O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su havarijuni…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 27. januar 2023. gregorijanske godine, odnosno 05. redžeb 1444. hidžretske godine.

Allah dž.š. u svom 83. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا أَنصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ ۖ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللَّهِ ۖ فَآمَنَت طَّائِفَةٌ مِّن بَنِي إِسْرَائِيلَ وَكَفَرَت طَّائِفَةٌ ۖ فَأَيَّدْنَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَىٰ عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظَاهِرِينَ

„O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su havarijuni rekli: ‘Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!’ – kad ih je Isa, sin Merjemin, upitao: ‘Hoćete li me pomoći Allaha radi?’ I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali – protiv neprijatelja njihova pomogli, i oni su pobijedili.“

Isa a.s. je predposljednji Božiji poslanik. Isa a.s. je kao i ostali Božiji poslanici pozivao vjeri u jednog Boga, naređivao bogobojaznost i brigu o vlastitim postupcima. Isa a.s. je ulagao mnogo truda kako bi narod uputio na pravi put. Kako bi ih ubijedio da je on zaista Božiji poslanik, Isa a.s. je uz Allahovu dozvolu izvodio mnoga čuda koja je narod od njega tražio: oživljavao mrtve, liječio bolesne, slijepe, gubave, kazivao im šta jedu u svojim kućama itd. Ali bez obzira na sve ovo narod je ustrajavao u svom neznanju, ustrajavao u činjenju zla, a Isaova čuda jednostavno proglašavali vražbinom. I kada se Isa a.s. uvjerio da ga narod ne želi slijediti, bez obzira šta on uradio, on je zatražio podršku, pomoć, od svojih 12 havarijuna, jer je znao da će doživjeti razne neugodnosti od svog naroda.

Ko su havarijuni (apostoli)? Havarijuni su učenici, sljedbenici, Isa a.s. Učenjaci se razilaze po pitanju nastanka njihovog imena havarijuni. Pa tako Ibbas r.a. kaže da su nazvani havarijuni zbog toga što su nosili izrazito bijelu odjeću i bavili se lovom. Drugi kažu da su nazvani ovim imenom, jer su bili najodaniji sljedbenici Isa a.s. tj. imali su čista srca. Treći kažu da su dobili ime zbog toga što su izbjeljivali odjeću. Četvrti, jer su bili vladari itd. Ali ako gledamo odakle potiče riječ havarijuni i šta znači u osnovi vidjet ćemo da ona označava bjelinu i izbjeljivanje, pa čak može označavati i pomagače.

I havarijuni obećaše Isa a.s. da će ga pomagati na putu dobra tj. da će pomagati Allahovu vjeru. Isa a.s. ohrabren ovom podrškom krenu još intenzivnije pozivati u Allahovu vjeru. Isa a.s. je počeo mijenjati društveno uređenje. Ovo se nimalo nije svidjelo tadašnjim moćnicima i oni odlučiše da ga ubiju i to razapinjanjem. Čuvši za njihove namjere Isa a.s. dođe pred svoje havarijune i upita ih: “Koji od vas želi poprimiti moj lik, pa da bude ubijen umjesto mene i da samnom bude u džennetu?” I ustade najmlađi među njima i reče: “Ja ću!” Isa a.s. mu reče da sjede, a zatim ponovi isto pitanje. I opet ustade isti, a Isa a.s. mu ponove reče sjedi. Nakon što je treći put postavio isto pitanje i po treći put se javio isti havarijun, Isa a.s. reče: “Divan li si ti kao zamjena.” I Allah učini da ovaj mladić poprimi Isaov lik i čim je izšao jevreji ga ubiše, a Allah dž.š. Isa a.s. uzdignu na nebo.

Nakon što je Isa a.s uzdignut na nebo njegovi sljedbenici se podijeliše, na one koji su vjerovali i one koji nisu vjerovali. Onima koji su povjerovali Allah osnaži i dade im pobjedu, nad onima koji nisu ispravno vjerovali u Isa a.s i ono što mu se desilo i čemu je pozivao.

