O vjernici, kad se vjernicama oženite…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 17. decembar 2021. gregorijanske godine, odnosno 13. džumadel ula 1443. hidžretske godine.

Allah dž.š. u svom 62. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَكَحْتُمُ الْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِن قَبْلِ أَن تَمَسُّوهُنَّ فَمَا لَكُمْ عَلَيْهِنَّ مِنْ عِدَّةٍ تَعْتَدُّونَهَا ۖ فَمَتِّعُوهُنَّ وَسَرِّحُوهُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا

“O vjernici, kad se vjernicama oženite, a onda ih, prije stupanja u bračni odnos, pustite, one nisu dužne čekati određeno vrijeme koje ćete vi brojati, već ih darujte i lijepo ih otpremite.” (El-Ahzab, 49.)

Ovaj kur’anski poziv vjernicima sadrži mnogobrojne propise o braku. Zbog toga ćemo danas ukratko reći nešto o najosnovnijim propisima braka, pa čak i onim koji nisu spomenuti u ovom kur’anskom ajetu.

Allah dž.š. kaže: „I od svega stvaramo po par…” (Ez-Zarijat, 49.)

Draga braćo, čitav kosmos je utemeljen na stvaranju u paru. A par je ono bez čega bi život bio nemoguć. Par je ono što jedno drugo nadopunjuje, ono bez čega se ne može. Par je kada spojimo dvije polovine i dobijemo onda jednu cjelinu. Par je nebo i zemlja, dan i noć, muško i žensko….. Zbog ovolike važnosti „uparivanja“ dužnost je svakog čovjeka, kada postane punoljetan i ispuni uvjete za sklapanje braka, da zasnuje svoju porodicu kroz instituciju islamskog braka.

Šta je to islamski brak?  Islamski brak je ugovor između dvije osobe suprotnog spola, kojim se stječu obostrana prava i obaveze. Kao što vidite brak ne može sklopiti muško sa muškom, žensko sa ženskom, insan sa hajvanom isl., jer to nije par, jer to nije normalno… Ali bez obzira što to ne može, što nije par, što nije normalno, što je to bolesno, danas  nažalost sve više i više možemo vidjeti ili čuti, pa čak i kod nas na selu, kako se neke osobe „uparuju“ sa nečim sa čim se ni određeni hajvani, a kamoli normalni insani, upariti neće.

Allah dž.š. takvim postavlja sljedeće pitanje i šalje im sljedeću poruku: „Zašto vi, mimo sav svijet, sa muškarcima općite, a žene svoje, koje je za vas Gospodar vaš stvorio, ostavljate? Vi ste ljudi koji svaku granicu zla prelazite” (Eš-Šua’ra, 165-166.)

Draga braćo, brak kao institucija je utemeljen Kur’anom i sunnetom Muhammeda a.s., pa tako Allah dž.š. kaže: „Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“ (En-Nur, 32.), dok Poslanik a.s. za brak kaže: “Ko se oženi upotpunio je pola vjere, pa neka se boji za drugu polovicu.”

Da bi dvije osobe mogle stupiti u brak  nužno je da se zadovolje određeni uvjeti prije samog sklapanja braka, a ti uvjeti su:

  • Da su osobe slobodne;
  • Da su duševno i umno zdrave;
  • Da posjeduju bračnu punoljetnost (a u islamu se ponoljetstvo stječe kod muškaraca kad doživi prvo izbacivanje sjemena u snu ili javi);
  • Da postoji slobodna volja zaručnika;
  • Vjeroispovijest zaručnika, posebno mladića;
  • Da ne postoje trajane ili privremene smetnje za brak.

Koje su to trajne smetnje za brak?

