O vjernici, ne odlučujte se ni za što, dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 25. februar 2022.  gregorijanske godine, odnosno 24. redžeb 1443. hidžretske godine.

Zaista je Allah učinio veliko dobro ljudima, a posebno vjernicima, poslavši im Poslanika koji će im prenijeti, tumačiti, Allahovu riječ, koja će im pravi put pokazati. Oni koji poslušaju Allaha i Njegova Poslanika oni će biti spašeni, dok oni koji budu slušali druge ili radili po hiru svome oni će sigurno biti od onih koji su zalutali.

U tom smislu je i 68. kur’anski poziv vjernicima u kojem se kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

„O vjernici, ne odlučujte se ni za što, dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve čuje i sve zna.“ (El-Hudžurat, 1.)

Šta znači „ne odlučujte se ni za što, dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova…“?

To znači da ništa ne uradimo prije nego vidimo šta Allah i Njegov Poslanik o tome kažu, pa ako su oni rekli da je nešto dobro, onda ćemo to uraditi, a ako su rekli da je nešto loše onda ćemo se toga klonuti.

To znači da ako su Allah i Njegov Poslanik nešto zabranili ili dozvolili, onda nema tog živog bića, koji će uraditi suprotno.

To znači da čovjek ne smije staviti nečiji sud, pa čak ni svoj vlastiti, ispred suda Allaha i Njegova Poslanika.

A šta se braćo dešava kod nas, kod nas koji za sebe kažemo da smo vjernici, da slijedimo i volimo Allaha i Njegova Poslanika?

Mi od Allaha i Njegova Poslanika, mi od vjere, uzimamo ono što mislimo da nama odgovara, i da je nama u interesu.

Mi sebe postavljamo u poziciju Allaha i Njegova Poslanika, pa počnemo mi tumačiti vjeru, i određivati šta je dobro, a šta loše, a da prije toga nikoga od učenih pitali nismo.

I onda možemo da čujemo čovjeka koji za sebe kaže da je vjernik, koji non stop pada Bogu na sedždu, kada mu se neki ajet ili hadis pročita, on kaže: „Ja se sa tim ne slažem.“ Pa ko si ti da se slažeš ili ne. Ti  možeš da to prihvatiš i budeš musliman ili ne i budeš nemusliman.

Takođe, svakodnevno možemo da čujemo kako ljudi koji slabo ili nimalo ne razumiju vjeru daju sebi za pravo, pa kažu: „To je sevap, a ovo je grijeh.“ Ko smo mi da određujemo šta je sevap, a šta grijeh. To je isključivo Allahovo pravo.

Takođe, možemo vidjeti ljude koji kažu da vjeruju Allahu i Njegovom Poslaniku, a kad mu se kaže prilikom dijeljenja imovine: „Hajmo podijeliti imetak kako je to Kur’an propisao.“ On neće, jer ko biva drugačije će mu pripasti malo više.

Braćo, vjeru ili prihvatamo il’ ne prihvatamo, a oni koji vjeru posmatraju kao švedski stol, pa uzimaju samo od nje što njima odgovara, Allah poručuje:  “Pa neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naređenju njegovu da ih kakva smutnja ne pogodi ili da ih bolna kazna snađe!” (En-Nur, 63)

Kako bi trebao da se ponaša vjernik prilikom donošenja suda o nečemu, prilikom rješavanja svakodnevnih problema, prije nego nešto uradi ili kaže, najbolje nam pokazuje primjer Muaza ibn Džebela. Naime Poslanik a.s. je odlučio da pošalje Muaza u Jemen kao svog izaslanika, nakon što su tamošnji stanovnici prihvatili islam, da ih poduči islamu. Ali prije nego je krenuo Poslanik a.s. ga je upitao: “Po čemu ćeš suditi?” A on odgovori: “Po Knjizi Uzvišenog Allaha”, pa ga ponovo Poslanik upita: “A ako tu ne nađeš?” “Onda po sunnetu Allahova Poslanika a.s.”, pa opet upita Poslanik: “Pa ako ni tamo ne nađeš?” on dodade: “trudit ću se svojim mišljenjem”, a Allahov Poslanik a.s. udarivši ga u prsa reče: “Hvala Allahu, Koji je pomogao izaslanika Allahova Poslanika u onome čime je Njegov Poslanik zadovoljan.”

Poenta svega ovoga što smo danas kazivali je u tome, da je Allah i Njegova riječ prva, nakon toga dolazi Poslanik a.s. i njegov sunnet, a tek na kraju dolazi naše mišljenje.

Draga braćo, mi danas živimo u vremenu sloboda, demokracije….možemo ovu današnju pouku primijeniti u svakodnevnom životu ili ne, na nama je. Ali znajte šta god uradili, šta god rekli, imajte na umu, da Allah zaista sve čuje i sve vidi i sve će u knjizi dijela zapisano biti.

Zato molim Uzvišenog Allaha da nas uputi na pravi put i da nas učini od onih koji ispravno shvataju vjeru. Amin!!!