Obilježena dvadesetogodišnjica otvorenja džamije u Džematu Vukovije Donje

U prekrasnom ambijentu džamije u Džematu Vukovije Donje, dana 26. 08. 2023. godine, vjernici su se okupili kako bi zajedno proslavili dvadesetogodišnjicu otvorenja ove džamije. Događaj je obilježen emotivnim govorima, inspirativnim predavanjima i vjerskim programom, te je istakao važnost zajedništva, duhovnosti i kontinuiranog rasta.

Svečanost je započela srdačnim selamom i dobrodošlicom Enesa ef. Habibovića, mjesnog imama. Njegove riječi su zagrijale srca prisutnih, otvarajući vrata događaja koji će ostati zauvijek urezani u sjećanja svih okupljenih.

Predsjednik džematskog odbora, gospodin h. Sulejman Herić, podijelio je sa svima prisutnima osjećaj ponosa povodom ovog značajnog jubileja.

Dok se glavni imam MIZ Kalesija Muharem ef. Mešanović osvrnuo na postignuća proteklih godina: “Ovaj džemat je među našim najvećim džematima i kontinuirani rad u ovom džematu daje rezultate. Uvijek ste među prvim, u svemu. Ako ne prvi, onda ste među prva tri naša džemata na području Medžlisa IZ Kalesija. Međutim, rezultati u proteklih dvadeset godina trebaju se potvrditi i u narednom periodu. Budite uz svoju džamiju i budite njeni stalni gosti, jer ćete tako izgraditi sebe kao dobre domaćine, ljude, vjernike, koji će biti od pomoći svakome a i samom sebi!”

Gost predavač je bio uvaženi Aljo ef. Cikotić, koji je podijelio svoje razmišljanje o važnosti džemata i džamije u današnjem društvu. Njegove riječi inspirirale su sve prisutne da prepoznaju važnost zajedništva i kontinuiranog duhovnog razvoja.

Vrhunac manifestacije predstavljao je mevludski program izveden od strane imama MIZ Kalesija. Emotivne ilahije i kaside ispunile su prostor džamije.

Posebna zahvala od strane džematskog odbora džemata Vukovije Donje ide Aktivu žena džemata Vukovije Donje, te velikodušnim donatorima koji su podržali ovu nezaboravnu manifestaciju. Bez njihove podrške, uspjeh ove manifestacije ne bi bio moguć.

Događaj je završio osjećajem jedinstva, sreće i inspiracije. Dvadeset godina postojanja džamije u Džematu Vukovije Donje ostavlja neizbrisiv trag u srcima vjernika, podsjećajući nas na snagu zajedništva, vjere i ljubavi prema Bogu i čovječanstvu.

U nastavku pogledajte foto galeriju i pročitajte govor predsjednika džematskog odbora Džemata Vukovije Donje h. Sulejmana Herića:

Govor predsjednika džematskog odbora Džemata Vukovije Donje, h. Sulejmana Herića:

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Es – selamu alejkum mojim džematlijama i našim gostima

Hvala Uzvišenom Allahu, koji nas je uputio i počastio islamom i njegovim blagodatima, sa propisanim obavezama.

Neka je, dragi Allahu Tvoja milost i blagoslov na našeg Pejgambera Muhameda a.s., a posebno te molim za rahmet našim džematlijama, članovima građevinskog i džematkih odbora i imamima koji su preselili na bolji svijet i našim šehidima. El – fatiha……………. Neka im je rahmet duši.

Nama živima dB ukabuli dobra djela, a eventualne grijehe oprosti. Amin.

Džamije grade vjerujući ljudi, radi postizanja Božijeg zadovoljstva, te radi ljudske potrebe boravka u svetom prostoru, kao i čovjekove potrebe njegove manifestacije pobožnosti, plemenitosti i dobrote.

U džamijama se Allah slavi i veliča, pa zato ih gradimo i gradit ćemo, aBd.

Nemogu da nas ne podsjetim da su ponosni Vukovijani, u periodu izgradnje džamije, u rekordnom roku za 5 (pet) godina vlastitim sredstvima i radom (bez ikakvih donacija) izgradili našu Sprečansku ljepoticu i mekteb pored nje. Naravno bilo je tu i drugih hair sahibija, ali njihovom vlastitom voljom.

Zadovoljstvo je sjetiti se tog entuzijazma kojeg smo imali, u godinama poslije ratnog oporavka, nakon odbrane od agresije na jedinu nam državu BiHa. Poslije inicijalnog sastanka za izgradnju nove džamije u skoro punoj tadašnjoj džamiji i izabranog Građevinskog odbora sa preko 30 članova, na svakoj akciji je bio takav odziv da nije bilo lahko sve rasporediti. Ali iz velike želje proisteknu i probude se kreativnosti svakog pojedinca, kako bi se što brže išlo i došlo cilju.

