O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 24. avgust 2018.  gregorijanske godine, odnosno 14. zul hidže 1439. hidžretske godine.

Draga braćo, živimo u svijetu prevare, kamuflaže, manipulacije…A jedna od najvećih prevara i manipulacija, jeste bankarski sistem.  Bez obzira što većina nas ovdje zna da je kamata haram… Bez obzira što većina nas zna da je Poslanik a.s. prokleo onoga ko uzima i onoga ko daje kamatu i onoga ko je žirant i onoga ko piše ugovore za kamatu… Bez obzira što većina nas zna da kamata garantuje propast imetka, stres, depresiju, mnogo ne prespavanih noći…oni su nas ipak uspjeli prevariti i ubijediti da je to dobro, jer je nisu nazvali  kamatom, već ušteđevinom, pozajmicom, kreditom ili nečim drugim….oni su nas ipak uspjeli ubijediti da bez tih pozajmica ne možemo živjeti sretno, lagodno, lijepo…iako je stavrnost potpuno drugačija, što nam je pokazala i priča koju sam vam ispričao pred samu džumu.

Na samom početku da budemo jasni kamata je sve ono što prelazi preko glavnice. Jednostavnije rečeno: Ako nekom posudimo 100 KM, a nakon godinu dana tražimo 130KM, onda se onih 30 KM preko naziva kamataom i to je haram. I to najveći haram, najveći grijeh posle širka kojeg čovjek može učiniti.

Draga braćo, da li među nama, među nama koji za sebe kažemo da smo muslimani i koji padamo Allahu na sedždu, postoji neko ko je spreman  objaviti, potpisati, krenuti u rat protiv Allaha i Njegova Poslanika? Vjerovatno nema, ali ne znajući većina nas je taj rat objavila, krenula, potpisala, onog trenutka kada je podigla kredit, kreditnu karticu, oročila štednju isl.

Allah dž.š. kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ

“O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici.  Ako ne učinite, eto vam onda, neka znate, rata od Allaha i Poslanika Njegova” (El-Beqare, 278-279.)

Prenosi se da je ibn Abbas r.a. rekao: “Na Sudnjem danu će kamtarima (oni koji jedu, potpisuju, garantuju, ugovaraju kamatu) biti naređeno da uzmu oružje i spreme se z rat protiv Allaha dž.š.”

Da je kamata najveći grijeh kojeg čovjek može počiniti, ako se izuzme širk (pripisivanje Allahu druga), najbolje će nam pokazati sljedeće predaje:

Poslanik a.s. kaže: “Kamata ima sedamdeset i tri ogranka od kojih je najbezazleniji kao da čovjek bludniči sa svojom majkom; najgora kamata je oštetiti muslimana u njegovom imetku i njegovoj časti.”

U drugom hadisu Poslanik a.s. kaže: “Da čovjek pojede jedan dirhem (jednu marku) kamate, a on to zna da je kamata, to je teže i gore od 36 počinjenih zinaluka.”

Takođe Poslanik a.s. kaže: „Čuvajte se sedam upropaštavajućih grijeha.“ Mi smo rekli: „Koji su to Allahov Poslaniče?“ On je rekao: „Širk, sihr, ubistvo osobe koju je Allah zabranio da se ubija, osim kada to zahtjeva šerijat, jedenje imetka jetima, jedenje kamate, bježanje sa bojnog polja i potvora čestite, nevine žene.“

Ibn Bukejr pripovijeda da je neki čovjek došao Maliku ibn Enesu i rekao mu: “Sinoć sam vidio nekog pijanog čovjeka kako se proteže da dohvati Mjesec. Pomislio sam: ‘Ako postoji ijedan grijeh gori i teži od alkohola, razvest ću se od svoje žene.’ Došao sam tebi da se raspitam ima li goreg grijeha od alkohola i da li sam ja na osnovu svoje zakletve razveden od svoje žene?” Malik ibn Enes mu je rakao da dođe sutra dok on dobro ne razmisli o ovom pitanju. Sutradan mu je rekao: “Ti si se razveo od svoje žene! Razmišljao sam o ajetima i hadisima i nisam pronašao da postoji gori grijeh od kamate, jer je Allah dž.š. jedino onima koji uzimaju kamatu objavio rat.”

