U džematu Vukovije Donje svečano otvoren mekteb Hodžić Brdo (FOTO)

U subotu, 11. marta 2023. godine, prije podne namaza u džematu Vukovije Donje upriličena je prigodna svečanost povodom otvorenja novog mekteba Hodžić Brdo čija je gradnja počela 2010. godine.

Svečanost je počela učenjem odlomka iz Kur’ana, a zatim uz tekbire, hadžija Sulejman Husejnović je i zvanično otvorio mekteb.

Na samom početku prisutne vjernike je poselamio i dobrodošlicu im poželio mjesni imam Enes ef. Habibović. On je u svom govoru uputio apel: „Draga braćo i sestre, današnjim svečanim otvorenjem ovog mekteba mi nismo izvršilili svoj drug prema njemu, naprotiv on je sada još veći. Ne više toliko materijalno, koliko smo dužni da ga posjećujemo na namazima koji se u njemu klanjaju i da u njega šaljemo našu djecu koja će u njemu naučiti kako biti dobar musliman i dobar čovjek. Ako zanemarimo ova dva nematerijalna duga onda nam je pod upitnikom i ovaj materijani koji smo hvala Bogu ispunili i kojeg i dalje redovno ispunjavamo.“

Prisutnim se obratio i predsjednik građevinskog odbora Refik Hercegovac, koji je iznio kratki osvrt na tok izgradnje ovog mekteba. On je između ostalog rekao: „Vratimo se malo na početak same ideje o izgradnji ovog vjerskog objekta. Za dobar nijet i volju treba imati određene preduslove. Za svaki objekat koji se želi graditi osnovni uslov je odgovarajući plac. Naš vakif rahmetli hadžija Ismet Hercegovac je imao nijet i uvakufio je ovaj plac za mekteb. Molimo Allaha dž.š.  da ga obilato nagradi, kao i sve druge vakife ovog mekteba i našeg tadašnjeg imama Mevludina ef. Hamidovića. Amin.“

Predsjednik MIZ Kalesija Ibrahim Aljić je u ime medžlisa Kalesija čestitao otvaranje mekteba i istakao važnost ovakvih objekata za funkcionisanje jednog džemata, kao i Islamske zajednice.  

Glavni imam MIZ Kalesija Muharem ef. Mešanović je bio odsutan zbog ranije preuzetih obaveza, pa je kao njegov izaslanik bio imam džemata Jajići, Sead ef. Ahmetović, koji je održao kratko, ali veoma poučno i zanimljivo predavanje. On se u svom predavanju osvrnuo na vrijednost gradnje i održavanja ovakvih objekata.

Program su izveli imami MIZ Kalesija, Enes ef. Sakić i Izet ef. Jahić. Dovu je proučio imam u penziji Hasan ef. Spahić. Dok je moderator programa bio Nevres ef. Fatić.

FOTO GALERIJA