Rado se sjećam jedne, rekao bih, anegdote. Poučna je. Bilo je prijedloga da se starije osobe ne biraju u GO. Ali se oni nisu dali, kao ni oni mlađi. Nešto je bilo jače od nas. Tako su oni stariji dobili zadaću, obzirom da smo krenuli u ljeto, da sakupljaju voće i slatkiše, donose radnicima u haremu, ali da sjede pod lipom u hladu i dijele svoja iskustva i savjete te tako su bili dio svih aktivnosti.

Ovih dana nešto nas je elan popustio, a vremena nisu sjajna. Što bi rekao uvaženi reis Kavazović „Upamet Bošnjaci“. Mogao bih reći da mi „godi “ što je moja generacija bila većina u GO, prije 25 godina, i što je sada većina u DžO. Pa, ko mi i gradili i sada brigu brinemo o džematu.

Volio bih da sada i moja generacija bude u ulozi sakupljača voća i slatkiša i da dajemo moral iz hladovine, a da mlađi kolo vode.

Situacija u državi je bremenita. Lični interesi su nadmašili sve interese zajednice i države. Sve lično je kratkoročno, moramo to znati. U vjeri, i kroz IZ, moramo se učvrstiti u safovima u svakom pogledu. Tu nam je spas i za nas i za državu, BiH jednu jedinu.

Izgleda došlo je vrijeme, da IZ mora biti korektor kako unutar svojih kretanja, tako i političkih. Podjele kod Bošnjaka prešle su punu liniju, skoro i duplu.

Nepotizam i materijalizam bi nas mogli odvesti, nedo dB, u propast i nestanak.

Vratit ću se lijepom zajedništvu i našem jedinstvu, kakvo je bilo tokom izgradnje ove naše džamije. Najviša su nam prepreka bile vremenske nepogode i krataki dani. Danas isticati prvake u akcijama je nezahvalno, pogotovo kada ih ima puno, i još kada znamo da su radili sa željom da pobijede u zdravoj konkurenciji. U građevinskoj sezoni, harem je bio prepun kao da nam je stalno neko u gostima. Borba je bila i za zvanice svake dove; i temeljske, završetka munare, šljemenske i pri otvaranju džamije. Bili su nam gosti uvažena eminencija IZ. Sama izgradnja novog neplaniranog mekteba, pored nove džamije, prije svečanog otvaranja govori o snazi, volji i jedinstu u našem generacijskom projektu.

Tako se nastavilo i u periodu tokom proteklih 20 godina. Dž.Odbori su bili i u ulozi GO, jer su pored redovnih poslova, uvijek nešto dorađivali i dograđivali. Navest ću; šehidsku česmu sa spomen pločom našim šehidima, zamjenu stolarije i toplotnu izolaciju džamije, izgranju još 3 nova mekteba s centralnim grijanjem, uređivanje evidencije člansta džemata, izgradnje staza, kapija, parkinga, ograde, organizovanjem Aktiva vakifa i Aktiva žena, koji odlično funkcionišu itd.

Jedan od najuspješnijih smo džemata u MIZu Kalesija pa i šire. Time se ponosimo i stremimo, uz Allahovu dž.š. pomoć, da ostanemo na tom levelu.

Allah je htio, a mi, ne svi – nažalost, koji smo gradili našu džamiju, danas se radujemo 20-toj godišnjici njenog svečanog i zvaničnog otvaranja, zajedno sa svima vama.

Poslje 5-to godišnje gradnje naše džamije, protekao je i 20-to godišnji period njenog funkcionisanja u punom kapacitetu. Njeno održavanje i nadogradnja su u kontituitetu tekli, kako bi njena funkcija, za koju je građena, bila zadovoljena.

U proteklom periodu su dodjeljivana pojedinačna priznanja zaslužnim.Zbog toga, zahvaljujem Allahu dž.š. i molim Ga da nagradi naše hair sahibije, koji su uzeli ućešće u izgradnji naše džamije, a posebno Ga molim za članove Građevinskog i Džematskih odbora i mjesne imame, kojima pripada ova 20-to godišnjica otvaranja naše džamije. Svi mi, pa i viši nivoi IZ, morali bi iskazivati više poštovanja prema ljudima koji organizuju i predvode džemate, oni su jedni od esencijalnih čuvara dina i imana.

Još jednom čestitam džematlijama Vukovija Donjih na postignutim rezultatima i molim Allaha džš da materijalno-finansijska davanja nadmašimo duhovnim.

Nesmijemo dozvoliti da pored nas živih džamije postanu spomenici kulturne zaostavštine.

Nesmiju džamije patiti od praznine, a mi od njene daljine.

Es – selamu alejkum