahovoj riječ koja se očituje kroz fizički izraz skrušenosti. Ova praksa simbolizira naše priznanje Allahove veličine i naše podložnosti Njegovim uputama, čime se dodatno osnažuje duhovna povezanost i iskreno predavanje Božijoj volji.