O vjernici, propisuje vam se post

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 27. april 2018.  gregorijanske godine, odnosno 11. ša’ban 1439. hidžretske godine.

Allah dž.š. kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da bi ste se grijeha sačuvali.” (El-Beqare, 183.)

Ovaj ajet sadrži tri veoma bitne stavari:

  1. “O vjernici, propisuje vam se post…” Draga braćo, kao što vidimo ovdje Allah dž.š. nije rekao “O ljudi, propisuje vam se post…” već “O vjernci”, što znači da svako onaj ko za sebe tvrdi da je musliman, a uz to je punoljetan i zdrav, on je obavezan postiti. Poslanik a.s. kaže: “Islam je sazdan od pet temeljnih dijelova: Svjedočenju Allahove Jednoće, obavljanju namaza, davanju zekata, postu ramazana i hadž.”
  2. “…kao što je bio propisan onima prije vas…” Komenatrišući ove Allahove riječi Rešid Rida prenosi da je Muhammed Abduhu rekao: “Allah  dž.š.  nije  naveo  niti  imenovao  ko  su  ti  što  su  bili  prije  nas, odnosno, kome  je  pored  nas  post  stavljen  u  obavezu. Općepoznato  je  da  je  čin  posta  poznat  svim  vjerama,  pa  čak  i  idolopoklonstvu. Čak  su  i  stari  Egipćani, u  doba  idolopoklonstva  poznavali  instituciju  posta. Od  njih je  taj  čin  prenesen  i  u  staru  Grčku,  pa  su  taj  propis  držali  obaveznim  pogotovo  u  odnosu  na  žene. Također, Rimljani  su  vodili  računa  o postu. Idolopoklonici  Indije  praktikuju  post  sve  do  današnjih  dana.”

Uzvišeni Allah dž.š. je Musaovu i Isaovu narodu propisao ramazanski post, ali su oni to promijenili. Allahov Poslanik a.s. kaže: “Kršćani su bili dužni postiti mjesec dana. Jedan od njih se razbolio, pa oni rekoše: ‘Ako ga Bog izliječi, postit ćemo dodatnih deset dana.’ Potom se desio slučaj da je jedan od njih povrijedio usta jedući meso, pa su se zavjetovali da će postiti još sedam dana. Nakon toga se pojavio vladar koji je odobrio da se termin posta (zbog vrućine) pomjeri u proljeće, a da se broj dana poveća na pedeset.”

  1. “…da biste se grijeha sačuvali.” Allahov Poslanik a.s. kaže: “Djela se vrednuju prema namjerama i svako će dobiti ono što je naumio…” od ovog pravila nije izuzetak ni post. Neko može da ne posti, a da ne bude uskraćen njegove vrijednosti, kao što su iznemogli starci ili teški bolesnici, ako su to činili dok su bili u mogućnosti. Isto tako može se desiti da neko posti, a da od tog posta nema ništa drugo, osim gladi i žeđi. Draga braćo, smisao i mudrost, posta jeste da nas odgoji u duhu islama. Smisao i mudrost posta jeste da od nas napravi bolje ljude, bolje komšije, bolju braću, sinove, muževe….Ukoliko čovjek posti, a uz to uzme vreću smeća i baci je na obližnju livadu ili u rijeku, i tako nanese štetu i sebi i drugima; ukoliko čovjek posti, a uz to od njegovog jezika i ruku nije miran njegov komšija; ukoliko čovjek posti, a ne priča sa pola mahale, počevši od rođene braće, preko bliže rodbine, pa do ostale rodbine; ukoliko čovjek posti, a njegovi roditelji uzdišu i plaču zbog njegovih dijela prema njima; ukoliko čovjek posti, a supruga mu služi samo kao služavka ili poligon za treniranje strogoće, onda draga braćo, od takvog posta dabogda da ima išta, osim gladi i žeđi, a Allah opet najbolje zna.

Poslanik a.s. kaže:  “Ko ne ostavi loš govor i postupanje po njemu i neznanje, pa Allah nema potrebe za tim da on ostavlja svoje jelo i piće.”

