O vjernici, ne budite kao nevjernici koji govore o braći svojoj…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 18. januar 2019.  gregorijanske godine, odnosno 12. džumadel-ula 1440. hidžretske godine.

Allah dž.š. kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ كَفَرُوا وَقَالُوا لِإِخْوَانِهِمْ إِذَا ضَرَبُوا فِي الْأَرْضِ أَوْ كَانُوا غُزًّى لَّوْ كَانُوا عِندَنَا مَا مَاتُوا وَمَا قُتِلُوا لِيَجْعَلَ اللَّهُ ذَٰلِكَ حَسْرَةً فِي قُلُوبِهِمْ ۗ وَاللَّهُ يُحْيِي وَيُمِيتُ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“O vjernici, ne budite kao nevjernici koji govore o braći svojoj kada odu na daleke pute ili kada boj biju: “Da su s nama ostali, ne bi umrli i ne bi poginuli” – da, Allah učini to jednom u srcima njihovim; i život i smrt Allahovo su djelo, On dobro vidi ono što radite.” (Al-Imran, 156.)

Tumačeći ovaj ajet mufessiri kažu da ovaj ajet kaže: O vjernici ne budite licemjeri, munafici dvoličnjaci, jer oni su najpokvarenija, najbjednija, najopasnija i najgora Allahova stvorenja.

Allah dž.š. kaže: “Kad ih pogledaš, njihov izgled te zadivljuje; a kad progovore, ti slušaš riječi njihove, međutim, oni su kao šuplji naslonjeni balvani, i misle da je svaki govor protiv njih. Oni su pravi neprijatelji, pa ih se pričuvaj! Allah ih ubio, kuda se odmeću?! (Al-Munafiqun, 4)

Poslanik a.s. kaže: “Tri su osobine munafika: kada nešto kaže slaže, kada obeća ne ispuni, i kada mu se nešto povjeri on iznevjeri.”

Draga braćo, biti munafik znači povijati se onako kako vjetar puše. Biti munafik znači imati uvijek u opciji više strana, pa kada si u društvu sa Husom, Mujo je najgori, a kada si u društvu sa Mujom, onda je Huso najgori, dok biti vjernik, mu’min, znači biti uvijek na strani istine i pravde ma u kavom društvu i okolnostima bili.

Džehennem ima sedam stupnjeva:

  1. Džehennem – Allah dž.š. kaže: “Reci onima koji neće da vjeruju: ‘Bićete pobijeđeni i u džehennemu okupljeni, a on je grozno boravište!’” (Al-Imran, 12.)
  2. Hutama – Allah dž.š. kaže: “A ne valja tako! On će sigurno biti bačen u Hutamu! A znaš li ti šta je Hutama? Vatra razbuktala, koja će do srca dopirati. Ona će iznad njih zatvorena biti, plamenim stubovima zasvođena.” (El-Humeze, 4-9.)
  3. Leza – Allah dž.š. kaže: “Ona će buktinja sama biti, koja će udove čupati!“ (El-Me’aridž, 15-16.)

 

  1. Se’ir – Allah dž.š. kaže: “Mi smo za nevjernike okove i sindžire i oganj razbuktali pripremili.” (Ed-Dehr, 4)
  2. Sekar – Allah dž.š. kaže: “U sekar ću Ja njega baciti, a znaš li ti šta je Sekar? Ništa on neće poštedjeti,  kože će crnim učiniti, nad njim su devetnaesterica.“ (El-Mudessir, 26-)

 

  1. Džehim – U predaji stoji da će čuvarima džehennema biti rečeno: „Uzmite ovog nevjernika, sindžirima mu vežite ruke na potiljak, zatim ga bacite u džehim, da osjeti džehennemsku vrelinu i žestinu!“
  2. Havijeh – Allah dž.š. kaže: “Boravište će havijh biti. A znaš li ti šta će to biti? Vatra užarena!” (El-Kari’ah, 9-11.)

Draga braćo, ovaj najniži nivo havijeh , je pripremljen za munafike licemjere. Čak i Ebu Džehl, najveći Poslanikov neprijatelj, faraon ovog ummeta, će biti u boljem položaju od munafika.

Ali, bez obzira što su munafici ovako loši ljudi, mi kao muslimani, mu’mini moramo imati lijep odnos i prema njima, jer nas tako uči najbolji Allahov rob, naš Poslanik i miljenik Muhammed a.s.

Abdullah ibn Ubejj je vođa licemjera u vrijeme Poslanika a.s.

