10 odabranih misli Nedžada Ibrišimovića

“Islam je takav da on bez obzira što musliman zna da je ovo prolazni svijet, potpuno razbistri čovjeku svaku stvar na zemlji.”

“A ako mi Bošnjaci hoćemo da živimo u svojoj zemlji, moramo se preko noći pretvoriti u divove, nama, kao običnoj ljudskoj stoci na zemlji više opstanka nema.”

“Sladak je poljubac žene, još slađi poljubac pobjede, a najslađi poljubac slobode”.

“Golem je dunjaluk, golemi su dunjalučki poslovi, golema je Amerika, golema je Kina, goleme su goleme i pare i golemi su golemi interesi, samo je meni Bosna i Hercegovina taman.”

“Ja sam Bošnjak, moja zemlja je Bosna, a zvanično joj je ime Bosna i Hercegovina; granice Bosne osjećam kao granice sopstvene kože.”

“Sve su knjige već napisane samo ih niko ne čita. Pa i oni koji čitaju ne znaju da čitaju! Eno Kur’an, riječi od Boga, sve slovo do slova ko krila meleka, pa ih mnoge ljudske oči ne vide.”

„Bosna ima kuću  u kući živi starica  njen osmijeh je ajet o džennetu.“

“Što se tiče nas bosanskih muslimana, ili muslimana Bošnjaka, osnovni naši ovovremeni, a vjerovatno i svevremeni, nedostaci su u tome što nam je ćud često jača od dina i imana i što ni u sitnici ni u krupnici ne znamo prepoznati svoj opći interes.”

“Volio bih da i mi pobijedimo u nečemu! Neugodan mi je taj stalni osjećaj žrtve.”

“Republika Srpska je nastala na zločinu i genocidu, znaju se zločinci tog djela, ali se samo djelo ne dira. To je isto kao kada bi pisac napisao knjigu tako stravičnu, tako strahotnu da ga osude na doživotnu robiju, a samu knjigu uvrste u školsku lektiru. To je moje određenje naspram RS-a.”

intelektualno.com