O vjernici, ako ste pošli da se na putu Mome borite i da naklonost Moju steknete, s Mojim i svojim neprijateljima ne prijateljujte i ljubav im ne poklanjajte

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 21. oktobar 2022. gregorijanske godine, odnosno 25. rebiul evvel 1444. hidžretske godine.

Allah dž.š. u svom 78. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِم بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُم مِّنَ الْحَقِّ يُخْرِجُونَ الرَّسُولَ وَإِيَّاكُمْ ۙ أَن تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ رَبِّكُمْ إِن كُنتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِي سَبِيلِي وَابْتِغَاءَ مَرْضَاتِي ۚ تُسِرُّونَ إِلَيْهِم بِالْمَوَدَّةِ وَأَنَا أَعْلَمُ بِمَا أَخْفَيْتُمْ وَمَا أَعْلَنتُمْ ۚ وَمَن يَفْعَلْهُ مِنكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِيلِ

„O vjernici, ako ste pošli da se na putu Mome borite i da naklonost Moju steknete, s Mojim i svojim neprijateljima ne prijateljujte i ljubav im ne poklanjajte. Oni poriču Istinu koja vam dolazi i izgone Poslanika i vas samo zato što u Allaha, Gospodara vašeg, vjerujete. Vi im krišom ljubav poklanjate, a Ja znam i ono što tajite i ono što javno činite. Onaj od vas koji to bude činio s Pravog puta je skrenuo.“ (El-Mumtahina, 1.)

Povod objavljivanja ovog ajeta jeste pismo koje je u trenucima ljudske slabosti Hatib ibn  Abi Balta’a poslao stanovnicima Mekke, obavještavajući ih o onome što je Allahov Poslanik a.s. odlučio u vezi s ratovanjem protiv njih.

Uzimajući u obzir ovaj ajet kao niz drugih ajeta i hadisa izvlačimo zaključak da je muslimanu zabranjeno potpomaganje nemuslimana protiv muslimana, jer nas Poslanik a.s. uči da je musliman muslimanu brat, bez obzira na naciju, porijeklo, imovinsko stanje ili boju kože. Musliman muslimanu ne nanosi nepravdu i nasilje, ne predaje ga, ne prodaje ga, ne ostavlja ga na cjedilu, ne ponižava ga i ne pomaže protiv njega nikoga od nemuslimana. Musliman muslimana neće izdati bez obzira na lični ili porodični interes, jer je opći interes, interes umeta, ispred interesa pojedinca ili manje skupine ljudi.

Allahov Poslanik a.s. je rekao: „Najčvršća veza imana je: ljubav u ime Allaha i mržnja u ime Allaha.“

Poslanik a.s. je rekao i sljedeće: „Primjer vjernika u njihovoj uzajamnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela: Ako jedan njegov dio oboli, pate i ostali njegovi dijelovi od nesanice i groznice.“

Da li ovo sada znači da mi nesmuslimane trebamo mrziti i prema njima se neprijateljski odnositi?

Naravno da ne, jer osnovno islamsko polazište u ophođenju s nemuslimanima, kao i sa svim drugim Allahovim stvorenjima, jesu dobročinstvo i pravednost. Allah dž.š. kaže: „Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone. Allah, zaista, voli one koji su pravični.“ (El-Mumtehine, 8.)

„I sa sljedbenicima Knjige (kršćani i jevreji) raspravljajte na najljepši način, ali  ne i sa onima među njima koji su nepravedni, i recite: ‘Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, a naš Bog i vaš Bog jeste jedan, i mi se Njemu pokoravamo.'” (El-Ankebut, 46.)

„Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!“ (El-Maide, 8.)

Ali ako bi oni krenuli da ratuju protiv nas, da napadaju našu vjeru, našu domovinu, onda nam Allah dž.š. poručuje: „Ali vam zabranjuje da prijateljujte sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu.“ (El-Mutmehine, 9.)

„I ubijajte ih gdje god ih stignete, i progonite ih odakle su oni vas prognali! A smutnja je teža od ubijanja!“ (El-Beqare, 191.)

Svemogući Allahu, molimo Te podari mir i slogu među ljudima svijeta. Neka svi složno žive u miru slaveći i veličajući Tebe. Amin!!!