Da li je u islamu dozvoljeno trgovanje kriptovalutama?

Definicija kriptovaluta

Riječ  “kripto“  dolazi  od  riječi  “kriptiranje“  ili  šifriranje,  a  to  je  matematički  pristup  zaštite  informacija. Kriptovalute su digitalne ili virtualne valute koje koriste kriptografiju radi sigurnosti. One nemaju fizički oblik poput papirnog novca, već postoje samo u digitalnom obliku. Njih  kreiraju  i  koriste  pojedinci  ili  grupe  u  cijelom  svijetu  putem  posebnih softvera. Kreiraju se na naprednim principima matematike i računarskog inženjerstva, zbog kojih ih je gotovo nemoguće “probiti” te na taj način duplicirati ili krivotvoriti. Vrijednost  kriptovaluta  utvrđuje  se  iz  sekunde  u  sekundu  na  osnovu  ponude  i  potražnje  i  imaju  promjenjivi  kurs  s  glavnim  svjetskim  valutama, poput eura i dolara, a poznatije kriptovalute mogu se mijenjati na posebnim online tržištima. Najpoznatija kriptovaluta je Bitcoin, ali postoje i mnoge druge, poput Ethereum, Ripple, i Litecoin.

Nastanak i historijat kriptovaluta

Prva kriptovaluta, Bitcoin, stvorena je 2009. godine od strane anonimne osobe ili grupe poznate pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin je nastao kao odgovor na finansijsku krizu iz 2008. godine, sa ciljem da pruži decentralizovan i transparentan sistem za prijenos vrijednosti bez potrebe za posrednicima poput banaka. Od tada, kriptovalute su doživjele značajan rast i razvoj, uz uspostavljanje mnogih novih kriptovaluta i blockchain tehnologija.

Vrijednost  jednog  Bitcoina  2010.  godine  iznosila  je  0.003  američkih dolara, a u maju 2018. cijena tog istog jednog Bitcoina iznosila je preko 9.000 dolara, polovinom aprila 2021. godine vrijednost jednog Bitcoina prelazila je 60.000 dolara, u augustu 2021. cijena jednog Bitcoina iznosi 49. 005.19 dolara. Današnja vrijednost Bitcoina (31. juli 2024.) iznosi približno $67,810.87​

Islamski način poslovanja

Islamski poslovni principi temelje se na poštovanju moralnih i etičkih vrijednosti propisanih šerijatom. Ključni principi uključuju:

  1. Riba (kamata) – Zabranjena je zarada na osnovu kamate. U Kur’anu se kaže: “O vi koji vjerujete, bojte se Allaha i ostavite ono što je preostalo od kamate, ako ste vjernici.” (El-Bekare, 278).
  2. Gharar (neizvjesnost) – Zabranjena je prekomjerna neizvjesnost u poslovanju. Poslanik Muhammed, a.s., je rekao: “Onaj koji vara nije od nas.” (Muslim).
  3. Maysir (kockanje) – Zabranjeno je sudjelovanje u poslovanju koje uključuje kockanje. U Kur’anu se kaže: “O vi koji vjerujete! Vino i kocka… gnusoba su, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.” (El-Maide, 90).
  4. Zaradi putem stvaranja vrijednosti – Zarada treba biti rezultat stvarnog rada i stvaranja vrijednosti. Islam potiče na rad i trud kao sredstvo zarade. Poslanik Muhammed, a.s., je rekao: “Niko nikada nije pojeo bolji obrok od onoga koji je zaradio svojim rukama.” (Buhari).

Šerijatski stav o kriptovalutama

Pitanje dozvoljenosti ili nedozvoljenosti kriptovaluta u islamu je složeno i još uvijek predmet rasprave među islamskim učenjacima. Islamski učenjaci po pitanju kriptovaluta zauzeli su tri različita stava, neki od njih su ih zabranili, drugi su suzdržani, a treći su ih dozvolili. Prije nego što iznesemo njihove stavove vrijedno je napomenuti da su svi  oni  složni  da  su  neke  kriptovalute  zabranjene,  budući  da  su  osmišljene kako bi se koristile u nečemu što je vjerom zabranjeno, kao što je kriptovaluta sexcoin i titcoin.

