Takmičenje: “Dođi, klanjaj i osvoji”

Allah dž.š. kaže:

„O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Had­ždž, 77.)

„Na­redi čeljadi svojoj da obavljaju namaz i ustraj u tome!“ (Taha, 132.)

„O sinko moj, obav­ljaj namaz i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi – dužnost je tako po­stupiti.“ (Lukman, 17.)

„Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz, namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je naj­veća poslušnost! Allah zna šta radite.“  (EI-Ankebut, 45.)

Poslanik a.s. kaže:

„Namaz je stub vjere; namaz je ključ svakog dobra.“

„Poučavajte dijete namazu kada mu bude sedam godina, a prisilite ga (ako neće da obavlja namaz) kada mu bude deset godina.“

„Kada dijete počne razlikovati koja mu je desna a koja lijeva ruka, poč­nite ga navikavati da klanja.“

„Doista je između čovjeka, mno­goboštva i nevjerovanja ostavljanje na­maza.“

Sultan Fatih je rekao:

„Kada se u džamiji tokom namaza, u zadnjim safovima ne čuje dječije smijanje onda se bojte za budućnost generacije.“

 

Vodeći se gore navedenim džemat Donje Vukovije objavljuje natječaj pod nazivom „Dođi, klanjaj i osvoji“.

Takmičenje je organizovano za mektebsku djecu džemata Donje Vukovije i trajat će od 18.09.2017. godine do završnog mektebskog ispita koji će se održati početkom maja 2018. godine. Mjesni imam će evidentirati dolaske djece na namaze u džamiju, i dijete koje na kraju bude imalo najviše dolazaka dobit će nagradu u iznosu od 300 KM. Potrebno minimalno 100 dolazaka. Namazi na kojima ne bude prisutan mjesni imam neće ulaziti u evidenciju.

 

Cilj ovog takmičenja je u tome da djetetu ukaže na važnost namaza u džematu, da se počne navikavati na njegovo obavljanje i prakticiranje još od ranog djetinjstva, da se odgoji u pokornosti Allahu, da svoje srce još od djetinjstva veže za svoju džamiju i svoj džemat. Da u namazu i džamiji pronađe čistotu duše, zdravlje tijela, dotjerivanje morala i popravljanje riječi i djela.

Cilj ovog takmičenja jeste da kao džemat (zajednica) imamo što bolju sadašnjost i budućnost.

 

Svi oni koji žele učestvovati u obezbjeđivanju nagrade za ovo takmičenje mogu da se jave mjesnom imamu Enes ef. Habiboviću.