Ovih smetnji ima, tri vrste:

  1. Srodstvo po krvi. Osobe koje su u bližem srodstvu ne mogu stupiti u brak.
  2. Srodstvo po mlijeku. Srodstvo po mlijeku se stiče dojenjem žene, koja nam nije majka, u prve dvije godine našeg života. Ta žena nam postaje majka po mlijeku, sva njena djeca i djeca koja su je dojila postaju naša braća i sestre po mlijeku, njezine sestre naše tetke po mlijeku, njezin suprug naš otac po mlijeku… Sve što je zabranjeno po krvi zabranjeno je i po mlijeku. Ovom srodstvu se kod nas Bošnjaka nažlost ne pridaje potrebna pažnja, jer mi to smtramo ko nebitno. A vidite, draga braćo, da je itekako bitno. Jer oženiti sestru po mlijeku je isto kao oženiti rođenu sestru. Zbog toga vas molim, ako znate da je vaš neko bliži dojio neku drugu ženu mimo svoje rođene majke, upoznajte ga sa tim, sa tom ženom, sa tom djecom, jer prokleti šejtan često zna umiješati svoje prste.
  3. Srodstvo po tazbini. Srodstvo po tazbini se stiče ženidbom ili udajom. Ko je zabranjen po tazbini najbolje će nam reći sljedeći kur’anski ajet: „Zabranjuju vam se… i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh, i žene vaših rođenih sinova…“ (En-Nisa, 23.)

Koje su to privremene bračne smetnje?

Neke od privremenih bračnih smetnji su:

  • Nije dozvoljeno oženiti mnogoboškinju ili ateistkinja tj. onu koja ne vjeruje ni u šta;
  • Nije dozvoljeno oženiti udate žene, a udata žena je sve dok se ne razvede pravno, ili žene u iddetu. Iddet je period čekanja u kojem žena ne može sklopiti novi brak, a on traje 4 mjeseca i 10 dana ili tri mjesečna pranja ili ako je trudna dok se ne porodi. A šta se kod nas sve češće i češće dešava? Kažu napustila čovjeka i samo onako bez razvoda, bez ikakvog čekanja, prešla kod drugog…To je braćo u islamu zabranjeno i to možemo po islamskoj terminologiji nazvati bludničenje, ali bolje je u ovom slučaju upotrijebiti našu narodnu terminologiju, a vi dobro znate kako se za to u narodu kaže.
  • Nije dozvoljeno udati muslimanku za muškarca nemuslimana;
  • Ne treba stupiti u brak sa nekim ko ima neku zaraznu prenosivu bolest, sve dok se ne izliječi kako se bolest ne bi širila.

Da bi brak bio ispravan mora postojati ponuda i prihvat bračne veze u prisustvu svjedoka, uz zaključen mehr tj. vjenčani dar koji mladoženja daje mladoj. Kod nas je običaj da prilikom vjenčanja, otac i majka ne budu prisutni, što je pogrešno. Jer po nekim islamskim učenjacima prisustvo stratelja je uvjet da bi brak bio ispravan.

Samo ovako sklopljen brak jeste dozvoljen brak, sve ostalo jeste izigravanje sa islamskim propisima i nemoral, za koji ćemo biti odgovorni i pitani pred Allahom dž.š.

Naši stari često znaju kritikovati našu omladinu zbog nemorala, što je sasvim uredu. Ali ja bi sve vas zamolio da malo kritikujemo i naše dede i nene, udovce i udovice, koji zbog čuvanja penzije neće da se vjenčaju, a ko bajagi oni su u braku i žive zajedno. To je veći nemoral i veći grijeh, nego što radi ova naša omladina, jer Poslanik a.s. kaže: “S trojicom Allah na Sudnjem danu neće razgovarati, neće ih očistiti, neće ih pogledati i njima pripada bolna patnja: starac bludničar, vladar lažov i siromašni oholnik.”

U slučaju da sklopimo brak, a onda u toku bračnog života, ipak shvatimo da i nismo baš neki par, Allah dž.š. nam dozvoljava da se razvedemo, pri tom isplaćujući dogovoreni ili uobičajni mehr, vjenčani dar, ako ga nismo prije isplatili ili ako nam ga žena nije oprostila. Ali znajte bez obzira što je razvod braka dozvoljen, to je Allahu ipak najmrža dozvoljena stvar. Zbog toga treba sve uraditi kako ne bi do razvoda došlo.

Molim Allaha dž.š. da učini blagoslovljenim i berićetnim naše brakove i našu djecu. Amin!!!