Drugi o nama: Džemat Vukovije Donje

FOTO/Džuma u doba korone u Vukovijama Donjim: Prije je džamija čeznula za nama, a sada mi čeznemo za džamijom

11

Sedmi je petak i sedma je džuma iza nas koja se klanja bez najvećeg dijela džemata. Druga ramazanska. Tužno je reći da su džamije tužne bez vjernike, bez namaza, bez teravija, mukabela, dječije galame u džamijskim prostorijama… Tužno jeste, ali je istinito. Tako je i u džematu Vukovije Donje koji smo posjetili ovoga petka.

Ovaj džemat je najbrojniji kalesijski džemat, ima 1238 članova, od čega je 941 aktivan član. Usudit ćemo se reći i jedna od najorganiziranijih kada su u pitanju aktivnosti oko džamije i izvan džamije.  Imam je mladi efenndija Enes Habibović, a članovi Džematskog odbora su Nijaz Dukić, Ibro Dedić, Hasan Poljaković, Sulejman Poljaković, Amir Husejnović, Rijad Imamović, Osman Herić, Muharem Mustafić i Osman Mujkanović. Zahvaljujući njima, a i džematskom odborima prije njih, dosta se hajrata uradilo u Vukovijama Donjim.

Prije džume ezan je proučio i mujezinio Rijad Imamović, vođa nadaleko poznate grupe „Rejjan“. Ezan je uvijek lijepo slušati, a pogotovo kad ga uči neko tako lijepo kao Rijad. Poslije džume potpisnik ovih redova je dobio i hediju u vidu novog CD-a grupe „Rejjan“ sa prelijepim ilahijama.

vd8

Ne moramo ni govoriti da se i Enes ef. Habibović na hutbi osvrnuo na situaciju u vezi sa koronavirusom. Govorio je i o Danu džamija koji je pred nama, 7. maja. Kad god dušmani fizički ruše naše džamije, mi u svojim srcima izgrađujemo džamije i jačamo ljubav prema džamijama, prema lijepoj našoj vjeri, dini islamu.

– Ova sadašnja situacija je za mene tužna, demotivirajuća, depresivna…Ali bez obzira na sve to, ovo trebamo shvatiti kao jedno od Allahovih iskušenja. Čovjek ne zna cijeniti blagodati koje mu je Allah dao dok ih ne izgubi, pa tako i mi nismo znali cijeniti blagodat džamije, zajedničkog namaza, druženja, slobode… dok nije došla korona i sve nam to oduzela. Prije je džamija čeznula za nama, a sada mi čeznemo za džamijom. Nadam se da ćemo iz svega ovoga nešto naučiti i da ćemo nakon što se sve ovo, ako Bog da, završi, postati bolji muslimani, bolje komšije i bolji ljudi, kazivao nam je efendija Habibović u razgovoru nakon džume.

vd12

Poslije džume u razgovoru sa imamom i članovima Džematskog odbora saznali smo nešto više o brojnim akcijama koje su realizirali. S ponosom su nam pokazali svoju musafirhanu i džematsku biblioteku, u kojoj imaju više od 900 naslova, najviše je vjerske literature, ali ima i knjiga sa drugim sadržajima.

– Džemat Vukovije Donje je od izgradanje džamije pa nadalje non-stop u nekoj akciji, tako da je izuzetno teško u ovom trenutku sjetiti sve svih njih, kazali su nam.

Ipak, spomenuli su neke kao što je izgradnja maekteba Merjem u zaseoku Jukanovići-Padžići, ugradnja grijanja na pelet u svim mektebima (4), zamjena stolarije u meketebu Zenuni, postavljanje ograde u meketebu Hodžića brdo, izgradnja bosanske sobe u prostorijama centralnog mekteba, toplotna izolocija (stiropor 16cm i prozori) i fasada na džamiji, opremanje namještajem džematske biblioteke, ograda kod vakufske kuće, izolacija vakufske kuće, renoviranje unutrašnjosti vakufske kuće, izgradnja terase i garaže kod vakufske kuće…

vd14

Još vele i da će se najvažnije akcije desiti u ovoj godini, kada je planirano renoviranje munare i kretanje sa realizacijom projekta izgradnje džematskog poslovno-edukativnog centra, koji će na površini 500 metara kvadratnih imati različite sadržaje. Za izgradnju će trebati izdvojiti najmanje 400 hiljada maraka.