Draga braćo, zapamtimo da se sreća i smiraj nalaze u dobru, a nikako u grijehu kako nam to današnji prevaranti žele prikazati.

Allah dž.š. kaže: ”Allah uništava kamatu, a unapređuje milosrđa (sadaku). Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika” (El-Beqare, 276.)

Najbolji dokaz istinosti ovih Allahovih riječi jeste jedna mala evropska država po imenu Island. Naime, kada se 2008. godine nad cijelim svijetom nadvio tamni oblik ekonomske krize, koju su kao i sve druge svjetske krize u novijoj historiji proizveli Svjetska banka i MMF. Ova mala evropska država nije postupila po ustaljenoj praksi, podigni kredit, pa kredit, pa kredit i tako do u nedogled, kako bi opstala, već je pustila da sve banke propadnu. Direktore banaku su izveli pred kaznene sudove. Umjesto da primjene mjere štednje, Islanđani su povećali poreze kako bi bogatiji u proračun uplaćivali više, a taj novac je iskorišten za potpore socijalno ugroženijem sloju stanovništva.

Od tada pa do danas ekonomski rast Islanda je jedan od najvećih u Evropi.

Bivši predsjenik Islanda Grimsson kaže:  ”Nismo pratili tradicionalne zapadnjačke recepte za rješavanje problema financijske krize. Odbili smo trošiti novac naroda da nadoknadimo gubitke privatnih banaka.”

 

Kamo sreće da i mi u BiH imamo ovakve predsjednike i ovakvu vlast.

 

Govoreći o kamati, Sejjid Kutb u svom tefsiru kaže: “Sadaka je dobrovoljno davanje i darežljivost, čišćenje i pročišćavanje, saradnja i tolerancija, a kamata je škrtost, prljavština i nečistoća, egoizam i sebičnost. Nijedna naredba, koja se odnosi na nešto što je islam želio dokinuti, nije bila tako strašna kao što je ona što se odnosi na kamatu. Nijedna prijetnja nije bila izražena tako strogim riječima i misaono kao što je prijetnja koja se odnosi na kamtau.”

Sada kada smo se podsjetili na veličinu grijeha kamate. Postavlja se pitanje: Šta će uraditi onaj koji je svoj imetak zarazio kamatom? Kako se riješiti kamate? Osnovno šerijatsko pravilo glasi : pokajat će se i vratiti iznos kamate koji je uzeo od dužnika.

A šta ako smo kamatu uzeli od banke: kako tada postupiti?

Prva solucija: Uzeti taj novac i koristiti se njime. Ne! Jer Poslanik a.s. kaže: “Allah je prokleo onog ko uzima kamatu, ko je daje , ko je zapisuje i dva svjedoka koji tome svjedoče”.

Druga solucija: Ostavimo taj imetak (kamatu) banci. I ova solucija je pogrešna, jer svi mi dobro znamo da banke posluju na haram način, a ostavljanjem tog imetka njima mi bi ih potpomagali u haramu. A Allah dž.š. nam to zabranjuje, pa kaže: “A nemojte se potpomagati u griješenju i neprijateljstvu.” (El-Maide, 2.)

Treća solucija je da uzmemo taj imetak, a onda ga uništimo, spalimo, poderemo…. I ovo je pogrešno, jer Poslanik a.s. kaže da Allah: “… mrzi kod vas rekla kazala, mnoštvo zapitkivanja i upropaštavanje imetka”.

I četvrta solucija da uzmemo ovaj imetak i podijelimo ga siromašnima, zaduženima ili za opće potrebe muslimana (gradnja puteva, mostova, bolnica, škola i slično), ali bez toga da očekujemo nagradu od Allaha dž.š.  nego samo sa ciljem rješavanja od haram imetka i traženjem oprosta od Allaha dž.š. za učinjeni grijeh.

Allah dž.š. kaže: “A pouku primaju samo razumom obdareni!” (Er-Ra’d, 19.)

Gospodaru naš, molimo Te sačuvaj nas svake vrste prevare i učini nas od onih koji jasno razlikuju istinu od neistine. Amin!!!