Svaki poslanik je imao svoje havarijune tj. pomagače. Pa se tako prenosi i da je naš Poslanik Muhammed a.s. imao svoje pomagače, ensarije. Nakon što je naš Poslanik došao sa porukom islama, kao i Isa a.s., i njega i njegove sljedbenike narod poče vrijeđati, psovati, maltretirati… Tražio je i naš Poslanik ko će ga pomoći i javiše se ensarije. Njih 72 zakleše se Poslaniku na vjernost na Akabi. Zakleše se da će se boriti protiv svih Arapa. Zakleše se da ćee se boriti i protiv prijatelja, i rođaka, i roditelja, kako bi Allahova riječ bila gornja i kako bi zaštitili svog Poslanika a.s. I prenosi se da je tada došao neki čovjek Poslaniku a.s. i rekao: “Allahov Poslaniče! Traži od mene (šta trebam uraditi) za svog Gospodara i za tebe?” Allahov Poslanik a.s. mu reče: “Za Gospodara treba da mu ne činiš širk tj. da mu ne pripisuješ druga, a za mene, da me štitiš onako kako štitiš sebe i svoje sinove, pa ako tako uradiš tvoja pobjeda je na dunjaluku, a džennet na ahiretu.”

I zaista su ensarije i muhadžiri štitili Božijeg Poslanika, štitili svoju vjeru, čak i bolje nego sebe i svoje sinove, pa ima Allah dade da pobijede one koji nisu vjerovali u Muhammeda a.s., kao što je dao i havrijunima da pobijede one koji nisu vjerovali u Isa a.s.

I Nakon Poslanikove smrti ashabi i oni koji su dolazili posle njih su pomagali svoju vjeru, svog Poslanika, i sve dok su pomagali, tj. bili na pravom putu bili su svjetska sila broj 1. Ali onog trenutka kada muslimani počeše zanemarivati ono čemu poziva vjera, čemu poziva Poslanik oni počeše slabiti, padati, sve dok drugi ne ovladaše njima. 

Draga braćo, o vjernici, ako želimo pobjedu, ako želimo staru slavu, ako želimo i mi biti kao havarijuni, ensarije, muhadžiri… onda se moramo vratiti pomaganju Allahove vjere. Moramo se vratiti onome čemu je pozivao Poslanik a.s. Moramo se vratiti onome čemu poziva Kur’an, a Kur’an kaže:

  • Ne budi jedan od rasipnika;
  • Budi skroman i ne uzdiži se iznad drugih;
  • Ne govori o onome o čemu nemaš znanja;
  • Ispunjavaj datu obavezu;
  • Pomozi drugima da se izmire;
  • Budi ljubazan i govori lijepe riječi;
  • Pomažite jedni druge u dobročinstvu;
  • Budi pravedan, čak i sa nevjernicima;
  • Ne budi škrtica;
  • Budi smiren i izbjegavaj srdžbu;
  • Imaj lijepo mišljenje o drugima;
  • Nemoj ismijavati druge;
  • Strpi se u puteškoći i budi odredbom zadovoljan;
  • Uvijek budi iskren;
  • Budi ljubazan i velikodušan prema supružniku;
  • Roditeljima dobročinstvo čini;
  • Svakome daj njegovo pravo;
  • Nemoj ogovarati;
  • Kloni se stvari koje te se ne tiču;
  • Nemoj zavidjeti drugima;
  • Nemoj varati u bilo kojem poslu;
  • Budi dobar prema komšijama;
  • Pomozi onima u potrebi;
  • Pomozi i pazi na siročad;
  • Prijeđi preko greški drugih….

Draga braćo, svako onaj ko radi u skladu sa ovim principima, ko radi u skladu sa kur’anskim principima, ne kažem priča, već radi, jer danas ima puno vaiza, a malo radnika, jeste pomagač Allahove vjere i Njegova Poslanika a.s. Dok svako onaj ko radi suprotno od ovih naredbi, on je odmagač, da ne kažem protivnik, Allahove vjere i Njegova Poslanika.

Draga braćo, trudimo se da što više budemo na strani onih koji pomažu Allahovu vjeru, a što manje na strani onih koji odmažu, i Allah će ako Bog da popraviti stanje u kojem se nalazimo.

“Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi Poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike.” (Al-Imran, 53.) Amin!!!