Kazivanje o Zulkiflu a.s.

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 01. mart 2019.  gregorijanske godine, odnosno 24. džumadel-uhra 1440. hidžretske godine.

Allah dž.š. kaže:

وَكُلًّا نَّقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَكَ ۚ وَجَاءَكَ فِي هَٰذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِكْرَىٰ لِلْمُؤْمِنِينَ

“A sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo. i u ovima došla ti je prava istina, i pouka, i vjernicima opomena.” (Hud, 120.)

O Zulkiflu se ne zna mnogo. Neki za njega kažu da je bio jedan od Božijih vjerovjesnika, dok drugi kažu da je bio samo jedan od dobrih Božijih ljudi. Ali imajući u vidu da ga je Allah dž.š. dva puta spomenuo u Kur’anu i to u društvu drugih vjerovjesnika, zaključujemo da je i on bio jedan od Božijih vjerovjesnika, a Allah opet najbolje zna.

Takođe, među islamskom ulemom postoje različita mišljenja o njegovom mjestu i vremenu življenja, te o njegovom porijeklu i identitetu. Jedni kažu da je Zulkifl ustavri Hezekijel a.s. koji je živio u vrijeme El-Jesea a.s. i da je on bio njegov nasljednik. Dok drugi smatraju da je Zulkifl bio sin Ejjuba a.s. koji je živio u Siriji. Njegovo pravo ime je bilo Bišr, ali zbog svoje strpljivosti i smirenosti dobio je naziv Zulkifl tj. onaj koji preuzima obavezu i izvršava je.

Mudžahid kazuje: „Kada je Allahov poslanik El-Jesea ostario, rekao je: ‘Da mi je postaviti nekog čovjeka da vodi svijet još za moga života, pa da vidim kako će postupati.’ Zatim je sakupio svijet i rekao: ‘Ko prihvati od mene tri stvari, odredit ću ga za svog zamjenika. Te stvari su: da posti danju, klanja nafilu noću i da se nikada ne srdi!’

Tada ustade jedan ne baš naočit čovjek i reče: ‘Ja ću tako postupiti!’

El-Jesea ga je upitao: ‘Zar ti možeš postiti danju, klanjati nafilu noću, i ne srditi se?!’

Mogu!’ – odlučno je odgovorio čovjek.

Ali  i pored te odlučnosti El-Jesea ga taj dan nije prihvatio za svog zamjenika. Sutradan je ponovio isto pitanje. Svijet je šutio, a onaj isti čovjek je ponovo ustao i rekao: ‘Ja ću to prihvatiti!’ Vidjevši njegovu upornost i odlučnost El-Jesea ga prihvati za svog zamjenika.

Kada je Iblis, vidio sve ovo, naredio je svojim šejtanima da na tog čovjeka obrate posebnu pažnju. Međutim, oni su veoma brzo klonuli duhom pred tim čovjekom tako da im je Iblis rekao: ‘Prepustite ga meni!’

Nakon toga Iblis se pretvorio u lik siromašnog starca i došao mu u vrijeme kada je on upravo bio legao da se odmori poslije podne. Inače on nije spavao ni noću ni danju, izuzev u periodu poslije podne.

Iblis u liku siromašnog starca mu je pokucao na vrata upravo u tom periodu, a ovaj je upitao: ‘Ko je?’ Iblis je odgovorio: ‘Jadni starac kome je nanesena nepravda.’

Čovjek je ustao i otvorio vrata, a Iblis se počeo jadati govoreći mu: ‘U sukobu sam sa svojim narodom. Učinili su mi nepravdu, uradili su mi to, pa su mi radili to…’, i tako mu je počeo razvlačiti i duljiti priču sve dok nije nastupilo predvečerje, čime je njegov popodnevni odmor bio upropašten.

Vidjevši to, on mu je rekao: ‘Kada večeras budem slobodan, dođi do mene pa ću riješiti tvoj slučaj!’

Međutim, cijelo veče je iščekivao da se starac pojavi, ali on uopće nije došao. Zato je krenuo da ga potraži, ali nigdje ga nije našao.

Sutradan je nastavio rješavati parnice među ljudima i ujedno iščekivao da se starac pojavi, ali starca nije bilo nigdje na vidiku.

Upravo kada je legao da se odmori, starac je došao i zakucao mu na vrata. On je upitao: ‘Ko je?’, a Iblis je odgovorio: ‘Jadni starac kome je učinjena nepravda.’ On mu je otvorio vrata i upitao ga: ‘Zar ti nisam rekao da mi dođeš kada budem slobodan?!’  Starac mu je odgovorio: ‘Oni su, zaista, najgori ljudi! Kada su saznali da si ti slobodan, rekli su da će mi dati moje pravo, a čim si ti krenuo da radiš, odmah su to porekli.’ I tako ga je zagovarao, sve dok on nije rekao: ‘Idi sada i dođi mi večeras kada ponovo budem slobodan.’

I tog dana njegov popodnevni odmor i vrijeme za spavanje je bilo upropašteno. Kada je te večeri bio slobodan, ponovo je iščekivao starca, ali ga opet nije bilo. Treći dan ga je potpuno savladao umor i san, tako da je nekome od svoje porodice rekao: ‘Nemoj nikoga puštati da se približava ovim vratima dok budem spavao, jer me je savladao umor i pospanost!’

Upravo tada je ponovo došao onaj starac, a osoba kojoj je on povjerio čuvanje njegovih vrata mu je rekla: ‘Vrati se!’ Starac mu je rekao: ‘Ali ja sam bio kod njega jučer upravo u ovo vrijeme i ispričao mu svoj slučaj.’

Međutim, ovaj mu je odgovorio: ‘Tako mi Allaha nećeš ući, jer nam je naredio da ne smijemo nikoga pustiti da uđe!’

Starac je smjesta shvatio da mu ta osoba neće dozvoliti da uđe kod njega pa je, ugledavši otvor na kući, popeo se i ušao kroz njega i počeo kucati na vrata iznutra. On se na to kucanje probudio, prišao vratima i rekao osobi kojoj je povjerio da čuva vrata: ‘Zar ti nisam zabranio da ikoga puštaš unutra?’ Ovaj mu je odgovorio: ‘Pored mene niko nije prošao!’ Tada je prišao vratima i uvjerio se da su zaista zaključana, kao što je onaj i rekao, pa je vidio starca koji je već bio unutra, pa ga je upitao: ‘Jesi li ti Allahov neprijatelj?’ On je odgovorio: ‘Jesam.’ Zatim je rekao: ‘Sve što znaš uradio sam da te naljutim, jer si me u svemu učinio nemoćnim.”

Tako ga je Uzvišeni Allah prozvao Zulkiflom, jer je preuzeo obavezu (tekeffele) i izvršio je.

Zulkifl je živio 75 godina.