DA LI SE DŽAMIJE SMIJU ZAKLJUČAVATI?

Džamije se podižu i grade radi ibadeta Allahu Uzvišenom, u kojima se obavlja namaz, uči i podučava Kur’an, zikri i veliča Svevišnji, čine se dove i druga dobra djela koja Allah Uzvišeni voli i traži od Svojih robova. S obzirom na ovaj cilj, džamije trebaju biti otvorene za javnost i služiti svrsi za koju su namijenjene.

Učenjaci hanefijskog mezheba kažu da je pokuđeno zaključavati džamije, ali se ovo odnosi na stanje mira, sigurnosti i nepostojanja bojazni od krađe, oštećenja ili nanošenja štete džamiji ili muslimanima. Vezano za ajet: “A ko je veći nasilnik od onoga ko zabranjuje da se u Allahovim kućama veliča Njegovo ime…”, iznose fetvu da je dopušteno (la be’se – nema zapreke) zaključati džamiju u određeno vrijeme ako za to postoji razlog, oslanjajući se na kur’ansko kazivanje o “mesdžidu-dirar” – džamiji razdora, koja je po nalogu Poslanika, a.s., bila porušena.

Ono što treba napomenuti jeste da je svaka lokalna džamija napravljena prvenstveno za potrebe lokalne zajednice, a ne za putnike i prolaznike, te su uloga, funkcija i aktivnosti u džamiji okrenuti potrebama lokalnog stanovništva, odnosno džamijskih komšija.

Putnik ima mogućnost skraćivanja namaza i njihovog spajanja, u hanefijskom mezhebu fiktivno (zadnje vrijeme jednog i prvo vrijeme drugog namaza), a kod drugih pravnika stvarno – kada želi i može. Tako će planirati svoj namaz gdje ga može obaviti, a ako ne nađe džamiju, klanjat će na zemlji, po hadisu: “A zemlja je učinjena meni (i mome ummetu) čistom i mjestom za klanjanje – mesdžidom.”

Ako putnik ne pronađe otvorenu džamiju, klanjat će gdje može i kako može, po ajetu: “Allah nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.”

KADA SE DŽAMIJA MOŽE ZAKLJUČATI?

  1. Nakon završenog namaza.
  2. Ako postoji bojazan od krađe ili oštećenja džamijske imovine.
  3. Ako postoji sumnja u moguću štetu muslimanima – podmetanje opasnih stvari, ugrožavanje sigurnosti, bacanje nečistoće ili narušavanje čistoće prostora džamije, podmetanje ilegalnih predmeta kako bi muslimani bili optuženi, lijepljenje neprimjerenih plakata itd.
  4. Ako postoji mogućnost da bi se džamija mogla koristiti u neprimjerene svrhe (spavanje beskućnika, radnika u prljavoj odjeći, što može narušiti čistoću i mir u džamiji). Također je pokuđeno dovoditi malu djecu koja ne znaju kako se ponašati u džamiji, luđake ili bolesnike. Nije primjereno ni puštati malu djecu samu kroz džamiju jer mogu napraviti nered, pa se savjetuje da se takve stvari izbjegavaju ili da se naprave prostorije za majke i presvlačenje djece, kao što postoje abdesthane.

DA LI SE NEKO MOŽE ODSTRANITI IZ DŽAMIJE ILI MU ZABRANITI DOLAZAK?

Može, u slučaju da pravi nered, nanosi štetu ili ometa ljude u namazu i džamijskim aktivnostima, kao što su pijanci, luđaci, svađalice, osobe koje vrijeđaju druge ili unose novotarije u vjeru. U džamiji se prioritizira interes džemata, a ne pojedinca.

DA LI SE MOŽE ZABRANITI DA NEKO DRŽI HALKU, DERS ILI PODUČAVA NEKOGA U DŽAMIJI?

Za džamiju su odgovorni imam, mutevelija, džematski odbor i osobe koje su preuzele odgovornost za džamiju. Oni će, prema propisima islama, odlučivati o dopuštanju određenih aktivnosti u džamiji. Tumačenje islama je domen imama, a on može dopustiti nekome da podučava ili organizuje nešto, ali sve pod njegovim nadzorom, da ne bi bilo smutnje ili razdora među džematlijama.

Ukratko, za svaku aktivnost u džamiji treba tražiti odobrenje od imama ili odbora, prema ajetu: “Pokorite se Allahu, pokorite se Poslaniku i onima koji su nadređeni – koji donose odluke među vama.”

A Allah najbolje zna.

Ismet Purdić, prof. šerijatskog prava i član Australskog vijeća za fetve