Učenjaci koji dozvoljavaju kriptovalute:

To  mišljenje  zastupa  Abdullah  Es-Silmi,  Najif  El-Adžmi,  Usame  Es’ad  Ebu Husein…

  1.  Muhammad Abu-Bakar: Kriptovalute kao što su Bitcoin ne uključuju kamatu (riba), što ih čini prihvatljivima prema islamskim principima. Decentralizacija i transparentnost blockchain tehnologije mogu smanjiti mogućnosti za prevaru i korupciju. Također, Bitcoin je priznat kao sredstvo razmjene i skladište vrijednosti.
  2. Haitham al-Haddad: Decentralizirana priroda kriptovaluta i transparentnost njihovih transakcija čini ih kompatibilnim s islamskim principima. Uslovi za poslovanje bez ribe, gharara i maysira mogu biti ispunjeni ukoliko se investicije provode na odgovoran način.

Argumenti za Dozvoljenost:

  1. Univerzalno pravilo u islamskom pravu da je svaka stvar u svojoj osnovi dozvoljena i ostaje na toj dozvoli sve dok validan  argument  ne  potvrdi  suprotno.
  2. Kriptovalute  su  imovina  koja  u  islamskom  pravu  ima  vrijednost   uzimajući   u   obzir   njihovo   stvarno   stanje   te   da   se   kriptovalutama kupuju druge valute, roba i usluge.
  3. Kriptovalute   načelno   obavljaju   funkcije   novca   i   tradicionalnih valuta iako ih nisu izdale države i vlade, a ne postoji u ekonomiji niti u šerijatu ograničenje koje bi ih zabranilo.
  4. Kriptovalute ne uključuju kamatu kao tradicionalni finansijski sistemi, što ih čini prihvatljivijima prema islamskim principima.
  5. Kriptovalute nude decentralizaciju i transparentnost, što može smanjiti mogućnosti za prevaru i korupciju.

Instituacije i učenjaci koji zabranjuju kriptovalute:

To  je  stav  Generalnog  vijeća za islamska pitanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipatskog Vijeća  za  fetve,  Palestinskog  Vijeća  za  fetve,  Uprave  za  vjerska  pitanja  Turske,  zatim  učenjaka  koji  su  individualno  istraživali  ovo pitanje  od  kojih  su  Abdullah  el-Meni’,  Ali  Džumu’a,  Kehlan  b.  Nebhan el-Harusi, Abdussadik b. Halkan.

  1. Taqi Usmani:Tržište kriptovaluta je vrlo nestabilno i neizvjesno, što predstavlja oblik gharara. Visoka volatilnost i spekulativna priroda kriptovaluta može se smatrati oblikom kockanja (maysir). Nedostatak regulacije može dovesti do zloupotreba i prevara, što je protivno islamskim principima poštenog poslovanja.
  2. Assim Al-Hakeem: Kriptovalute nisu podržane stvarnom imovinom i ne ispunjavaju sve kriterije za halal transakcije. Nepostojanje centralne vlasti ili tijela koje regulira kriptovalute povećava rizik od prevara i nesigurnosti, što je protivno islamskim principima poslovanja.

Argumenti za zabranu:

  1. Novac može izdavati samo vlast tj. država.
  2. Kriptovalute su obavijene velom nepoznanice.
  3. Anonimnost   korisnika   kriptovaluta   pospješuje   nezakonite   radnje, pranje novca, ucjene, izbjegavanje poreza, crno tržište, trgovinu internacionalno  zabranjenom  robom,  kao  što  je  oružje,  droga,  ljudski  organi i sl.
  4. Nagle   i   velike   promjene   vrijednosti   kriptovaluta čine ih nestabilnim i nepouzdanim, a ophođenje njima liči kocki i hazardu.

Analogno  svemu navedenom možemo  kazati  da  se  kriptovalute  dozvoljavaju  uz  uvjete koji će ih ograničiti na stanje potrebe i minimizirati nepoznanice i rizik, a to su dva uvjeta:

  1. Da  se  ne  koriste  za  špekulacije, nego  samo  u  situaciji  kada  za  njima  postoji  potreba,  kao  što  je  kupovina  robe  i  usluga,  transfer  novca i sl..
  2. Da  ophođenje  s  kriptovalutama  ne  bude  potpuno  anonimno,  na  način da strana s kojom se posluje bude transparentna i pouzdana. Ovaj propis odnosi se na kriptovalute poput Bitcoina, a kriptovalute koncipirane na drugi način mogu imati različit status, naročito   ukoliko   se   minimiziraju   nepoznanice   i   rizik   u   ophođenju s njima.