Adnan Rondić: Priča o suosjećanju, milosti i vjerničkoj darežljivosti

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve dobre Allahove robove.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Poslanik a.s. je rekao: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa i što bolje očisti, i namiriše se uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se nađe u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah od te do sljedeće džume neće oprostiti, ukoliko ne počini neki od velikih grijeha.”

Danas je 02. avgust 2024. gregorijanske godine, odnosno 27. muharrem 1446. hidžretske godine.

Draga braćo, danas pred vama stojim duboko dirnut pričom koju sam pročitao prije nekoliko dana na internetu, priču koja ne može ostaviti ravnodušnim nikoga ko u srcu nosi imalo ljudskosti i vjere.

Naime, jedna naša sestra je postavila pitanje koje je odjeknulo kao vapaj u srcima svih onih koji su ga pročitali, a ono glasi: „Es selamu alejkum. Sestra se razvela od muža, a trudna je drugi mjesec. Pita da li je grijeh da učini abortus, jer ne žele njeni roditelji da izdržavaju to dijete i traže od nje da uradi abortus?“

Na ovo srceparajuće pitanje, javio se komentarom, Adnan Rondić, novinar Al Jazeere, u kome je napisao: “Odluka je na kraju njena. Ali evo kunem se Uzvišenim Bogom da ću bez ikakvog uvjetovanja, a da pri tome ne znam o kome se radi, izdražavati to dijete dok sam živ. Gospodar Uzvišeni mi je dao lijepu opskrbu, pa je možda i ovo, jedna od prilika, da mu iskažem zahvalnost.”

Poslanik a.s. je rekao: „Zaista Allah daje dunjaluk onome koga voli i onome koga ne voli, a iman (vjeru) daje samo onome koga voli. Kada Allah zavoli nekog roba, iskušava ga. Pa ko bude zadovoljan, za njega je zadovoljstvo (Allahovo), a ko bude srdit, za njega je srdžba (Allahova).“

Draga braćo, jedno od najvećih iskušenja za čovjeka jeste bogatstvo, jer čovjek kada bogat postane, on se često uzoholi i nezhavalan postane.

A Allah čovjeku nije dao bogatstvo da bi se sa njim oholio, da bi sa njim škrtario, već da bi sa njim dobročinstvo činio. Allah dž.š. kaže:

لَن تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ

“Nećete postići dobročinstvo sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže, a bilo šta vi udijelili, Uzvišeni Allah će sigurno za to znati.“ (Al – Imran, 92.)

Allah je dao čovjeku bogatstvo ne kako bi samo u njemu dunjaluk uživao, već i kako bi testirao naša srca, našu vjeru. Poslanik a.s. kaže: “Niko od vas istinski ne vjeruje dok ne voli svome bratu ono što voli sebi.”

Braćo, pogledajmo primjer Adnana Rondića. Njegove riječi odjekuju kao poziv na akciju svima nama. To je poziv da otvorimo svoja srca, da budemo tu jedni za druge. Ako jedan čovjek može pokazati ovakvu plemenitost, zašto ne bismo i mi? Mi smo zajednica! Mi smo bratstvo! Naša snaga leži u našoj jedinstvenosti, u našoj spremnosti da pomognemo onima u potrebi.

Draga braćo, postavimo sebi pitanje: Kako reagiramo kada vidimo nekoga u nevolji? Kako reagiramo kada na internetu pročitamo nečiju nevolju? Da li osuđujemo ili nudimo podršku i ljubav? Od odgovora na ova  pitanja zavisi i odgovor na pitanje da li smo mi zaista pravi vjernici i muslimani kao što to često za sebe tvrdimo?

Sjetimo se da je naš dragi Poslanik a.s. rekao: “Najbolji ljudi su oni koji su najkorisniji drugima.”

Braćo, naš uspjeh na ovom svijetu i onom svijetu ovisi o našoj spremnosti da pomognemo onima koji su u potrebi. Kada vidimo nekoga u nevolji, ne smijemo okrenuti leđa. Kada pročitamo vijesti iz crne hronike, ne smijemo odma u komenarima krenuti sa pljuvanjem i osudama. Već trebamo pokušati razumiti, pokušati pomoći onoliko koliko možemo i kako možemo, pa makar i sa lijepom riječju, odnosno komentarom.

Braćo, ne smijemo dopustiti da nas strah od gubitka bogatstva spriječi da činimo dobro. Jer istinsko bogatstvo nije u onome što posjedujemo, već u onome što dijelimo.

Poslanik a.s. je rekao: “Darežljivost je jedno od džennetskih stabala čije se grane spuštaju i na ovaj svijet, pa ko se uhvati za jednu od njegovih grana ona će ga uvesti u džennet. Škrtost je jedno od džehennemskih stabala čije se grane spuštaju i na ovaj svijet, pa ko se uhvati za jednu njegovu granu ona će ga uvesti u džehennem.“

Omer r.a. je rekao: “Ne ocjenjujte nečiju vjeru po tome koliko dugo ostaje u namazu, već po tome koliko je darežljiv i koliko troši na Allahovom putu.”

Kada je Adnan Rondić ponudio svoju pomoć našoj sestri, on nije samo ponudio finansijsku podršku. On je ponudio nadu, vjeru i ljubav. On je pokazao šta znači biti pravi musliman, šta znači biti čovjek. Njegov primjer nas podsjeća da smo svi mi odgovorni jedni za druge. Da je naša zajednica jaka onoliko koliko su jaki naši odnosi međusobne pomoći i podrške.

Sada, zamislimo Adnana Rondića s jedne strane, čovjeka koji je spreman bezuvjetno podržati dijete koje nije njegovo, iz čiste ljubavi i zahvalnosti prema Allahu. On vidi svoje bogatstvo kao alat za činjenje dobra, za spašavanje života, za pokazivanje zahvalnosti Allahu.

S druge strane, imamo roditelje koji zbog straha i sebičnosti vrše pritisak na svoju kćer da prekine trudnoću, iako su oni odgovorni za nju, jer ne poznaju vrijednost života i činjenja dobra.

Zar nije srceparajuće vidjeti ovu razliku? Zar ne osjećamo tugu zbog ove sebičnosti koja može uništiti nevin život? Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Onaj ko ne pokazuje milost prema ljudima, ni Allah neće pokazati milost prema njemu.”

Roditelji, vaša podrška je ključna! Prisila kćeri na abortus zbog straha od finansijskih poteškoća nije samo nepravedna, već i duboko suprotna našim islamskim vrijednostima. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Onaj ko prekine rodbinske veze neće ući u džennet.” A nema većeg prekida od ubistva vlastitog djeteta.

Roditelji, vaša podrška može biti spas za jedan život i za vašu vječnu nagradu. Budite tu za svoju djecu, podržite ih i pokažite im ljubav i saosjećanje u najtežim trenucima. Nemojte se bojati siromaštva zbog činjenja dobročinstva, pogotovo prema svojim najbližim, jer Allah dž.š. kaže: “…A ono što od dobara udjelite drugima nadoknadiće vam se potpuno i neće vam biti učinjena nepravda.” (El-Bekare, 272.)

Draga braćo, priča naše sestre i plemeniti gest Adnana Rondića nas uče neprocjenjive lekcije o svetosti života, važnosti suosjećanja i snazi zajednice. Potrudimo da ove vrijednosti ugradimo u naš svakodnevni život, pružajući podršku onima u potrebi i stojeći uz one koji su ranjivi.

Allahu učini da budemo izvor milosti i suosjećanja za sve, podari nam snagu da očuvamo svetost života u svim okolnostima. Amin!!!