Muslimani u Americi prije Kolumba?

Mnoge istorijske činjenice i dalje iznenađuju i otkrivaju nove perspektive o prošlim događajima. Jedna takva činjenica, koja je do nedavno bila malo poznata, jeste da su muslimani kročili na američko tlo stoljećima prije Kolumbove ekspedicije. Ovo istraživanje se bavi dokazima i teorijama koje podržavaju ovu tvrdnju.

Prisustvo muslimana u Americi

Istraživanja provedena na Zapadu tokom dvadesetog vijeka pokazala su prisustvo muslimana na američkom kontinentu oko sedam vijekova prije Kolumba. Arheološka istraživanja, lingvističke i filološke analize jezika i imena naselja, te pronalazak novčića, kućnih alata i drugih artefakata sličnih onima iz perioda Abasida, podržavaju teoriju da su muslimani, počevši od 650. godine, naseljavali ovaj kontinent. Tokom tog perioda, podizali su džamije i škole, ostavljajući dugotrajan utjecaj na domoroce, tj. američke Indijance.

Istraživanja profesora Barryja Fella

Profesor Barry Fell sa Univerziteta Harvard dokazao je postojanje muslimana u Americi tokom 650-ih godina koristeći se arheološkim iskopavanjima i analizom kaligrafije Kufe iz tog perioda. Fell je pronašao dokaze o izgradnji muslimanskih škola u regijama Kolorada, Novog Meksika i Indiane tokom 700-800-ih godina. Na stijenama su otkriveni spisi i crteži ispisani kufičkim pismom koji su pokrivali predmete poput čitanja, pisanja, aritmetike, religije, historije, geografije, matematike, astronomije i navigacije.

Arheološki dokazi

Natpisi „U ime Boga“ pronađeni na stijenama u Nevadi datiraju iz sedmog vijeka. Takođe, natpis „Muhamed je Božiji poslanik“ također pripada istom periodu. Arapi su se naselili u Nevadi tokom sedmog i osmog vijeka, a arheološka istraživanja otkrila su natpise na stijenama i kaligrafiju koja podsjeća na stil sjevernoafričkog arapskog pisma iz tog perioda. Ovi dokazi ukazuju na prisustvo muslimanskih škola koje su podučavale islam i nauku, uključujući navigaciju.

Mapa Pirija Reisa

Zapadni istraživači priznaju čuvenu mapu Pirija Reisa kao dokaz muslimanskog prisustva u Americi mnogo prije Kolumba. Ova mapa prikazuje Ameriku s izuzetnom preciznošću, uključujući udaljenosti između Amerike i Afrike, što ukazuje na napredne navigacijske vještine muslimana tog vremena.

Kolumbove pripreme

Prema Salvatoreu Michaelu Trentu, bivšem direktoru Centra za arheološka istraživanja u Midltaunu, Kolumbo je prije svog prvog putovanja pročitao knjigu Rodžera Bekona sa Univerziteta Oksford koja je sadržavala informacije iz arapskih izvora o geografskim regijama s druge strane Atlantika. Ovo je omogućilo Kolumbu da ima predznanje o ostrvima u Atlantskom okeanu i drugim mjestima.

Dokazi iz Bakrenih rudnika

Izvještaji misionara iz šesnaestog vijeka ukazuju na to da domoroci nisu upravljali rudnicima bakra u Virdžiniji, Tenesiju i Viskonsinu, već ljudi sa Bliskog istoka. Domoroci su prema ovim ljudima gajili duboku simpatiju, što potvrđuje prisustvo muslimana u tim regijama.

Arapski utjecaj na domorodačke jezike

Arapske riječi bile su prožimajuće među starosjediocima prije dolaska Evropljana. Fell je ukazao na primjere arapskog utjecaja na indijanske jezike. Imena naselja, planina, rijeka i drugih geografskih obilježja širom Amerike i Kanade etimološki su arapskog porijekla.

Građevinske sličnosti

Arheološka iskopavanja otkrila su sličnosti između građevina iz devetog vijeka u Sjevernoj Americi i Sjevernoj Africi. Struktura berberske kuće na planinama Atlas u Maroku identična je kući u Novom Meksiku. Sličnosti su pronađene i između zamka Montezuma u Arizoni i građevina u Mesa Verdeu u Koloradu, što ukazuje na arhitektonsku povezanost između tih regija.

Putovanja muslimana u Novi svijet

Zbir od 565 imena, uključujući sela, gradove, planine i rijeke, ima arapsko porijeklo. Meka u Indijani, Medina u Ajdahu, i Medina u Njujorku samo su neka od uočljivih imena. Imigracija muslimana u španjolsku Ameriku prije 1550. godine također je dokumentovana.

Muslimansko naseljavanje i kulturni utjecaj

Kolumbovi zapisi ukazuju na postojanje džamija i islamskih običaja među domorocima. Leo Weiner, poznati istoričar i lingvista sa Harvarda, tvrdio je da su muslimani zapadne Afrike živjeli širom Sjeverne Amerike i Kariba, te da su imali trgovačke i bračne veze s domorodačkim plemenima. Kolumbo je također zabilježio prisustvo muslimanskih običaja i odjeće među domorocima, što ukazuje na kulturni utjecaj muslimana u Novom svijetu.

Zaključak

Dokazi iz različitih izvora, uključujući arheološke nalaze, lingvističke analize i istorijske zapise, ukazuju na to da su muslimani naseljavali američki kontinent stoljećima prije Kolumba. Ova otkrića otvaraju novu perspektivu o prisustvu muslimana u Americi i njihovom utjecaju na domorodačke kulture.

Ako želite više inforamcija o ovome posjetite sljedeći link:

https://fountainmagazine.com/all-issues/2007/issue-58-april-june-2007/islam-and-muslims-in-america-before-columbus