Jednom prilikom njegov sin Abdullah, koji je bio veliki vjernik, pravi musliman, zatekao je Poslanika a.s. kako pije vodu iz čaše, pa reče: “Allahov poslaniče, ostavi malo vode u čaši.” “Šta ćeš uraditi sa njom? “ upita Poslanik, a on reče: “Odnio bi je svome ocu, kako bi bereketom te vode njegove srce prepoznalo istinu.” Poslanik mu dade čašu i on ode svome ocu, pa reče: “Oče, hoćeš li se napiti ove vode?” “Kakva je to voda?” “Obična voda. Poslanik je pio, pa možda ti se otvori srce nakon nje za vjerom.” A onda taj pokvareni munafik reče: “Rađe mi donesi tuđu mokraću umjesto te vode i popit ću je!” Ove riječi su jako rastužile i razbijesnile njegovog sina, pa on otrča Poslaniku i reče: “O  Allahov poslaniče, dopusti da tom munafiku odsiječem glavu!” Poslanik mu reče: “Ne. Ne. On je tvoj otac i moraš da ga poštuješ. Ja sam milost svjetovima i ne želim da ljudi govore kako ubijam neistomišljenike”

Kada je ovaj munafik umro njegov sin dođe Poslaniku i obavijesti ga o smrti svoga oca, a zatim zatraži Poslanikvu košulju kako bi ga u nju umotao, jer mu Allah možda oprosti grijehe blagoslovom te košulje. I Poslanik a.s. dade. I ne samo to nego mi i na dženazu dođe, pa stade ispred svih da mu klanja dženazu, da dovi za njega. A onda Omer izađe ispred Poslanika i reče: “O Poslaniče, zar ćeš mu dženazu klanjati? Zar ne znaš ko je ovo?” Poslanik reče: “Naravno, da znam.” “Pa zašto onda predvodiš dženazu?” Poslanik mu odgovori: “Allah me je obavijesti da munaficima neće oprostiti ma ko im klanjao dženazu.Time nam se ne zabranjuje da klanjamo dženazu i da uputimo dovu za umrlog.Molio ti oprosta za njih ili ne molio, molio čak i sedamdeset puta, Allah im neće oprostiti!’ (Et-Tevbe, 80.) Da je Allah rekao kako će im svima oprostiti ja bi opet molio i upućivao dove za njih.” Nakon toga i Omer stade u saff. I tek kada su htjeli da ga spuste u kabur, Poslanik a.s. reče: “Ne spuštajte ga!” Zatim uze svoju pljuvačku, koja je bila blgoslovljena i mubarek, i namaza usta ovog munafika, a zatim uputi posljednju dovu za njega. Kada su ovaj prizor pažnje i poštovanja vidjeli nevjernici, njih 100 je odma primilo islam.

A mi? Kakvi smo mi muslimani danas? Lažemo, petaljamo, ogovramao, potvaramo, iznevjerimo, pronevjerimo… Niko ne valja, ničije mišljenje nije uredu, samo sam dobar ja i moje mišljenje.

Da li se ovako treba ponašati onaj ko za sebe kaže da vjeruje u Allaha i da je sljedbenik Poslanika a.s.? Da li sa ovakvim ponašanjem možemo nekome pokazati ljepotu islama i pravih muslimana?

Pored munafikluka, ovaj ajet nam zabranjuje da upotrebljavamo riječi da sam uradio tako i tako bilo bi tako i tako, jer Poslanik a.s. kaže: „Jaki vjernik je bolji i Uzvišenom Allahu draži od nejakog vjernika, a dobro je i u jednom i u drugom. Žudi za onim što će ti koristi, traži pomoć od Allaha i nemoj klonuti. Ako ti se šta dogodi, ne govori: da sam uradio tako i tako bilo bi tako i tako – već reci: – Allah je dosudio i učinio što je htio – jer ono ‘da sam’ šejtanu otvara mogućnost djelovanja“ .

Poslanik a.s. je molio Allaha na sljedeći način: „Allahu moj, ja sam rob Tvoj, i sin roba Tvoga, i sin robinje Tvoje. Moj položaj je u Tvojoj ruci. Ja sam podložan Tebi i nadamnom se sprovode propisi Tvoji. Pravedna je za mene svaka odluka Tvoja. Zato Te molim svim Tvojim imenima, kojima si Sebe nazvao, ili ih u Svojoj Knjizi objavio, ili ih nekom od Tvojih bića saopćio, ili ih, pak, zadržao kod Sebe, kao znanje nedokučivog, molim Te da mi Kur’an učiniš proljećem srca moga, svjetlom grudi mojih, razbistrenjem tuge moje i odhodom briga mojih.“  AMIN!!!