Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete!

Hvala Allahu dž.š. Godpodaru svjetova. Neka je salevat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s. i sve dobre Allahove robove.

Stari muškarac se srušio i prevezen je u bolnicu. Dali su mu kisik da ga drži 24 sata. Nakon nekog vremena, bilo mu je bolje. Liječnik mu je rekao da je vrijednost usluge 500 funti, a kad je starac vidio račun, počeo je plakati. Rekao mu je da ne plače zbog računa. Zatim je još dodao: “Ne plačem zbog novca, mogu to platiti. Plačem jer za samo 24 sata korištenja kisika moram platiti 500 funti, ali dišem čisti zrak već 93 godine. Koja je to milost od Boga? Nikad ništa ne plaćam, znate li koliko Mu dugujem?” Liječnik je spustio glavu i zaplakao.

Koliko je blagodati koje nam je Allah dao, a da za njih ne plaćamo nikakvu naknadu… vid, sluh, govor, razum…Allah dž.š. kaže: “Ako biste brojali Allahove blagodati, ne biste ih mogli pobrojati. Zaista su ljudi skloni nasilju i nezahvalnosti” (Ibrahim, 34)

A u drugom ajetu uzvišeni kaže: „Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete!“ (Er-Rahman, 13.)

One zahvalne Allah će nagraditi i dati im još više, jer je On rekao: “Ako budete zahvalni, Ja ću vam blagodati povećati.” (Ibrahim, 7), a one koji budu Allahu nezahvalni stići će kazna. Hasan el-Basri je rekao: “Kada Allahu ne bude zahvaljeno, onda blagodat zamijeni kaznom.”

Rekao je Uzvišeni Allah: “Allah navodi kao primjer jedno naselje koje je bilo sigurno i spokojno, u koje je u izobilju dolazila ukusna hrana sa svih strana, pa je zanijekalo Allahove blagodati, pa mu je Allah dao da iskusi i glad i strah zbog onoga što su stanovnici njegovi činili” (En-Nahl, 112.)

Braćo, budimo od zahvalnih Allahovih robova. Izdvojimo svaki dan jedan dio svog vremena u kojem ćemo iskreno reći: „Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova.“ (El-Fatiha, 1.)