Obilježen Dan šehida u džematu Donje Vukovije (FOTO)

Drugi dana Bajrama obilježava se kao Dan šehida, tako je i jučer 26.06.2017. (ponedjeljak) godine obilježen u džematu Donje Vukovije. Ceremonija obilježavanja Dana šehida se održala u džamiji ovog džemata, pred oko 150 džematlija ovog džemata.

Program je počeo u 11 sati, učenjem Jasina i tewhida i poklanjanjem hatme šehidima BiH. Nakon toga smo poslušali recitaciju o našim borcima koju je izrecitovao Husejn ef. Mešanović i ilahiju „Šehidi“ koju je proučio Rijad ef. Imamović.

Uslijedila je video prezentacija filma „Glas imama“ koji je posvećen skupu krajiških imama 11. septembra 1993. u Cazinu, čime se željelo ukazati na historijsku važnost djelovanja imama na sprečavanju i zaustavljanju secesionizma i očuvanja cjelovitosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Kako bi ova ceremonija bila na još većem nivou, i kako bi i najmlađi naučili šta se dešavalo muslimanima BiH kroz historiju, džemat Donje Vukovije je organizovao jedan čas historij, a predavači su bili prof. historije Nijaz Dukić i general Armije RBiH Mirsad Gutić.

Najmlađim su podijeljeni bajramski paketići.

Ovaj dan je poruka i dokaz da nama ne treba nikakav zakon i ničije odobrenje da govorimo našoj djeci ko je počinio genocid na teritoriji njima jedine i najdraže države BiH.

Na samom kraju svi prisutni su se obavezali da će ako Bog da učiniti da sljedeće godine ova ceremonija bude na još većem nivou.

U nastavku pogledajte foto galeriju: