O vjernici, i među ženama vašim i djecom vašom, doista, imate neprijatelja, pa ih se pričuvajte!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 17. februar 2023. gregorijanske godine, odnosno 26. redžeb 1444. hidžretske godine.

Porodica je temelj svakog društva. Ako je porodica ispravna, jaka, sretna, onda je ispravno, jako, sretno i društvo. Ali ako je porodica neispravna, slaba i nesretna, onda je neispravno, slabo, nesretno, i društvo.

Kako učiniti porodicu ispravnom, jakom i sretnom? Odgovor i na ovo pitanje, kao i na ostala pitanja iz naših života, nalazimo u Kur’anu. Pa nam tako Allah dž.š., u svom 86. kur’anskom pozivu vjernicima, daje jednu od uputa za sretnu i jaku porodicu, a ona glasi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ ۚ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“O vjernici, i među ženama vašim i djecom vašom, doista, imate neprijatelja, pa ih se pričuvajte! A ako preko toga prijeđete i opravdanje prihvatite i oprostite, pa i Allah prašta i samilostan je.” (Et-Tegabun, 14.)

Islamski učenjaci navode nekoliko povoda za objavljivanje ovog ajeta, ali danas ćemo navesti samo jedan. Prenosi se da je Avf b. Malik r.a. želio da ide u borbu zajedno sa Allahovim Poslanikom a.s.međutim, njegovi ukućani (žena, djeca…) su se okupili oko njega i učinili sve da ga spriječe. Plakali su, molili ga i govorili da bez njega ne mogu izdržati. Na kraju, Avf b. Malik se sažali i ostade s njima, te ne ode u bitku. Poslije se mnogo pokajao zbog toga, nakon čega je objavljen ovaj ajet.

O, kako nam je samo poznata ova situacija. Koliko puta se desilo da smo željeli uraditi neki hajr, a onda su došli žena i djeca, i počeli nas ubjeđivati da to ne radimo, i na samom kraju i odvratili nas od dobrog djela.

Allah u ovom kur’anskom pozivu vjernicima upozorava na ovakve situacije, pa nam poručuje da su nam neprijatelji, prvenstveno ahiretski neprijatelji, oni koji nas odvraćaju od hajra, te ih u takvim situacijama ne bi trebali slušati. Ali, i dalje bi trebali jedni prema drugima trebali da budemo blagi i milostivi.

Kada se u ovom ajetu kaže „među ženama vašim“, da li to znači da samo žene mogu biti „neprijatelji“ muževima, dok su muževi izuzeti iz ovoga? Naravno, da ne. Ovo se odnosi i na jedne i na druge. Pa kada čitamo „među ženama vašim“ isto tako možemo čitati i „među muževima vašim“ „među roditeljima vašim“ „među prijateljima vašim“, ali je žena spomenuta iz razloga što je ona stub, nosilac, te porodice, pa ako je ona ispravna vjerovatno će biti ispravna i djeca i suprug, a ako ona nije ispravna onda vjerovatno i ostali neće biti u nekom dobrom stanju.

Pričo mi je jedan efendija da je u jednom našem džematu  džamija bila u izgradnji. Uradili su mnogo stvari. Istrošili se, ali ipak trebalo je sagraditi i munaru. Građevinski odbor i efendija pozvali su domaćine na sastanak kako bi se dogovorili i oko završetka munare, ali nije išlo baš onako kako su zamislili. Domaćini su govorili kako su se istrošili, kako nemaju više para…I sastanak se završi, a munara ostade neriješena. Ali onda efendija i građevinski pozvaše umjesto domaćina, domaćice, i lijepo im obrazložiše problem. I znate šta se desilo? Za kratko vrijeme ta džamija je dobila dvije, a ne jednu munaru.

