Učitelji, učenici, roditelji: Zajednički put ka uspjehu

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Poslanik a.s. je rekao: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa i što bolje očisti, i namiriše se uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se nađe u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah od te do sljedeće džume neće oprostiti, ukoliko ne počini neki od velikih grijeha.”

Danas je 30. avgust 2024. gregorijanske godine, odnosno 26. safer 1446. hidžretske godine.

Nalazimo se na početku nove školske i mektebske godine, trenutka kada se otvaraju vrata znanja i mudrosti, kada naša djeca kreću na putovanje obrazovanja, kako u mektebskim tako i u školskim klupama. Ovo je vrijeme kada, kao roditelji, učitelji i učenici, trebamo zastati i razmisliti o važnosti obrazovanja u našem životu, ali i o međusobnom poštovanju koje je ključno za uspjeh na tom putu.

Obrazovanje je temelj naše vjere, našeg uspjeha, kako na ovom, tako i na budućem svijetu. Islam nas uči da je stjecanje znanja obaveza svakog muslimana i muslimanke. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Traženje znanja je obaveza svakog muslimana.”

Allah Uzvišeni kaže u Kur’anu:

هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ

“Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?” (Ez-Zumer, 9.)

Znanje nas približava Allahu, jača naš iman i čini nas korisnim članovima zajednice.

U mektebu, naša djeca uče o svojoj vjeri, o ljubavi prema Allahu, prema Poslaniku, prema bližnjem, prema komšiji… o pravilima i vrijednostima koje će ih voditi kroz život. U školi, ona stječu znanja iz drugih oblasti, razvijaju svoje vještine i pripremaju se za buduće izazove. Oba ova vida obrazovanja su jednako važna i ne smijemo niti jedno zapostaviti.

Međutim, draga braćo, da bi obrazovanje bilo uspješno, potrebno je da među nama vlada međusobno poštovanje. Naša vjera nas uči da poštujemo jedni druge, da budemo strpljivi i da se ophodimo s ljubaznošću. Učenici trebaju poštovati svoje učitelje, jer su oni ti koji ih vode kroz proces stjecanja znanja. Poslanik Muhammed a.s. nas podsjeća: “Nije od nas onaj ko ne poštuje starije, ne voli mlađe i ne daje pravo učitelju.”

Ali jednako tako, važno je da učenici poštuju jedni druge. Naša djeca trebaju naučiti da cijene različitosti među sobom, da ne prave diskriminaciju po osnovu porijekla, socijalnog statusa ili bilo kojeg drugog razloga. Poslanik a.s. nas uči: “Musliman je brat muslimanu; ne čini mu nepravdu, niti ga ostavlja na cjedilu, niti ga ponižava.”

Allah nas također podsjeća: “O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznavali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji; Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (El-Hudžurat, 13.) Ovaj ajet naglašava da su sve razlike među ljudima stvorene da bismo se upoznali i međusobno pomagali, a ne da bismo pravili podjele.

Draga braćo, želim vas podsjetiti na važnost razgovora s vašom djecom. Prije nego što krenu u školu, sjedite s njima i objasnite im nekoliko važnih stvari koje će im pomoći da budu bolji učenici i bolji ljudi:

– Recite im da nema razloga ismijavati nekoga zbog njegove visine, težine, kućnog života ili stvari u kojima uživa. Svi smo različiti, ali smo svi Allahova stvorenja, jednaki u dostojanstvu.

– Objasnite im da nije važno nositi nove ili skupe stvari; ono što je bitno je srce koje nosi te stvari. Korišteni ruksak nosi iste snove kao i novi.

– Naučite ih da ne odbacuju nikoga zbog toga što je “drugačiji.” Škola je mjesto za učenje i rast, a ne za natjecanje ili širenje negativnosti. Al da bi smo ovo naučili djecu, čini mi se da prvo trebamo naučiti sebe, jer kako ja vidim više se roditelji preko djece žele dokazivati i uzdizati, nego sama djeca.

– Podsjetite ih da neka djeca možda ne idu kući  gdje vlada ljubav, sloga i harmonija, pa je zbog toga važno da oni budu jedni prema drugima ljubazni i pažljivi. Ljubaznost koju pokažu može nekome promijeniti cijeli dan, a možda i život.

Draga braćo, želim s vama podijeliti priču o velikom islamskom učenjaku, imamu Ebu Hanifi, koja nam može poslužiti kao snažna poruka o tome koliko je važno poštovati naše učitelje. Ebu Hanife, jedan od najvećih islamskih pravnika i osnivač hanefijskog mezheba, bio je poznat po svojoj iznimnoj ljubavi i poštovanju prema svojim učiteljima. Jedan od njegovih učitelja bio je Hamad ibn Sulejman. Iako je Ebu Hanife kasnije postao veliki učenjak, nikada nije zaboravio svoje korijene i poštovanje prema učiteljima. Čak i kada nije bio prisutan, Ebu Hanife nije protezao noge u smjeru kuće svog učitelja iz poštovanja prema njemu.

Draga braćo, gdje je Ebu Hanife, a gdje smo mi u odnosu prema svojim učiteljima? Da li smo mi, kao roditelji, dovoljno svjesni važnosti učitelja u životu naše djece? Da li mi sami poštujemo učitelje naše djece, kako u mektebu tako i u školama? Kako se ophodimo prema onima koji svoje vrijeme i trud ulažu u obrazovanje naše djece?

Često se događa da, umjesto da pružimo podršku učiteljima, mi kritikujemo njihov rad, umanjujemo njihov trud ili, još gore, zanemarujemo njihov značaj. Da li smo ikada pomislili kako se naši učitelji osjećaju kada se susreću s takvim ponašanjem? Da li smo svjesni koliko je teško biti učitelj u vremenu kada se znanje ne cijeni dovoljno, kada se poštovanje prema onima koji nas uče sve više gubi? Da li smo ikada sebi rekli, da takvim ponašanjem više štetimo svom djetetu nego njegovom učitelju?

Roditelji, učimo svoju djecu da poštuju svoje učitelje, jer su oni ključni za njihov uspjeh. Podsjetimo ih na vrijednost znanja i na one koji im to znanje prenose. Ako želimo da naša djeca postanu uspješna i odgovorna, moramo ih naučiti da cijene one koji ih vode ka tom uspjehu, a cijenit će ih samo onda kada vide da ih mi cijenimo.

Učitelji su naši vodiči, oni koji su posvetili svoje živote da bi naša djeca stasala u obrazovane i moralne osobe. Njihovo znanje i trud zaslužuju našu zahvalnost i poštovanje. No, poštovanje mora biti obostrano. I učitelji trebaju pokazati razumijevanje i ljubav prema svojim učenicima, jer su oni povjereni njima na putu obrazovanja.

Braćo, ako svi budemo radili zajedno: učenici, roditelji i učitelji, uzajamno poštujući jedni druge, možemo izgraditi generaciju koja će biti ponos naše zajednice. Generaciju koja će svoj život posvetiti traženju znanja i služenju Allahu, domovini i ljudima.

Na kraju, draga braćo, od srca čestitam početak nove školske i mektebske godine. Neka bude ispunjena znanjem, uspjehom i harmonijom. Neka nam svima donese radost u srcima i bereket u životima. Amin!!!