Bajram u džematu Donje Vukovije (FOTO)

U prisustvu velikog broja vjernika, juče 25.06.2017. godine (nedjelja), u džematu Donje Vukovije, klanjan je bajram –namaz, čime je počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama.

I ovog bajramskog jutra u džematu Donje Vukovije, između sabah-namaza i bajram-namaza, održan je prigodan bajramski program (učenje Kur’ana, ilahije, poruke islama, vaz…), po čemu je džemat Donje Vukovije postao prepoznatljiv u okruženju.

Na samom početku hfz. Emir Sinanović je proučio odlomak iz Kur’ana, a akademski glumac Nermin Hodžić je pročitao prijevod istog. Nakon ašereta uslijedilo je učenje ilahija (Rijad Imamović, Tarik Hodžić, Mehmedović Asim, Senad Poljaković, Admir Mustafić i Enes Habibović), a nakon svake ilahije naš glumac Nermin Hodžić je citirao poruke Poslanika a.s. sa Oprosnog hadždža.

Mjesni imam Enes ef. Habibović je u bajramskom vazu govorio o čuvanju i jačanju rodbinskih, komšijskih i bratskih veza, a bajramsku hutbu vam u cijelosti prenosimo:

„Hvala Allahu dž.š. gospodaru svih svejtova neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammed a.s. na njegove časne ashabe porodicu i na sve one koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Allah dž.š. kaže: „Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“

Poslanik a.s. kaže: ”Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje”, a u Muslimovoj predaji stoji: ”Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.”

”Kada komšija od tebe zatraži pomoć – pomozi mu!; kada se razboli – posjeti ga!; kada ga zadesi blagodat – čestitaj mu!; kada ga zadesi nesreća – saosjećaj sa njim!; kada umre – dođi mu na dženazu!; nemoj graditi kuću visoko, kako bi mu pravio zaklon, osim ako ti on dozvoli; nemoj ga uznemiravati mirisom iz svoga lonca, osim da i njemu uspeš od toga!; ako kupiš voća – udijeli mu od toga, a ako to nisi u mogućnosti onda unesi u kuću a da on ne vidi; i neka tvoje dijete s tim u ruci ne izlazi u dvorište, da komšijsko dijete ne bi poželjelo isto.”

Draga braćo, sutra je Dan šehida. Posjetimo njihove domove, šehitluke, i u zajedničkoj dovi se prisjetimo njihove žrtve. Neka su nam oni uvijek u našim dovama, jer su položili svoje živote za ovu divnu zemlju i časnu slobodu.

Budimo uz ljude u nevolji: uz slabe, siromašne i bolesne.

Zaštitimo našu nejač i pružimo podstreka i priliku mladima.

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

Zalažimo se za istinu, kada god vidimo da se želi naturiti laž.

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita.

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

Draga braćo želim vama, kao i vašim porodicama, sretne i berićetne bajramske dane.

Bajram šerif mubarek olsun!“

Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je čestitanje.

Kako je sve ovo izgledalo možete pogledati u foto galeriji, kao i u video prilozima koje ćemo objavljivati u narednim danima.