Prenosi se da je Hasan El-Basri rekao: ”Zastao sam kod trgovca tekstilom u Mekki da kupim odjeću. No, on je počeo da hvali svoju robu i da se zaklinje, pa sam ga ostavio i pomislio u sebi: ‘Ne treba kupovati od ovakvih ljudi’, a zatim sam kupio odjeću od drugog trgovca. Dvije godine kasnije ponovo sam bio na hadždžu i zastao sam pored onog istog trgovca, ali nisam čuo da hvali svoju robu i da se zaklinje, pa sam mu rekao: ‘Zar ti nisi čovjek kojeg sam upoznao prije dvije godine?’ Rekao je: ‘Da.’ Rekao sam mu: ‘Šta te je dovelo do ovoga što vidim? Ne vidim da pretjerano hvališ svoju robu i da se zaklinješ?’ Rekao je: ‘Imao sam ženu koja je, ako bih došao kući sa malo zarade, potcjenjivala bi i omalovažavala ono što sam donio, a ako bih došao kući sa velikom zaradom, ona je to umanjivala. Allahovom voljom i odredbom ona je umrla, pa sam se oženio drugom ženom nakon nje. I kad god pođem na pijacu, ona me uzme za odjeću i kaže: ‘Čovječe, boj se Allaha i hrani nas samo onim što je lijepo i halal. Ako dođeš s malo zarade, mi ćemo je uvećati, a ako nam ništa ne doneseš, ja ću ti pomoći da zaradiš novac svojim pletenjem odjeće.”’

Jedan od najboljih primjera važnosti hairli žene nalazimo u životu Muhammeda a.s. Vi znate da je on bio oženjen Hatidžom. Ali možda ne znate da je ta Hatidža bila personifikacija uspjeha i bogatstva u tom vremenu i društvu. I kada je naš Poslanik a.s. dobio objavu, on se prepao. Nije znao šta ga snašlo. Dotrčao kući i onako u strahu počeo govoriti Hatidži: „Pokrij me! Pokrij me!“ I ona ga tu ohrabri, a zatim ga odvede svom rođaku, mudracu, pobožnjaku. Kada su došli kod njega i rekli mu ono što se desilo Muhammedu a.s. On mu reče da se to dešavalo i ranijim Božijim poslanicima i uz to mu reče da će ga njegov narod zbog tog poziva, zbog poziva vjeri u jednog Boga, protjerati iz Mekke. A šta je to značilo za Hatidžu? Značilo je da će zbog tog poziva vjerovatno ostati bez svog ugleda, bogatstva i moći koju je imala. I šta mu ona kaže? Da li mu je rekla, nemoj Muhammede! Što ti to treba? Uživajmo u našem bogatstvu i moći!

Ne! Ona mu je rekla: Neboj se Muhammede. Bog te neće ostaviti, ti si dobar. A ja ću ti i dalje bez obzira na sve biti najveća podrška i potpora u tvom životu i tvojoj misiji.

Poslanik a.s. kaže: „Ko od vas želi blago da čuva, neka čuva hairli ženu.“

Et-Tusteri je rekao: “Ako te tvoja porodica poziva dunjaluku, oni su ti neprijatelji. Ako ti pak pomažu da budeš zadovoljan i oslanjaš se na Allaha dž.š. oni su ti prijatelji.”

Draga braćo, kao što vidite supružnik može biti prijatelj, ali i neprijatelj. Sreća, ali i nesreća. Blagodat, ali i iskušenje. Oslonac, ali i kamen posrtanja.

Zbog toga omladino kada budete birali svog bračnog druga dobro gledajte šta ćete izabrati.

Poslanik a.s. kaže: ”Četiri stvari udaju djevojku: imetak, porijeklo, ljepota i vjera. Izaberi onu s vjerom, bit ćeš sretan.”

Poslanik a.s. je takođe rekao: ”Ko se oženi ženom radi imetka, Allah će mu povećati siromaštvo. Ko se oženi ženom radi porijekla, Allah će mu dati poniženje. Ali, ko se oženi ženom da bi sačuvao svoj pogled, zaštitio se od bluda i čuvao rodbinske veze, Allah će mu dati bereketa u ženi, kao što će i njoj dati bereketa u suprugu.”

A mi oženjeni zamolimo  našeg Gospodara da nam podari u ženama našim i djeci našoj, radost i učini nas predvodnicima bogobojaznih. Amin!!!