O vjernici, ne prijateljujte s ljudima koji su protiv sebe Allahovu srdžbu izazvali

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 18. novembar 2022. gregorijanske godine, odnosno 23. rebiul ahir 1444. hidžretske godine.

Allah dž.š. u svom 80. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ قَدْ يَئِسُوا مِنَ الْآخِرَةِ كَمَا يَئِسَ الْكُفَّارُ مِنْ أَصْحَابِ الْقُبُورِ

„O vjernici, ne prijateljujte s ljudima koji su protiv sebe Allahovu srdžbu izazvali; oni su izgubili nadu da će bilo kakvu nagradu na ovome svijetu imati, isto kao što su izgubili nadu nevjernici da će se njihovi umrli živi vratiti.“ (El-Mumtahina, 13.)

Na samom početku ciklusa ovih hutbi, hutbi o ajetima koji počinju sa „O vjernici“, rekli smo da kada čujemo da Allah kaže „O vjernici“, da bi svi mi koji se tako osjećamo trebali dobro načuljiti svoje uši, jer Allah dž.š. ima nešto veoma, veoma, važno da nam poruči. Također, na samom početku ciklusa ovih hutbi rekli smo da ovakvih poziva, poziva „O vjernici“, u Kur’anu ima 88. E zamislite sada braćo koliko je važno ko će nam biti prijatelj, ako Allah dž.š. od ovih 88 kur’anskih poziva vjernicima, njih 7, ako sam dobro prebrojao, posveti savjetovanju koga da uzmemo, a koga ne za prijatelje!?

U ovih prethodnih 5-6 kur’anskih poziva vjernicima, a koji se odnose na odabir prijatelja, govorili smo o prijateljstvu iz raznih uglova, ali kako se ne bi opet ponavljali, danas ćemo govoriti o prijateljstvu na jedan općenit način.

Ljudi su oduvijek bili društvena bića i potrebni su im prijatelji i drugovi. Veliki dio našeg života provodimo u interakciji s drugima. Za nas muslimane koji živimo u vremenu u kojem živimo, pitanje odabira pravih drugova je bitno za očuvanje naše vjere.

Svi mi znamo da smo stvoreni sa određenom svrhom i da nam je Uzvišeni Allah dao život da nas iskuša. Jednom kada spoznamo svoju svrhu i cilj, trebali bismo tražiti načine da ih postignemo kako bismo sebi donijeli dobrobit, kako sebi tako i zajednici u kojoj živimo. Prijateljstvo s ispravnim i čestitim muslimanima bitno je sredstvo za ostanak na pravom putu. S druge strane, skup jakih, čestitih pojedinaca, pojedinaca koji se vole isključivo u ime Allaha, a ne radi ličnih interesa, jezgra su jake zajednice, čemu muslimani uvijek trebaju težiti.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Čovjek je u vjeri svog prijatelja, pa dobro gledajte s kim se prijateljite.”

Trebamo odabrati prijatelja koji je zadovoljan našom vjerom i izbjegavati prijatelja koji nije zadovoljan našom vjerom. Koga god vidimo i zadovoljni smo njegovom vjerom, trebali bismo se s njim sprijateljiti, a s čijom vjerom, ponašanjem, manirima…nismo zadovoljni trebali bismo ga izbjegavati. Nema dobra u onom drugu koji nam ne želi (od dobra) ono što želi sebi. Isto kao što nema dobra ni u drugu koji nam želi ono što želi sebi, ako ga ono što želi svojoj duši vodi ka propasti, kako na ovom, tako i onom svijetu.

Prijatelji su oni koji saosećaju sa svojim suputnicima, prijateljima, kako u radosnim tako i u tužnim trenucima. Ako dijelimo svoje osjećaje s počiniteljima čija su djela bezvrijedna i temeljena na korupciji, tada slijedimo iste načine i standarde kao i oni.

Draga braćo, dobro trebamo paziti kada kažemo da nam je prijatelj neko ko mrzi našu vjeru, naše običaje i tradiciju. Jer privrženost koja proizilazi iz tog prijateljstva dovodi do ljubavi i bliskosti s onima koji nisu ispravni, a to čak može dovesti do izbjegavanja onih koji su na pravom putu. Ako se slažemo, slijedimo i zadovoljni smo takvim prijateljima, onda nasljeđujemo njihove navike, ponašanja, pa čak i vjeru. Zbog toga, nažalost, sve češće i češće možemo čuti, da oni koji sebe nazivaju muslimanima, koji islam uzimaju za svoju vjeru, kako bi udovoljili svojim prijateljima nemuslimanima, budu spreman uraditi razne grijehe, pa čak sakriti svoje porijeklo i  svoju vjeru.

Kada nam se desi ova situacija onda znajte da je mala ili nikakva razlika između nas koji sebe nazivamo muslimanima i njih koji sebe nazivaju drugačije.

Zbog toga draga braćo, umjesto da se sprijateljimo sa zavedenima, trebali bismo se sprijateljiti s pravednima, a prema ostalima se odnositi na milostiv i pravedan način. Držanje loših ljudi, zalutalih ljudi, na dovoljnoj udaljenosti je neophodno, ali se prema svima treba odnositi na plemenit i ljubazan način. Tako nas uči naša lijepa vjera.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Primjer dobrog i lošeg druga je kao onaj prodavača mošusa, i onoga koji puše u kovački mijeh. Pa što se tiče prodavača mošusa, ili će vam dati nešto, ili ćete kupite nešto od njega, ili ćete barem uživati u ugodnom mirisu od njega. Što se tiče onoga koji puše u kovački mijeh, ili će spaliti vašu odjeću ili ćete od njega osjetiti neugodan miris.”

Prijatelji su ti koji nas vode ili u džennet ili džehenem, pa zamolimo Allaha da nas učini od dobrih i podari nam prijatelje koji će nas udaljiti od Njegove srdžbe i uvesti u Njegovo zadovoljstvo i džennet.