Nasilje nije rješenje

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 23. juni 2023. gregorijanske godine, odnosno  05. zul hidždže  1444. hidžretske godine.

Početkom maja ove godine u Beogradu je jedan učenik u školi ubio devet svojih drugara i radnika škole. Strašno! Ali bez obzira što se tako strašan događaj desio u susjednoj državi, većina nas u Bosni i Hercegovini je to poprilično neozbiljno shvatila, jer se to desilo tamo, u Beogradu.

Neće kod nas.

Mjesec dana nakon ovog strašnog događaja u jednoj školi u Lukavcu učenik iz vatrenog oružja puca u svog nastavnika i teško ga ranjava. Strašno! I nije to više tamo negdje u Beogradu, to se desilo u našem komšiluku, i to samo zbog toga što nismo izvukli pouke iz beogradskog slučaja i preduzeli na vrijeme neke mjere kako bi se ovakvi slučajevi spriječili.

Draga braćo, dragi roditelji, dragi djedovi, znate li vi da je samo pitanje dana kada će se nešto slično desiti i u našoj školi, ovdje u Vukovijama. Jer naša djeca po školi nosaju željezne boksere, noževe, ugovaraju žestoke tuče, ismijavaju i maltretiraju svoje vršnjake, pa čak i neke nastavnike, čine nemoral u školi i oko škole, pred sebe stavljaju razne opasne tik tok izazove….i sve to samo kako bi bilo što više cool ili kako bi dobili koji lajk na internetu.

I ovo je strašno! Ne toliko kao beogradski ili lukavički slučaj, ali ako svi zajedno ne preduzmemo neke mjere, a pogotovo je odgovornost na roditeljima, bojim se da će nam se ne do Bog desiti Beograd ili Lukavac.

Zbog toga ću ja danas pokušati u kratkim crtama iznijeti šta bi mi kao roditelji, djedovi, rodbina, mogli uraditi kako bi spriječili ovakve i slične slučajeve.

Sve potiče iz kuće. Kakvi roditelji takva djeca. Zbog toga je veoma bitno da roditelji preispitaju sami sebe. Jer naša djeca su kao spužve, i oni upijaju sve što mi govorimo ili radimo. Pred našom djecom bi trebali dobro paziti šta pričamo i radimo. Zamislimo dijete koje ustane i prvo što vidi jeste kako se otac i majka svađaju, pa čak i tuku. Zamislimo dijete koje kada ustane prvo što vidi jeste pijani otac koji na svaki njegov upit, sikteriše isto to dijete, pa čak ga i na bi gajri hak istuče. Zamislimo dijete kojeg babo nikad nije poljubio i sa njim sjeo i popričao o njegovim problemima. Da li je to zdrava sredina za odgajanje naše djece?

Dragi roditelji, klonite se ogovaranja, hljaganja, kuknjave, omalovažavanja drugih, psovke, nasilja…uvijek, a posebno se toga klonite pred djecom.

Ako želimo da naša djeca poštuju i lijepo se ponašaju prema svojim komšijama, prijateljima i ostalim, onda im trebamo pokazati valastitim primjerom. Ako želimo da naša djeca poštuju svog učitelja i da taj učitelj ima  autoritet kod djece onda i sami moramo iskazati veliko poštovanje i uvažavanje prema tom učitelju. A u onim stvarima gdje se ne slažemo, gdje imamo zamjerku na rad učitelja, onda to trebamo riješiti što dalje od očiju djece.

Da li je poštovanje učitelja kada ga pred djetetom, zovemo nadimkom? Uzet ću konkretan primjer. Pitam jednog malog: “Ko ti je učitelj?” Kaže: “Lido.” Čuj učitelj Lido. Od koga je čuo ovo. Naravno od babe i mame. Nama može biti Lido, ali za našu djecu, pred našom djecom, on mora biti učitelj Elvedin, ako želimo da isti taj učitelj ima autoritet među djecom.  

Pored samokontrole i samopreispitivanja druga stvar na koju trebamo obratiti pažnju jeste da kod djece izgrađujemo lijepe moralne osobine, da izgrađujemo kod djeteta samopoštovanje i samopouzdanje. Lijepe moralne osobine se izgrađuju savjetima, vlastitim primjerima, kao i primjerima iz života nekih dobrih ljudi, a najbolji čovjek jeste Muhammed a.s. Dok se samopoštovanje i samopouzdanje izgrađuje tako što ćemo djetetu javno pružiti ljubav i podršku, tako što ćemo ga pohvaliti i ohrabriti u njegovom poslu, tako što ćemo ga pitati za mišljenje….

Vjerujte mi današnja djeca su brutalna. Oni traže žrtvene jagnje, od kojeg će cirkus napraviti, a u većini slučajeva to “žrtveno jagnje” bude dijete bez samopoštovanja i samopouzdanja. Dijete koje nema podršku roditelja, Dijete kojem roditelji non stop govore da pojma nema, da je nesposoban ili mu upućuju pogrdne riječi.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude problem trebaju kod djeteta razvijati vještine lijepe komunikacije, saradnje kao rješavanje problema na jedan fin, kulturan i miroljubiv način. Puno sam roditelja čuo kako govore svom djetetu da nekog prebije samo, ako mu se još jednom obrati. Vjerujte to nije način rješavanja problema. To je put ka još većem problemu.

Sljedeća stvar koja je veoma bitna u prevenciji nasilja kod djece jeste uticaj medija. Da li ste nekad provjerili šta to vaše dijete geda na TV-u ili internetu? Da li znate da na tom internet ima toliko loših stvari koje mogu dovesti u pitanje živote vaše djece? Navest ću vam nekoliko primjera. Najpopularnija platforma na internet među djecom jeste Tik Tok. Na tom Tik Toku se postavljaju razne stvari. Neke od njih su dobre, ali većina po mom mišljenu je štetna. Pa tako na tom Tik Toku postoje i izazovi koji se stavlju pred djecu. Jedan od izazova koji sam ja vidio da rade naša djeca u Vukovijama jeste da se snimaju i igraju ruski rulte prelijećući preko ceste sa biciklom, motorom…bez gledanja. Izazov koji se desio u jednom obližnjem mjestu jeste i da djeca izlijeću na magistralni put i legnu pred auto kako bi vidjeli kako će se auto zaustaviti. Izazov jeste i međusobno šamaranje, tuče isl. Na ovaj način oni stiču veliki broj pregleda, lajkova…stiču neku popularnost. A jedna od stvari koju je pitao beogradski ubica jeste da li sam postao popularan.

I posljednja stvar koju bi želio da istaknem kao korak u sprečavanju nasilja kao i ostalih negativnosti među djecom jeste da dobro gledamo skime se druži naše dijete. Izreka kaže: Skim si takav si. Ako je vaše dijete sa nekim ko je nasiilan, ko je nemoralan, ono nema drugog načina da opstane u tom društvu nego da i samo bude nasilno i nemoralno.

Ovu su samo neke od metoda koje islamski pedagozi preporučuju kako bi se među našom djecom spriječilo loše, nasilničko, ponašanja. Naravno da bi sve ovu uspjelo mora biti podrška šire zajednice i institucija.

Hajmo mi pokušati uraditi ovo što je do nas, a za nadati se da će i nadležni preduzeti određene mjere, jer Poslanik a.s. kaže: „Svi ste vi pastiri, i svaki pastir bit će odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“

Molim Allaha dž.š. da našu djecu uputi na pravi put. Da ih učini korisnim svojoj zajednici i porodici i da ih sačuva svakog zla. Amin!!!