Ovaj džemat posebno je aktivan kada je riječ o humanitarnim aktivnostima. Dvije godine su dijelili pakete svakog petka ugroženim džematlijama, obezbijedili stipendije za 2 učenika, u saradnji sa organizacijom Emmaus, učestvuju u projektu „Jedan obrok dnevno“, kurbansko meso ide za humunatarnu organizaciju, stipedniraju 393 učenika iz Burkine Faso, izgradili su kuću za jetime iz dežamata i trenutno rade na dovršetku kuće jednog svog džematlije koji je u stanju potrebe…

rejan1

Kada je riječ o vjerskim i drugim aktivnostima u radu sa džematlijama, u Vukovijama Donjim  svake godine organizuju centralnu mevludsku svečanost povodom otvorenja džamije, a organizuju i veče ilahija na kojima nastupaju najbolji izvođači duhovnih pjesama. U ovoj aktivnosti veliki dio posla odradi upravo Rijad Imamović, menadžer grupe Rejjan.

– Na Dan vakifa u džematu podijelimo više od 200 vakufnama našim džematlijama i ujedno predstavimo šta smo uradili i šta ćemo uraditi. Sve se radi transparentno i zato se ljudi i odazivaju na akcije, kazuje nam efendija Habibović

Pokrenuli su i neformalnu grupu „Za Vukovije“. Jednom mjesečno se okupljaju, druže se se uz kahvu i kolač i zajedno razmjenjuju iskustva. Sve to u cilju kako bi Vukovije u budućnosti bile još bolje mjesto za živjeti i kao bi to što bolje prezentovali izvan svog džemata.

vd3

Prije ove nesretne korone pokrenuli su i kurs engleskog jezika za svoje džematlije, koji vodi Halil Dedić, također ovdašnji džematlija.

Džemat Vukovije Donje ima četiri mekteba, jedan centralni kod džamije i tri područna. Ukupno ove godine je upisano 200 polaznika mektebske nastave.   Koronavirus je prekinuo mektebsku nastavu, tako da se sada jedina veza sa polaznicima mekteba odvija preko interneta. Online mekteb je do ramazana bio svaki dan od akšama do jacije.

– Kada je riječ o mektebskim takmičenjima, ja kao imam sam se sa džematom prije nekoliko godina dogovorio da nam je prvenstveni cilj napraviti praktičare, a ne takmičare. Tako da je i sadržaj prilagođen tom cilj. Ali, bez obzira na to, mi smo veliki džemat, sa mnogobrojnom djecom, pa nam je puno lakše nego drugim da ostvarujemo solidne rezultate. Krećemo se od 2. do 4. mjesta ekipno na nivou Medžlisa, priče Enes ef. Habibović.

vd10

Pričati i pisati o Vukovijama Donjim, pa makar i 30-ak godina nakon agresije, a ne spomenuti „Crne vukove“, elitnu jednicu Armije Republike Bosne i Hercegovine, nemoguće je. Ova jedinica nastala je u ovome mjestu. Ne moramo ni govoriti da je jedan najzaslužnijih za njeno osnivanje Fiko Brđanović – Crni Vuk. U znak sjećanja na šehide „Crnih vukova“ i članove ovog džemata koji su bili u drugim jedinicama, uz samu novosagrađenu džamiju, uz kamenu munaru stare džamije, sagrađeno je lijepo spomen-obilježje sa imenima svih šehida.

Završit ćemo ovaj tekst porukom Enesa ef. Habibovića.

– Iskoristimo ovo vrijeme korone i izolacije  kako bismo poradili na sebi. Iskoristimo ovo vrijeme kako bismo i nešto novo naučili jer proklet je onaj dan u kojem čovjek nista ne nauči. Slušajmo upute nadležnih bez obzira da li se sa njim slažemo ili ne jer tome nas uči naša vjera. Trud je naš, a razultat je od Allaha, poručio je na kraju Enes ef. Habibović.

vd
vd4
vd7
vd9
vd11
vd13
vd15

Preuzeto sa: http://kalesijske-novine.com/