Brzina svjetlosti, veličina svemira i brzina meleka Džebraila: Povezanost nauke i islama

Svemir koji nas okružuje oduvijek je fascinirao čovječanstvo. Naučnici i vjernici se trude da shvate kako funkcionira ovaj ogromni svijet, te da otkriju zakone koji vladaju njegovim prostranstvima. Islam nudi duhovno razumijevanje univerzuma, dok moderna nauka pruža kvantitativne podatke o veličini i strukturi kosmosa. Jedna od ključnih tema u ovom kontekstu je brzina; kako ona svjetlosti, tako i brzina kojom meleci, poput Džebraila, obavljaju Božiju naredbu.

Muslimani vjeruju u postojanje sedam nebesa, a Kur’an i hadisi govore o melecima, posebno Džebrailu, koji igra ključnu ulogu u prenošenju objave. Ovaj tekst ima za cilj da istraži odnos između brzine svjetlosti, veličine svemira, te brzine meleka, uzimajući u obzir islamske izvore i naučne činjenice.

Sedam nebesa u islamskoj teologiji

Kur’an spominje koncept “sedam nebesa” na više mjesta, uključujući ajet:

“On je Taj koji je stvorio sedam nebesa, jedno iznad drugoga.” (Sura Al-Mulk, 67:3)

Ovaj ajet ukazuje na složenost kosmosa, koji je sačinjen od različitih slojeva. Prema tumačenju uleme, svako nebo predstavlja različit nivo postojanja, a meleci imaju zadatak da putuju između ovih nebesa kako bi izvršili Božije naredbe. Ovaj koncept “sedam nebesa” otvara prostor za istraživanje kako bi vjernici mogli bolje razumjeti ogroman svemir u kojem živimo.

Brzina svjetlosti i svemirske razdaljine

Brzina svjetlosti iznosi približno 299.792 kilometara u sekundi (ili oko 300.000 km/s). U kosmičkom smislu, svjetlost putuje nevjerovatno brzo, ali čak i s tom brzinom, potrebne su godine da bi svjetlost prešla udaljenost između zvijezda i galaksija. Na primjer, svjetlost od Sunca do Zemlje putuje oko osam minuta. Ako se uzme u obzir veličina svemira, galaksije udaljene milijardama svjetlosnih godina, jasno je da govorimo o nevjerovatno velikim razdaljinama.

Brzina meleka Džebraila

Kur’an i hadisi ne daju precizan broj u vezi sa brzinom meleka, ali ih opisuju kao bića ogromne moći i brzine. U suri An-Nazi’at (79:4-5) meleci su opisani kao oni koji se “utrkuju”, sugerirajući njihovu brzinu:

“I oni koji jure brzo.” (Sura An-Nazi’at, 79:4)

Islam nam kaže da je Džebrail bio zadužen za prenošenje objave poslanicima, uključujući i posljednjeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., kojem je dostavio Kur’an. Prema nekim predanjima, Džebrail je putovao ogromnim udaljenostima u tren oka, čime njegova brzina nadilazi fizičke zakone koji važe za ljudski svijet.

Brzina meleka u bitci na Uhudu

Jedan od upečatljivih primjera brzine meleka nalazi se u događaju iz bitke na Uhudu, kada je Muhammedu s.a.v.s. tokom borbe bio izbijen zub. U tom trenutku, Allah je poslao meleka kako bi spriječio da kap Poslanikove krvi padne na tlo. Prenosi se da je melek bio toliko brz da je stigao na Zemlju prije nego što je krv dotakla zemlju.

“Poslanik Muhammed a.s. bio je ranjen u bitci na Uhudu, njegov prednji zub je izbijen, a njegovo lice je krvarilo. U tom trenutku melek je bio poslan s porukom od Allaha: ‘Idi brzo i spriječi da ijedna kap njegove krvi dotakne zemlju, jer ako bi dotakla tlo, Allahova kazna bi stigla ljude.’ Melek je to učinio i tako spriječio da krv Poslanika dotakne zemlju.” (Sira ibn Hišama)

Ovaj događaj ukazuje na nevjerovatnu brzinu meleka, koji je bio sposoban preći kosmičke udaljenosti u gotovo neprimjetnom trenutku. Brzina s kojom je melek obavio ovu zadaću daleko nadilazi sve što bismo mogli usporediti sa ljudskim razumijevanjem brzine i vremena.

Povezanost brzine svjetlosti i brzine meleka

Ako uzmemo u obzir naučne činjenice o svjetlosti i njenu brzinu, te teološke tvrdnje o brzinama meleka, možemo doći do zaključka da Džebrailova a.s. brzina može daleko nadmašiti brzinu svjetlosti. Nauka nas uči da ništa što ima masu ne može putovati brže od svjetlosti, ali meleci, kao bića stvorena od svjetlosti, nisu ograničeni zakonima fizičkog svijeta.

Prema islamskim učenjima, meleci su stvoreni od nura (svjetlosti), što može ukazivati na to da se kreću brzinom koja je mnogo veća od fizičke brzine svjetlosti. U teološkom smislu, njihova brzina može biti bezgranična, omogućavajući im da prenose Božije naredbe izvan prostora i vremena na način koji ljudi ne mogu shvatiti.

Brzina meleka i prelazak kroz sedam nebesa

Muslimani vjeruju da Džebrail može putovati između nebesa i Zemlje u vrlo kratkom vremenskom periodu. Veličina svemira iz naučne perspektive je ogromna, sa milijardama galaksija, ali sedam nebesa, prema islamskoj tradiciji, predstavljaju dodatne slojeve postojanja koji su izvan razumijevanja modernog naučnog svijeta.

U hadisu se prenosi da je Džebrail bio prisutan na različitim mjestima gotovo u istom trenutku, što sugeriše da je njegova brzina izvan granica onoga što je ljudima poznato. Također, prenošenje objave kroz različite nivoe nebesa predstavlja dodatnu duhovnu dimenziju koja nadilazi fizičke zakone.

Iako je brzina svjetlosti fascinantna iz naučnog ugla, islamska teologija otvara vrata za dublje promišljanje o metafizičkim aspektima kosmosa. Sedam nebesa, brzina meleka i ogromna veličina svemira ukazuju na beskonačnost Božije moći i mudrosti.

Nauka i religija, iako različitih metoda, oboje pružaju fascinantne uvide u ovaj ogroman univerzum, koji još uvijek krije mnoge tajne. Za muslimane, svemir i njegova prostranstva predstavljaju znakove Božije veličine, a brzina Džebraila  simbolizira Božiju sposobnost da izvrši Svoju volju iznad svakog ograničenja vremena i prostora.