Lijepa muslimanska imena

Islam pridaje veliku važnost imenu, jer ime nije samo oznaka, već i prvi dar koji roditelji daju svom djetetu. Ime ima snažan uticaj na osobu, njen identitet i način na koji je drugi doživljavaju. Islam nas uči da biramo imena koja imaju lijepa i pozitivna značenja, jer će ime pratiti osobu cijelog života i čak će biti izgovoreno na Sudnjem danu.

Ime se obično nadijeva odmah nakon rođenja djeteta, a može se naditi i sedmi dan nakon rođenja, kada se može obaviti i sunet (obrezivanje) kod dječaka. Prilikom nadijevanja djetetu imena, preporučljivo je proučiti bebi ezan na desno, a ikamet na lijevo uho. Roditelji biraju ime koje ima lijepo značenje i koje će biti izvor ponosa za dijete. Također, preporučuje se izbjegavati imena koja nose negativna značenja ili koja su povezana s idolopoklonstvom.

Nadimak je poseban naziv koji se daje osobi, često kao izraz ljubavi, prijateljstva, ili kao prepoznatljiv način oslovljavanja. U islamu, nadimci su dozvoljeni, ali moraju biti pozitivni i ne smiju povrijediti osjećaje osobe kojoj su namijenjeni. Nadimci su dozvoljeni ako su izraz ljubavi i poštovanja. Kada nadimak izražava ljubav, poštovanje ili bliskost, on je potpuno prihvatljiv. Naprimjer, Poslanik Muhammed a.s. je svojoj supruzi Aiši dao nadimak “Humaira”, što znači “ona koja ima rumene obraze”. Nadimci su zabranjeni ako su dati u svrhu ponižavanje ili ismijavanja.  U Kur’anu, Allah jasno zabranjuje davanje nadimaka koji ponižavaju ili ismijavaju druge: “I nemojte jedni druge nazivati pogrdnim nadimcima…” (El-Hudžurat, 11). Također su zabranjeni nadimci s lošim značenjem. Ako nadimak ima negativno značenje ili asocira na nešto loše, zabranjeno ga je koristiti.

Evo nekoliko popularnih islamskih imena sa njihovim značenjima:

  1. Muhamed – Hvaljeni (najčešće ime u muslimanskom svijetu)
  2. Ahmed – Onaj koji mnogo hvali Allah
  3. Fatima – Ona koja se odrekla (ime kćerke Poslanika Muhammeda)
  4. Aiša – Životna, ime žene (Poslanika Muhammeda)
  5. Hasan – Lijep, dobar
  6. Husein – Mali, lijepi, plemeniti
  7. Ali – Uzvišen, plemenit
  8. Omar – Onaj koji živi dug život
  9. Zejneb – Lijepi cvijet (ime kćerke Poslanika Muhammeda)
  10. Jusuf – Allah će dodati (ime poslanika Jusufa)
  11. Merjem – Pobožna žena (ime majke Isaa)
  12. Nudžejma – Zvjezdica
  13. Ibrahim – Otac mnogih (ime poslanika Ibrahima)
  14. Bakir – Divan
  15. Salih – Ispravno djelovanje.
  16. Nura – Svjetlost.
  17. Rahima – Milost
  18. Elma – Jabuka
  19. Azra – Djevica
  20. Aziz – Slavan, moćan.

Iako su neka imena popularna, važno je biti svjestan njihovih značenja. Evo nekoliko imena koja imaju negativna značenja:

  1. Harb – Rat, sukob
  2. Mirhad – WC
  3. Irhad – Nužda
  4. Vedin – Vlažan
  5. Semir– Noćni zabavljač
  6. Nisvet – Žene

Islamski učenjaci su se složili da je zabranjeno nadijevati imena koja imaju sljedeće karakteristike:

  • Imena koja pripadaju Allahu: Kao što su El-Malik (Vladar), El-Qadir (Svemoćni), osim ako se dodaje prefiks ‘Abd’ što znači sluga, kao u Abdullah (Allahov sluga).
  • Imena koja asociraju na idolopoklonstvo: Kao što su imena idola ili božanstava iz predislamskog perioda.
  • Imena s lošim značenjem: Kao što su imena koja znače rat, zlo, ili bilo što što ima negativnu konotaciju.

Nadijevanje imena je važan čin koji treba obaviti pažljivo i promišljeno. Islamska tradicija nas podučava da biramo imena koja nose lijepa značenja, koja će djeci donijeti ponos i blagoslov tokom cijelog života.

NAPOMENA: Obavezno prije nadijevanja imena djettu provjeriti značenje tog imena. Da bi ime bilo muslimansko nije nužno da bude orijentalnog porijekla, već lijepog značenja.

Akika klanje kurbana prilikom rođenja djeteta. Ovaj čin se obavlja kao znak zahvalnosti Allahu dž.š. na blagoslovu rođenja djeteta i sastoji se od klanja kurbana, te dijeljenja mesa rodbini, prijateljima, i siromašnima. Prema sunnetu, akika se obavlja sedmog, četrnaestog ili dvadesetprvog dana nakon rođenja djeteta. U slučaju muškog djeteta, preporučuje se klanje dvija kurbana, dok se za žensko dijete kolje jedan. Ako nije moguće obaviti akiku u ovim danima, može se obaviti i kasnije, ali je važno da se ne propusti ovaj čin zahvalnosti. Pored klanja životinje, uobičajeno je da se sedmog dana obrije djetetova kosa, a težina kose srebru da kao sadaka siromašnima. Također, na dan akike može se dati djetetu ime, ukoliko već nije dato prije. Akika nije obavezna, ali je veoma pohvalna praksa (sunnet) u islamu.