O vjernici, zapišite kada jedan od drugog pozajmljujete do određenoga roka

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 31. avgust 2018.  gregorijanske godine, odnosno 20. zul hidže 1439. hidžretske godine.

Draga braćo, u prethodnim hutbama smo govorili o ajetima koji govore o sadaki i kamati dok ćemo danas ako Bog da govoriti o dugu.

Allah dž.š. kaže:

“O vjernici, zapišite kada jedan od drugog pozajmljujete do određenoga roka. I neka jedan pisar između vas to vjerno napiše i neka se pisar ne uzdržava da napiše, ta Allah ga je poučio; neka on piše, a dužnik neka mu u pero kazuje i neka se boji Allaha, Gospodara svoga, i neka ne umanji ništa od toga. A ako je dužnik rasipnik ili slab, ili ako nije u stanju u pero kazivati, onda neka kazuje njegov staratelj, i to vjerno. I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti. Svjedoci se trebaju na svaki poziv  odazivati. I neka vam ne bude mrsko da ga utanačite pismeno, bio mali ili veliki, s naznakom roka vraćanja. To vam je kod Allaha ispravnije i prilikom svjedočenja jače, i da ne sumnjate – bolje; ali, ako je riječ o robi koju iz ruke u ruku obrćete, onda nećete zgriješiti ako to ne zapišete. Navedite svjedoke i kada kupoprodajne ugovore zaključujete i neka ne bude oštećen ni pisar, ni svjedok. A ako to učinite, onda ste zgriješili. I bojte se Allaha – Allah vas uči, i Allah sve zna.” (El-Beqare, 282.)

Seid ibn Musejjeb kaže: “Čuo sam da je posljednji ajet koji je spušten sa Arša ajetud dejn  ili ajet o dugu.”

Draga braćo, ovo je najduži ajet u cijelom Kur’anu i on po mišljenju Huvejza Mendada pojšanjava trideset različitih propisa. Cijeneći vaše vrijeme i obaveze koje imate posle džume namaza, ja ću danas pokušati bez detaljisanja iznijeti samo neke od ovih propisa, a vi ćete meni halaliti suhoparnost prezentiranja današnje teme.

  • Šerijatom je pohvaljeno da se posuđuje novac ili nešto drugo onima koji ga traže u zajam, a onaj koji pozajmljuje u tome ne treba vidjeti ništa loše, jer je i sam Poslanik a.s. uzimao dug. Bez obzira što je pozajmljivanje dozvoljena stvar mi kao muslimani bismo trebali izbjegavati ovu vrstu transakcija. Jer Poslanik a.s. nije htio klanjati dženazu ćovjeku koji je bio dužan sve dok za njega nisu vratili dug, dok u drugom hadisu Poslanik a.s. kaže da će šehidu biti oprošteni svi grijesi osim duga. Od Aiše r.a. se prenosi : “Allahov Poslanik s.a.v.s. je običavao učiti na namazu sljedeće: ‘O Allahu, utičem ti se od kaburske patnje, utičem ti se od iskušenja Mesiha Dedžala, utičem ti se od iskušenja života i smrti. O Allahu, utičem ti se od grijeha i dugovanja’. Aiša r.a. dalje nastavlja, pa kaže: ‘Neko je zatim upitao Poslanika s.a.v.s.: ‘O Allahov Poslaniče, zašto tako često tražiš zaštitu od duga?’ Odgovori mu: ‘Zaista, čovjek kada se zaduži (ubrzo počinje da) laže i krši obećanja.’
  • Ako je neko dužnik, ali zbog svoje oskudice, a ne zbog svog nemara ili rasipništva, nije u stanju vratiti taj dug, Uzvišeni kaže: “A ako je u nevolji, onda pričekajte dok bude imao; a još vam je bolje, neka znate, da dug poklonite” (El-Beqare, 280.) Poslanik a.s. kaže: “Bio je jedan trgovac koji je pozajmljivao ljudima imetak, pa kada bi vidio onog ko je u neimaštini i oskudici (od njegovih dužnika) rekao bi svojim mladićima: Pređite mu preko toga (oprostite mu dug) ne bi li Allah prešao preko naših grijeha, pa mu je Allah prešao preko njegovih grijeha”.
  • Robu je dozvoljeno unaprijed platiti samo ukoliko kupac tačno zna koju će vrstu robe dobiti, koja je količina te robe i do kada i na koje mjesto će biti isporučena, te kojom valutom će biti plaćena. Bez ovog preciziranja zabranjeno je plaćati robu unaprijed.
  • Čovjek je zaboravko- insan- zbog toga nam Uzvišeni u ovom ajetu preporučuje da zapišemo tačan iznos duga i vrijeme njegova vraćanja, bez obzira koliki on bio, mali ili veliki, kako ne bi došlo do zaborava, a prvi koji je zaboravio bio je naš praotac Adem a.s.
  • Prilikom pozajmljivanja treba imat pisara tj. onoga koji sklapa ugovore ljudima. On je obavezan pisati ugovor ukoliko u tom mjestu ne postoji neko drugi ko to zna pisati, ukoliko postoje i drugi pisari onda nije obavezan sve dok ne primi nadoknadu za svoje usluge. Obavezan je pisati tačno onako kako mu se kaže, bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Pisar ne može biti svako, već pouzdana i povjerljiva osoba.
  • Ako je neko poznat po svojoj nerazboritosti, maloumnosti, rasipništvu, slabosti, onda će ugovor sklapati njegov staratelj, kako ne bi gore nabrojani bili prevarani ili iz neznanja sami sebi prouzrokovali štetu.
  • Onaj ko uzima dug dužan je svojom izjavom potvrditi da je dug uzeo, a tu njegovu izjavu potvrdit će svjedoci i to dva muškarca ili dvije žene i jedan muškarac. Svjedok može biti samo onaj ko je poznat po prakticiranju propisa vjere islama, kao i klonjenju svih velikih grijeha. Svjedok je dužan odazvati se pozivu na svjedočenje i dužan je svjedočiti ispravno.
  • Onaj ko trguje po principu iz ruke u ruku nije dužan ništa zapisivati, osim ako se radi o prodaji nekretnina isl. gdje se mijenja vlasnik. Tada je ugovor obavezno napraviti.
  • I na samom kraju ovog ajeta Uzvišeni kaže: . “I bojte se Allaha – Allah vas uči, i Allah sve zna.”

 

O Allahu, utičemo ti se od kaburske patnje, utičemo ti se od iskušenja Mesiha Dedžala, utičemo ti se od iskušenja života i smrti. O Allahu, utičemo ti se od grijeha i dugovanja. Amin!!!