O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome robujte, i dobra djela činite…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 24. septembar 2021. gregorijanske godine, odnosno 17. safer 1443. hidžretske godine.

Allah dž.š. u svom 56. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome robujte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite. I borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, namaz obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik!” (Hadždž, 77-78.)

Tumačeći ove ajete mufessiri kažu da ova dva ajeta obuhvataju cijeli vjerozakon kojeg je Allah dao ummetu Muhammeda a.s.. U ova dva ajeta Allah dž.š. je ummetu Muhammeda a.s. izložio dužnosti i obaveze koje su mu povjerene. U ova dva ajeta Allah dž.š. je ummetu Muhammeda a.s. ukazao na njihovu posebnost, superiornost, rukovodeću ulogu, nad ostalim narodima, ali pod uslovom da se drže ovog vjerozakona. Ali ako se ummet Muhammeda a.s. ne bude držao Allahovog vjerozakona onda će im Allah oduzeti te povlastice i staviti ih na dno društvene ljestvice tj. bit će podanici drugim narodima.

U nastavku ove hutbe iznijet ćemo Božanski program koji je potreban ummetu Muhammeda a.s. za uspjeh na ovom i na onom svijetu.

„O vjernici namaz obavljajte…“

Nakon što izgovorimo šehadet tj. potvrdimo svoju pripadnost islamu, Allah dž.š. nam naređuje da redovno obavljamo ono što je stub islama, ono što će potvrditi iskrenost našeg šehadeta, tj. naređuje nam da obavljamo namaz.Koliko je namaz bitan i važan svi smo mi milion puta čuli, ali bez obzira na to što smo čuli mi i dalje neklanjamo, a dokaz tome su naše prazne džamije na dnevnim namazima; dokaz tome su i naše neznanje o tome kako se okreće prema kibli u vlastitoj kući. A kada istog tog vlasnika kuće pitaš jesil musliman, on se ko uvrijeđen nađe zbog tog pitanja. A kada ga opet pitaš, pa zašto ne klanjaš, ako si musliman, on nađe milion i jedan razlog zašto on ne može klanjati.

A ne valja tako! Dosita, ne valja tako! Jer onaj kome je namaz važan on će pronaći način da ga klanja, a onaj kome namaz ne predstvlja ništa u životu on će naći izgovor da ga ne klanja.

Draga braćo, molim vas, budite od onih koji će pronaći način i klanjati namaz, makar u svojim kućama, ako ne u džamiji, a nemojte biti od onih koji će tražiti izgovore za svoje neklanjanje, jer ono što razlikuje muslimana od nemuslimana jeste klanjanje namaza.

„O vjernici….Gospodaru svome robujte…“

Nakon što nam je Allah dž.š. naredio namaz on nam naređuje ibadet.

A šta je to ibadet?

Ibadet je svaki naš posao, pokret, riječ, misao, koja čovjeka okreće ka Allahu. Čak i zadovoljavanje naših strasti, na dozvoljen način, jeste ibadet za koji ćemo biti nagrađeni. Zbog toga draga braćo što više ibadeta, dijela u ime Allaha, a što manje adeta, dijela u ime ljudi, i bit ćemo ako Bog da od onih koji su uspjeli.

„O vjernici…dobra djela činite…“

Draga braćo, islam nije samo klanjati namaz i ibadet činiti, islam je i druga dobra djela činiti. A jedno od najboljih dijela i najboljih ljudi jeste onaj ko najviše koristi drugim ljudima. Zbog toga draga braćo, ako želimo biti najbolji, onda ćemo biti od koristi ljudima, bez obzira da li oni istom mjerom prema nama uzvratili. Ako uzvrate dobrim potvrdili su svoju vrijednost, a ako uzvrate zlim, nisu okrnjili našu vrijednost, ali su potvrdili svoju bezvrijednost.

„O vjernici…i borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti…“

Draga braćo, kada se kaže borite se, to znači:

  • borite se protiv neprijatelja (kad je rat oružjem, a kad je mir znanjem, diplomatski…),
  • borite se sa samim sobom tj. borite se da što više uradite dobra, a što manje zla,
  • borite se protiv svake vrste zla, nepravde i smutnje.

Poslanik a.s. je rekao: „Ko od vas vidi neko loše djelo nega ga spriječi svojom rukom (silom), ako nije u mogućnasti rukom neka to onda učini riječima, a ako nije ni to u stanju neka ga makar srcem prezre, a to je najslabiji vid imana.“

„O vjernici…zekat dajite…“

Zekat je najbolji materijalni ibadet. Zekat je čistač našeg imetka od svakog harama koje se u njemu nalazi. Ali da bi zekat bio zekat on se mora dati tačno onoliko i kako je propisano, a ne onoliko i kako se nama prohtije, kao što većina nas radi. Zato draga braćo, ako ne znate propise o zekatu, ako ne znate obračunati zekat na svoj imetak, ako ne znate da li ste dužni dati zekat ili niste, obratite se vašim imamima, vašim alimima, neka vam objasne i pomognu u izvršavanju ove veoma bitne Allahove naredbe.

„O vjernici…u Allaha se pouzdajte…“

Pouzdati se u Allaha ne znači ne činiti ništa, čekajući Allahovu pomoć, zaštitu ili blagodat. Pouzdati se u Allaha znači uraditi sve što je u našoj moći kako bi stigli do zadanog cilja, a nakon toga srcem se pouzdati u Allaha.

Prenosi se da je neko upitao Šekika El-Belhija, na čemu temelji svoj tevekkul, pa je on odgovorio: ‘’Svoj tevekkul i pouzdanje u Allaha, temeljim na četiri spoznaje: Znam da imam obaveze koje niko za mene neće izvršiti, pa se trudim da ih u potpunosti izvršim, znam da moju nafaku neće drugi pojesti i zbog toga sam potpuno smiren u duši, znam da me Allah vidi u svakoj situaciji i u svakom stanju, pa Ga se stidim, znam da mi je rok određen i da me smrt čeka, pa se stalno pripremam za taj čas da me smrt ne iznenadi.’’

Draga braćo, sve ovo je naređeno ummetu Muhammeda a.s. tj. nama „…da biste postigli ono što želite…“ kako na ovom tako i na budućem svijetu.

Gospodaru naš, podari nam dobro i na ovom i na onom svijetu i sačuvaj nas džehennemske patnje. Amin!!!