Džabir b. Abdullah je rekao: “Kada postiš, neka poste i tvoj sluh, pogled i jezik od laži i zabranjenog. Nemoj uznemiravati komšiju, neka se na tebi ogleda smirenost i spokojnost, neka dan u kojem postiš ne bude isti kao dan u kojem ne postiš.”

Draga braćo, zaista su i nagrada i kazna za postača, odnosno nepostača velike.

Ibn Abas prenosi da je Poslanik a.s. poslao Ebu Musa el-Eš’arija na čelu vojske u pohod na moru, i dok su oni pod plaštom noći plovili u lađi, čuli su glasnika kako ih doziva:…

”O putnici u lađi, stanite da vas obavijestim o onome čime je Allah Sebe obavezao!” Ebu Musa el-Eš’ari je zaustavio lađu i rekao: ”Obavijesti nas ako si od onih koji vijesti donose!” Zatim su čuli istog glasnika kada je rekao: ”Allah se obavezao da će onoga koji trpi žeđ u Njegovo ime u vrućem ljetnom danu, napojiti na Dan najveće žeđi tj. na Sudnjem danu.”

 

A Ibn Redžeb spominje predaju u kojoj stoji: ”Do nas je došla vijest da će postačima na Sudnjem danu biti postavljena sofra s koje će oni jesti dok drugi budu polagali račun, pa će oni koji polažu račun, reći: ‘Gospodaru, mi se obračunavamo, a oni jedu i uživaju?!’ Biće im odgovoreno: ‘Kad su oni postili vi ste jeli i pili, a kad su oni klanjali vi ste spavali.’

Ebu Umame r.a. prenosi hadis u kojem stoji: “Čuo sam Poslanika a.s. da kaže: ‘Dok sam spavao, došla su mi dva čovjeka i uzela me za podlaktice te me odveli do jednog nepristupačnog brda, a zatim su mi kazali: ‘Popni se.’

‘Nisam u stanju da to uradim’, rekao sam.

Rekli su: ‘Mi ćemo ti olakšati.’

Popeo sam se na brdo, a zatim čuo veoma glasne zvukove.

Rekao sam: ‘Kakvi su ovo zvukovi?’

Rekli su: ‘To su urlici stanovnika vatre.’

Zatim smo krenuli i došli do ljudi koji su bili obješeni za svoje tetive, a pri tome su im usta bila široko razjapljena, a iz njih je tekla krv. Upitao sam: ‘Ko su ovi?’

Rekoše: ‘Ovo su oni koji prekidaju svoj post prije nego što nastupi vrijeme.’”

Albani je kazao da je ovaj hadis sahih, te u njegovom komentaru kazao: “Ovo je kazna za onoga ko posti, a zatim namjerno prekine svoj post prije negoli nastupi vrijeme iftara. Kakvo je onda stanje onoga ko uopće ne posti!?”

I današnju hutbu ćemo završiti sljedećim hadisom: Ka’b b. ‘Udžre, r.a., prenosi: Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Primaknite se mimberu!”, i mi smo se primakli. Kada se popeo na prvu stepenicu mimbera rekao je: “Amin!” Kada se popeo na drugu stepenicu kazao je: “Amin!” I na trećoj stepenici je rekao: “Amin!” Kada je sišao sa mimbera rekli smo: “Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!?” On je rekao: “Kada sam se popeo na prvu stepenicu mimbera Džibril, a. s., pojavio se preda mnom i rekao: “Osramoćen neka je onaj ko dočeka mjesec ramazan i dozvoli da mu on prođe, a da ne zaradi oprost!” Ja sam tada rekao: “Amin”!  Kada sam se popeo na drugu stepenicu, rekao je: “Osramoćen neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime a on ne donese salavat na tebe”! Ja sam kazao: “Amin”! Kada sam se popeo na treću stepenicu, rekao je: “Osramoćen neka je onaj ko doživi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare, pa ga njegovo služenje i briga o njima ne uvede u džennet.”! Ja sam rekao: “Amin!”!

Allahu naš, molimo Te učini nas od onih koji će dočekati mjesec ramazan. Allahu naš, učini nas od onih koji će biti u stanju ispostiti mjesec ramazan. Allahu naš, neka ovaj ramazan bude prekretnica na bolje u našim životima, odnosima i djelima. AMIN!!!